<< 2024 Október >>
010203040506

- A SZINÓDUS OKTÓBER 18-I SAJT...
- AZ EGYHÁZ KINCSEI VAGYTOK! ?...
- HATVANI DIÁKOK IS CSATLAKOZT...
- ARANYMISÉJÉT ÜNNEPELTE VARGA...

ÖNKÉNTESEIT ÜNNEPELTE A KATOLIKUS KARITÁSZ
2024. Október 7.

2024. október 5-én Budapesten, a Magyar Szentek templomában hálaadó szentmisével egybekötve ünnepelte a Katolikus Karitász 36 önkéntesét, akik elkötelezett karitatív munkájuk elismeréseképpen idén Caritas Hungarica-díjban részesültek.

A Katolikus Karitász által 2012-ben alapított Caritas Hungarica-díjat a hosszú ideje kimagasló szorgalommal tevékenykedő önkénteseknek adja elismerésképpen áldozatos segítő munkájukért a szervezet, melyet rászoruló, magányos és beteg embertársainkért, a fogyatékossággal élőkért, és a társadalom peremére sodródott családokért végeznek.

Az ünnepélyes díjátadó ceremóniát a Karitász szellemiségéhez hűen hálaadó szentmise előzte meg, melyet Écsy Gábor, országos igazgató celebrált.

Az idei évben harminchat díjazott került kiválasztásra, akiket Zagyva Richárd, a segélyszervezet országos igazgatóhelyettese köszöntött.

A Váci Egyházmegyéből három önkéntesünk, Lázár Györgyné, Revóczi Zoltánné és Tóth Marianna munkáját ismerték el  Caritas Hungarica-díjjal.

Lázár Györgyné alapító tagja a 2000-ben alakult szobi karitász csoportnak. Az ő segítéségével történt a karitászcsoport megszervezése az akkori plébános, Kómár István atyán keresztül, akivel együtt meghatározták a legfontosabb feladatokat, például a segítségnyújtás módjait, és megkeresték a rászorulókat. 12 évig vezetett a Szobi Karitászt.  2012-ben lemondott a csoportvezetői megbízatásról, de továbbra is aktívan részt vesz a csoport munkájában, vezeti az imaórákat, nagy része van a csoport lelki életének alakításában, a közösség összetartásában.

Revóczi Zoltánné Katalin felnőtt megtérő, három gyermek édesanyja, férjével 28 éve élnek boldog házasságban. A kosdi egyházközség fontos és megbecsült tagja, kántor, egyháztanácstag, kórus- és Karitász-csoport vezető. A nevéhez köthető a faluban elindult a „Karácsonyi csoda a szívünkben él” adománygyűjtő akció, amely a Kosdon élő rászorulóknak nyújt segítséget az ünnepek közeledtével, már több, mint 15 éve. Sokat dolgozott azért, hogy 2017-ben az egyházközségben is indulhasson Karitász-csoport. Azóta is töretlenül és áldozatkészen végzi szolgálatát, például élelmiszer- és ruhaadományosztó akciókat szervez. Az időseket fizikailag is segíti abban, hogy eljuthassanak a templomba. Folyamatosan keresi a lehetőséget arra, hogy segíteni tudjon, lényéből árad a megértés és a szeretet. Katalin fáradhatatlansága és motivációja példa lehet az egész egyházközség számára.

Tóth Marianna a Dunaharaszti Karitász vezetőjeként immár 20 éve szervezi a nagy népszerűségnek örvendő karitász táborokat, és az év során a szegényeket segítő akciókat. Kiváló szervezőként, hiteles, elkötelezett segítőként a város és számos vállalkozás támogatását is megnyerte nemes szolgálatához. Tóth Marianna karitatív tevékenységének alapjaiban az Eucharisztia található. A gondoskodó szeretet és a lelki érzékenység állandó és komoly önreflexióra sarkallja, aminek révén mély alázattal végzi szolgálatát. Ahol csak tud, igyekszik a jót jól tenni!

Ezúton is köszönjük áldozatos munkájukat!

Bővebben az eseményről itt olvashat: