- ,,AZ ISTEN NEM AZ ALKALMASOK...
- ÖRÖMMEL OSZTOZUNK A SZENTATY...
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...

Orczy Andor-díjban részesült az Újszászi Karitász Csoport
2023. Augusztus 22.

Orczy Andor-díjban részesült az Újszászi Karitász Csoport
2023. augusztus 20-án jelentős elismerésben részesült az Újszászi Karitász Csoport. Szent István ünnepén a búcsúi szentmisét követően kapta meg a 10. jubileumát ünneplő karitász közösség a jelentős elismerést. A Szent István tiszteletére szentelt templom építtetőjéről, Orczy Andorról elnevezett díjat az alapítók részéről Szabó József László plébános az Orczy és Nyáry család jelenlévő tagjaival együtt adta át. Köszönjük az Újszászi Karitász Csoport elkötelezett szolgálatát!

Az alábbiakban Nagy Rajmund a díj egyik alapítójának, az Újszászi Egyházközség kántorának összefoglalóját olvashatják Újszász, és a Váci Egyházmegyei Karitász életében is nagy jelentőséggel bíró eseményről.

2023. augusztus 20-án együtt ünnepelt Újszász város hívő közössége, az Orczy család,a város vezetése, a képviselőtestületek, az intézményvezetők,a Karitász csoport, a város civil szervezeteinek vezetői és tagjai.Az ünnepi szentmisét Szabó József László plébános úr mutatta be.Az Egyházközség történetében immár második alkalommal egy jelentős eseménynek,az Orczy Andor-díj ünnepi átadásának is helyet adott a templombúcsú.1885-ben az Orczy családnak köszönhetően épült fel templom.A díj a templomépíttető Báró Orczy Andor nevét viseli.Péter apostol levelében azt olvassuk, „ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá…”A kövekből felépült templom falai között igyekezünk minden évben azok munkáját megbecsülni és elismerni, akik élő kövekként erősítik és segítik Egyházközségünk működését.2022-ben, az első Orczy Andor-díjat Újszász város polgármestere, Dobozi Róbert úr kapta.Nagy megtiszteltetés volt, hogy köreinkben köszönthettük Dr. Nyáry Gálné Báró Orczy Mária asszonyt, Orczy Andor dédunokáját és az Orczy család többi tagját. Velünk ünnepelt: Dr. Nyáry György úr és kedves felesége Dr. Nyáryné Dr. Erdei Gabriella asszony, Dr. Nyáry Kristóf úr, Nyáry Ferenc úr és kedves felesége Nyáry-Pápay Zsuzsanna asszony, Sturmann Krisztina asszony, Orczy-Sturmann Péter úr és Orczy-Sturmann Márton úr.Az Újszászi Római Katolikus Egyházközség képviselőtestülete az alapítókkal egyhangúlag városunk elismert és megbecsült csoportjának:- az Egyház szolgálatában,- Újszász város érdekében végzett humanitárius munkájuk,- lojalitásuk,- példaértékű karitatív tevékenységük elismerésekéntA 10. JUBILEUMÁT ÜNNEPLŐ ÚJSZÁSZI KARITÁSZ CSOPORT RÉSZÉREAZ ORCZY ANDOR-DÍJAT ADOMÁNYOZTA.A díjat és az elismerő oklevelet Dr. Nyáry György úr és Szabó József László plébános úr adták át. A Karitász csoport nevében Battyányi Józsefné Karitász csoportvezető asszony és Kaló Istvánné Karitász csoportvezető-helyettes asszony vette át.A díjazottokat Kovács Gábor úr, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójaés Dobozi Róbert úr, Újszász város polgármestere is köszöntötte.A jelenlévő Karitász tagok részére átadtuk a köszönet rózsáját és az Orczy Andor-díj elismerő oklevelét Nyáry Ferenc úr és Orczy-Sturmann Péter úr közreműködésével.Gratulálunk és köszönjük a munkáját Battyányi Józsefnének, Kaló Istvánnénak, Kalóné Balogh Klárának, Szalai Editnek, Barta Imrénének, Bakó Józsefnének, Ágotai Imrénének, Vígh Imrénének, Barta Kálmánnénak, György Erzsébetnek, Pap Editnek, Szilágyi Józsefnének, Budai Jánosnak, Oláh Zoltánnak, Szaszkó Eleknek, Csontos Sándornak, Szabó Lajosnak.A díjátadó ünnepség után az altemplomban Báró Orczy Andor sírjánálelhelyeztük az emlékezés és a tisztelet koszorúit.A templomépíttető Báró Orczy Andor (1825-1897).Az ünnepséget követően agapén vehettünk részt a plébánián.Istennek legyen hála az ünnep méltóságáért és minden kegyelméért.Újszász, 2023. augusztus 20. Szent István király, Magyarország fővédőszentjének ünnepén