Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- A KÖZÖSSÉG ÖSSZETARTÓ EREJÉT...
- JÖVŐÁLLÓ HIVATÁSOK, SZEMÉLYR...
- A PORNOGRÁFIA GYERMEKEKRE GY...
- ZENESZERZÉS ÉS SAJTÓAPOSTOLK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

ÍGY SEGÍTETT A VÁCI EGYHÁZMEGYEI KARITÁSZ AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN KÁRPÁTALJÁN ÉS A HAZÁNKBA MENEKÜLTEKNEK
2023. Március 1.

Az Egyházmegyei Karitász 2022. február végén, röviddel az ukrajnai háború kitörését követően segítséget kért az egyházmegye híveitől, és minden jószándékú embertől a hazánkba érkező menekülők megsegítésére. Február 26-ától szervezett módon, önkénteseket és adományokat koordinálva kezelték a rendkívüli helyzetet.

Az elmúlt egy év során az egyházmegye karitász önkénteseivel megvalósuló összefogás és a sok-sok szeretet, amit az atyák és a hívek adtak, megsokszorozta a munka eredményét.

Kovács Gábor Egyházmegyei Karitász igazgató beszámolt:

Munkatársaimmal együtt köszönöm meg az atyák, a hívek és minden kedves támogatónk segítségét. Plébániák jelentős mértékű pénzadományai, egyházmegyés atyák magánadományai, a New Jersey-i Szent István Római Katolikus Magyar Templom plébánosának amerikai magyarok gyűjtéséből származó nagy értékű támogatása tette lehetővé, hogy rendkívül sokszínű, a legnehezebb élethelyzetben lévő menekültek szükségleteit kielégítő támogatási programot valósíthattunk meg: orvosi segítségnyújtás, lakhatási támogatás, szállás biztosítás, utazás támogatás, élelmiszerrel, gyógyszerrel való ellátás, kulturális eseményeken és gyermektáborban való részvétel támogatása. Ezen túl életvezetési segítség tolmácsolással, ügyintézésben való segítséggel, vagy Ukrajnából Vácra érkező afrikai, ázsiai diákok befogadása, kísérő nélkül érkezett kiskorú diák segítése, pártfogása mind-mind ezeknek a támogatásoknak a befogadása révén valósulhatott meg.   Korábban ilyen léptékű adományozásra alig volt példa a Váci Egyházmegyei Karitász életében”.

2022. április óta szoros kapcsolatot alakítottak ki a beregszászi testvérekkel, Harapkó Marianna karitász igazgatóval és munkatársaival, akik Ukrajna keleti részeiből Kárpátaljára érkezett menekülteket támogatnak. Mivel a térségben élő magyar és ruszin lakosság is egyre nehezebb helyzetben él, ezért a velük való törődés egyre fontosabb. Tavaly tavasszal átadták használtra az akkor legjobb állapotú áruszállító teherautót, mivel Beregszászon a Karitász nem rendelkezett saját gépkocsival.

Csak Ukrajnába közel 30 millió forint értékű adományt juttattak el: élelmiszert, hűtő- és áramfejlesztő gépeket, háztartási gépeket, gyógyszert, kórházi ágyat, gyógyászati segédeszközt, kötszert, és kerékpárokat szállított a Váci Egyházmegyei Karitász a Kárpátalján élő és menekült emberek részére. Adományaik kórházakba, Ukrajna középső és keleti részébe is eljutottak. Ezekkel a gyógyszeradományokkal a Beregszászi Szent Anna Karitász becslése szerint mintegy 3-4000 embert segítettek. A beregszászi karitászos testvérek részére pihenéssel és lelki támasszal próbálják enyhíteni azt a terhet, amit a jelenlegi helyzet okoz nekik és családjaiknak. Az egyházmegyei lelki napra, a tavaly novemberi Szent Erzsébet-napi ünnepségre és egy kis kikapcsolódásra is meghívták a beregszászi karitász munkatársait, valamint több közös programon is részt vettek együtt a beregszászi plébánián. Arra különösen is figyeltek, hogy ne a már feleslegessé vált eszközöket adják adományként, hanem a valóban szükséges és értékes élelmiszereket, új, és használt, de jó állapotú háztartási elektronikai berendezéseket juttassák el hozzájuk.

Ezekre nem lenne lehetőség nagylelkű adományozók, az atyák, a plébániai közösségek segítsége, és legfőbb támogató a Váci Egyházmegye nélkül. Németországból Filesch Zsuzsanna és az Ascheim 85609hilft e.v. egyesület biztosított nagy értékű adományokat. 2022-ben két alkalommal, három teherautó segélyszállítmány érkezett Ascheimből, amelynek nagy része a Magyarországon és Kárpátalján befogadott menekültek támogatását szolgálta.  Az Afréka Alapítvány részéről pénzbeli és erkölcsi támogatást kaptak: a háború kitörésekor 1 millió forint értékű gyorssegélyt biztosított, majd öt hónapon keresztül heti rendszerességgel Dr. Fodor Réka missziós orvos és Dr. Csókay András nyújtott orvosi segítséget a Vácra érkezett menekültek részére a Hattyú utcában.

2022. február 24-től 2023. január végéig 43,7 millió forint értékű támogatással segítették a háború miatt bajba került embereket, valamint ezt jóval nagyobb mértékben meghaladó önkéntes munkával járultak hozzá helyzetük javításához: a Váci Egyházmegyéből száz főt meghaladta a rendszeresen önkéntes munkát végzők száma, akik egyrészt Barabáson a Karitász segítő ponton, a váci központban, a pályaudvarokon, repülőtéren és saját közösségükben végeztek hónapokon keresztül több műszakban, akár 24 órás szolgálatban is önkéntes segítő munkát.

A Váci Egyházmegyei Karitász önkéntesei, munkatársai köszönik a hívek, az atyák, és minden segítő szándékú barát támogatását!

Amennyiben továbbra is segíteni szeretnék munkájukat, az alábbi számlaszámon és adomány oldalon ezt megtehetik:

Adományoldal: https://adomany.vaccaritas.hu

Támogatási OTP számla: 11784009-22227148

Külföldről történő utalás esetén SWIFT: HU42117840092222714800000000

IBAN: OTPVHUHB

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)