- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...

Marton Zsolt megyéspüspökkel Szentkútra zarándokoltak a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai
2022. Szeptember 17.

Immár második alkalommal zarándokoltak az egyházmegyei karitász munkatársai Szécsényből Mátraverebély-Szentkútra szeptember 16-án, pénteken. A zarándoklat indulása előtti szentmisét Marton Zsolt a Váci Egyházmegye püspöke celebrálta , amit együtt mutatott be Komáromi Jób OFM ferences plébános atyával. Az idei gyalogos zarándoklatot Marton Zsolt megyéspüspök vezette.

Marton Zsolt püspök a szentbeszédében Isten vándorló egyházának állandó vándorlásában való közös részvételre és  a szeretetszolgálat sajátos küldetéséről beszélt szentbeszéde során, majd a szentmisét követően együtt indult el a zarándokcsoporttal a templom előtti térről.   Szécsényt elhagyva a zarándoklat Bencúrfalva érintésével, Kisgécen, Magyargécen és Nógrádmegyeren keresztül haladt. Innentől kezdve többen is bekapcsolódtak a karitász zarándoklatába, mert a nógrád megyei falvakban élő emberek nagy tisztelettel fogadják a településükön áthaladó zarándokkeresztet. Ezen a helyen János bácsi várta és figyelte az érkező karitász közösséget. Egy éve is az ő feladata volt, hogy jelezze, ha megérkeztek a zarándokok, hogy a kis falu harangszóval köszönthesse az úton lévőket. János bácsit ezúttal Püspök atya és Kovács Gábor karitászigazgató is köszöntötte. Sajnos János bácsi egészségi állapota nagyon megromlott, de szolgálatát rendületlenül végezte betegen is. A jelzést megkapó másik idős ember - a falu szélén álló kisgéci harangláb harangját szólaltatta meg. Nehezen járva, de annál nagyobb szeretettel végezte ő is a rá bízott feladatot; kis székét magával vitte, hogy megpihenhessen a harangláb dombján, míg a harang szól.

Magyargécben az egyházközség tagjai bőséges agapéra hívták a zarándokokat, majd Marton Zsolt püspök és társai ároni áldással köszönték meg a helyiek értük való fáradozását.

A zarándokok ezután Nógrádmegyer felé vették útjukat, ahol sok ember kijött a háza elé a zarándokok köszöntésére. Volt aki megállította a zarándokkeresztet, hogy előtte keresztet vetve - letérdelve, megcsókolva vagy meghajolva tegye tiszteletét. Mindenhol örömmel integetve üdvözölték a karitász piros színébe öltözött csoportot.

A nógrádmegyeri Virágsziget Gondozási Központ idősotthonának lakói órák óta várták a kapuban a zarándokokat. A gondozók a zarándokkeresztre friss élővirágot tettek, majd Marton Zsolt püspök atya megáldotta őket. Az iskolás gyermekek integetve és nagy lelkesedéssel kívántak szerencsés érkezést. A járókelők főhajtással, keresztvetéssel, a kereszthez járulással tették tiszteletüket, akik közül többen kérték a zarándokok imáját beteg családtagjaikért.

Balogh László atya Nógrádmegyeri plébános és helyi karitászcsoport tagjai a templomnál harangszóval és nagy szeretettel fogadták az érkezőket. László atya az Egyházmegyei Karitász lélekben végzett munkájáról, és a segítő szeretetben végzett szolgáltáról mondott elismerő szavakat, amelyben maga is részt vesz, többek közt a tavaszi barabási határon végzett önkéntes tevékenységet.

A  csoportot, köztük az egyházmegye püspökét, aki teljes zarándoklatot a karitász közösséggel együtt imádkozva  járta végig az utat Szécsénytől Mátraverebély-Szentkútig,  a kegyhely szerzetesközössége nevében Palkó Julián OFM atya  valamint dr. Orosz Lóránt OFM atya fogadta a Szentkút templomában. A zarándoklat nehéz, fizikai kihívással, de annál több lelki adományt nyújtó útjának végén a püspök  a ferences atyákkal közösen közösen köszönte meg a zarándokok lelkes részvételét. A zarándoklatot záró másnapi  szombati szentmisén sok idősebb, a közel harminc kilométer hosszú gyaloglást már nem vállaló karitász önkéntes  csatlakozott. A gyalogos zarándoklaton a  váci, gödi, dunakeszi, karancssági, nagykőrösi, kismarosi, valkói karitászönkéntesek, és több egyházmegyei intézmény vezetője is részt vett. A zarándoklatot a Váci Egyházmegyei Karitász a népek közötti megbékélésért, a háborúk és üldöztetések áldozataiért ajánlotta fel, és  egyben hálát adtak Istennek a Karitász elmúlt több mint három évtizedes megsegítésért, valamint a szeretet szolgálatát  hűségesen végző elhunyt önkéntes testvérekért