Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...
- IMÁDKOZZUNK NEMZETÜNKÉRT, HO...
- ADÓJÁNAK 1%-ÁVAL KÉRJÜK, TÁM...
- "ISTEN MAGA AZ ÉLET ÉS ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Karitászönkéntesek közösségfejlesztése a Váci Egyházmegyében
2022. Június 29.

A Váci Egyházmegyében működő karitász-csoportvezetőinek műhelysorozata idei utolsó állomásához érkezett Szécsényben

A Váci Egyházmegyében működő karitász csoportok vezetőinek műhelysorozata idei utolsó állomásához érkezett Szécsényben.
Az egyházmegyei központ 2021-ben kezdte meg a több helyszínre szervezett sorozatát, aminek célja, hogy személyes találkozók keretében foglalkozzanak a szeretetszolgálat lényegi alapjaival, az önkéntes munka személyes motivációinak kölcsönös megosztásával, a helyi jógyakorlatot egymás közti megismertetésével, és az egyházmegyei fejlesztések, programok áttekintésével.
A találkozók nem csupán praktikus ismeretek és tudásmegosztások eseményei, hanem közösségi és lelki alkalmak is egyben, amelynek szerves részét képezik az együtt elmondott imák és személyes beszámolók.
Június 29-én tartotta a Váci Egyházmegyei Karitász idei utolsó találkozóját Szécsényben, a Ferences Szegénygondozó Nővérek Betánia Idősek Otthona közösségi termében és kápolnájában
Erre az alkalomra Rimócról, Fótról, Szandáról, Zabarból, Ceredről, Vanyarcról, Balassagyarmatról, Rétságról, Magyarnándorból, Szécsényből, Nógrádmegyerből és Debercsényből érkeztek karitászos testvérek, csoportvezetők. A szécsényi találkozó kezdetén Balogh László nógrádmegyeri plébános, karitász önkéntes tevékenységet is végző atya olvasta fel az evangéliumot, majd a covid időszak alatti saját kórházi segítő szolgálatán alapuló élményéről tett tanúságot rövid elmélkedésében. A találkozó délelőtti első szakaszában Kovács Gábor karitászigazgató Caritas - A cselekvés és hit - Emészt a házadért való buzgóság címmel tartott bevezető előadást, majd a hamarosan induló RÉV Szenvedélybeteg Segítő Szolgálattal és az ukrajnai menekült helyzettel kapcsolatos információkról tartott interaktív beszélgetést. Az ukrajnai háború jelentős változást hozott az egyházmegye életében is, így az amúgy is nehéz, az elesett családokat, egyedülálló embereket súlytó számos krízishelyzettel terhelt téli időszakban jelentős számú önkéntes munkáját kellett koordinálni az ukrán határra, és az egyházmegyei befogadó szállásokra, az adományok gyűjtésére, kezelésére, raktározására, szállítására és a pénzbeli adományok hatékony felhasználására. A nap során a karitász önkéntesek röviden bemutatták csoportjuk jelenlegi helyzetét, ami egyben alkalmat ad a tapasztalatcserére és a nehézségekkel szembesülő kevésbé tapasztalt csoportok, valamint a nagyobb gyakorlattal rendelkező közösségek közti segítő lehetőségek feltárására. A találkozó lehetőséget biztosított az éves egyházmegyei program, illetve az aktuális feladatok, vállalások áttekintésére, így a nyári táborok, iskolakezdés, vagy az egyházmegyei konyhakert program és a Szép Otthonok program értékelésére, amit Újlaki Mónika és Palánkiné Kiss Andrea ismertetett. A szécsényi karitászcsoport vezetői találkozón, ahogy a korábbi máriabesnyői, szolnoki és váci is, mindenki számára nagy örömet okozott a személyes találkozások és egymás megismerésének lehetőségével, új lendületet adva önkénteseinknek a további karitatív szolgálathoz. A találkozósorozat alkalmain idén is a Váci Egyházmegye közel száz karitászcsoport-vezetője, önkéntese vehetett részt.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)