Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...
- IMÁDKOZZUNK NEMZETÜNKÉRT, HO...
- ADÓJÁNAK 1%-ÁVAL KÉRJÜK, TÁM...
- "ISTEN MAGA AZ ÉLET ÉS ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

JELENLEG 250 MENEKÜLTNEK NYÚJT SZÁLLÁST ÉS ELLÁTÁST A KARITÁSZ A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN
2022. Március 4.

Kovács Gábor a Váci egyházmegyei Katolikus Karitász igazgatója március 3-án, a váci központban tájékoztatást adott a sajtó munkatársainak arról, milyen formában kapcsolódnak be az ukrajnai háború menekültjeinek megsegítésébe és kérte együttműködésüket a további támogatási felhívás eljuttatásában. A tájékoztatón jelen volt Marton Zsolt váci püspök is.

 

Marton Zsolt váci püspök elmondta, hogy a Karitász a Szentírásból ismert irgalmas szamaritánus példáját követve segít a rászorulóknak ott, ahol szükség van a támogatásra: most éppen az orosz-ukrán háborús konfliktus menekültjeinek ellátásába kapcsolódnak be. Köszönetet mondott minden önkéntesnek és munkatársnak, és hangsúlyozta, hogy az alapvető szükségletek ellátásán kívül nagyon fontos, hogy a menekültek szeretettel és vigasztalással is találkozzanak.
Kovács Gábor elmondta, hogy a Karitász három irányú segítséget tud nyújtani ebben a váratlan és súlyos humanitárius katasztrófa helyzetben önkéntesein, támogatóin keresztül:
Természetbeni és pénzbeli adományokat gyűjt – tisztálkodószereket, tisztítószereket, pelenkát, tartós és gyorsan fogyasztható, nem romlandó élelmiszereket -, amelyeket egyrészt a magyar-ukrán határra szállítanak el, másrészt a Váci egyházmegye területére érkező menekülteknek adnak át igény szerint.
A pénzadományokkal a váratlanul felmerülő szükségletekre tudnak reagálni. Eddig ezt elsősorban gyógyszervásárlásra és üzemanyagra fordították, valamint a várhatóan elhúzódó válságban a további logisztikai, ellátási igényeket fogják belőle fedezni. Eddig 2,7 millió Ft pénzadomány és kb. 18-20 m3 természetbeni adomány, főleg élelmiszer, pelenka, tisztálkodószer érkezett, és folyamatosan érkeznek további felajánlások. Az eddigi adományok jelentős része az ukrajnai határ közelében lévő raktárokba került.
Lakhatási lehetőséget nyújt a menekült személyek számára, akik között legnagyobb számban nők és gyermekek érkeznek. Sok család ajánlotta már fel üres lakását, szobáját a menekülteknek. Ezen kívül az egyházmegye vendégházai, lelkigyakorlatos központjai és a plébániák üres épületrészei is fogadnak menekülteket. Mai napig összesen körülbelül 250 fő elhelyezéséről gondoskodtak az egyházmegye önkéntesei, intézménye, plébániái, de ez a szám napról-napra növekszik. A hivatalos szálláshelyek kiutalásában az egyházmegye együttműködik az Országos Katasztrófavédelemmel is.
Fogadja az önkéntesek jelentkezését, akik a Katolikus Karitász által kijelölt határmenti településekre utaznak le pár napos váltásban, hogy a helyszínen bekapcsolódjanak a 0-24 órás szolgálatba. A Váci Egyházmegyei Karitász a Katolikus Karitász országos központjának koordinációjával Barabás településen segíti a határmenti munkát. Eddig 80 karitász önkéntes személy jelentkezett a plébániai karitász csoportokból az egyházmegye területéről, akik közül többen már részt is vettek a barabási szolgálatban. A legnagyobb munka mégis az egyházmegyei plébániai karitász önkéntesei és a plébániai közösségek körében folyik. Itt adományok gyűjtésével, szálláshelyek előkészítésével és a befogadott emberek ellátásával foglalkoznak.
"Sok magánszemély keres fel minket és ajánlja fel segítségét, nagyszerű összefogást tapasztalunk. Egy önkéntes munkatársunk szinte csak a szükségletek és felajánlások koordinálásával foglalkozik.” – mondta el az igazgató. „Barabáson mindenki a helyén van, a fogadás és ellátás szervezetten és nyugodtan folyik az ország több pontjáról érkezett önkéntesek közreműködésével. Több egyházmegye személyszállító kisbusza áll rendelkezésre a bázison, ahol az önkéntesek ezekkel végzik a menekültek szállítását a határról a település központjába, valamint a záhonyi vasútállomásra. A település polgármestere maga is bekapcsolódik a munkába, a helyi lakosok közül is nagyon sokan segítenek és fogadnak be maguk is menekülteket. A település iskolája raktárbázisként szolgál az érkező adományok számára.
A menekültek most már többnyire ukrán nemzetiségűek, akik később az ország belseje felé vagy harmadik ország irányába tervezik a tovább utazást, és szinte kivétel nélkül nők és gyermekek, akik férfi családtagjaikat hátrahagyva, vagy éppen már a nyugati országokban vagy Magyarországon dolgozó családtagjaik után keltek útra.” – osztotta meg az igazgató friss benyomásait előző napi helyszíni látogatása alapján.
Kovács Gábor megköszönte mindazoknak a segítségét és felajánlását, akik eddig megkeresték őket akár pénzbeli, akár természetbeni adománnyal vagy önkéntes munka, lakhatási lehetőség felkínálásával.
A Váci Egyházmegyei Karitász mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legtöbb rászoruló kapja meg a szükséges ellátást. A váci központ munkatársai folyamatosan fogadják a felajánlásokat a caritas@vaciegyhazmegye.hu címen és megpróbálnak minden üzenetre válaszolni.
További adományokat magánszemélyektől és cégektől egyaránt az alábbi számlaszámon fogadnak:
OTP Bank Zrt. 11784009-22227148
A közleménybe kérik beírni: "ukrajnai menekültek".
Forrás: Váci Egyházmegye

 

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)