Programnaptár
<< 2022 Augusztus >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Egyházmegyei hírek
- A MINDENHATÓ ISTEN VÉGTELEN ...
- A HÉT SZENTJE...
- HÁLÁSAK VAGYUNK ÉRTE, HOGY E...
- AZT KELL SZERETNIE, AMIVÉ LE...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

30 éve a szegények szolgálatában a Váci Egyházmegyei Karitász
2021. December 6.

Megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte 2021. december 6-án a Váci Egyházmegyei Karitász. A váci Piarista Kilátó Központban megtartott ünnepségen felidézték Lázár Ilona C.S. nővér szolgálatát, aki a Caritas Socialis Nővérközösség tagjaként az első szervezője volt a Váci Egyházmegye karitász tevékenységének 1991-ben.

Az ünnepi eseményen részt vett Marton Zsolt megyéspüspök; dr. Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök; dr. Varga Lajos segédpüspök; Kármán János - a Váci Egyházmegyei Karitász korábbi igazgatója; Zagyva Richárd - a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese; Adányi László - a Katolikus Karitász korábbi főtitkára, valamint több karitászcsoport vezetője és karitászönkéntesek.

A jubileum alkalmából bemutatták a Baráti levél című újrainduló kiadvány különszámát; átadták az országos és egyházmegyei elismerő okleveleket azoknak a csoportoknak, melyek 1991 óta segítik a szegényeket.

Marton Zsolt köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a karitász, azaz a szolgáló szeretet elválaszthatatlan az Egyháztól.

A szegénység újabb formái jelennek meg és teszik kiszolgáltatottá az embereket – utalt beszédében Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója Ferenc pápa szavaira, és röviden bemutatta, milyen tevékenységet végez ma a szeretetszolgálat.

Munkánkat akkor tudjuk jól végezni, ha idejében felismerjük azokat a helyzeteket, amelyekből krízis alakulhat ki a későbbiek során. Ha személyesen vagyunk jelen az emberek mellett és ha felelősséget tudunk értük vállalni. Tevékenységünk középpontjában továbbra is a személyes szeretetszolgálat kell hogy álljon. Látszólag logisztikai feladatokat végzünk az adományok – ruha, élelmiszer, tűzifa, vetőmag, építőanyag stb. – szétosztásakor, valójában azonban a „terepen” szeretetet viszünk a rászorulóknak. És ráadásul mindezt úgy, hogy munkánkért nem várunk és nem várhatunk köszönetet – hangsúlyozta az igazgató.

Kovács Gábor eztán felidézte Lázár Ilona nővér személyét, akinek köszönhetően 1991-ben csak a Váci Egyházmegyében negyven karitászcsoport alakult meg.

Ilona nővér egy bécsi szerzetesközösség tagjaként szociálismunkás-képzésen vett részt, és a rendszerváltást követően érkezett Magyarországra, hogy tanácsaival és szervezőmunkájával előmozdítsa a karitász újraindulását. Közösséget szervezett, eljárásrendeket dolgozott ki, lelkinapot tartott, kialakította az „utcafelelősök” rendszerét, ami segített abban, hogy a „csendes szegényeket” is megtalálják az önkéntesek. A kor követelményeihez teljesen alkalmazkodó szociális szolgálatot valósított meg.

Ilona nővérre emlékezve és a 30. évforduló alkalmából indítja újra a Váci Egyházmegyei Karitász a Baráti Levél című negyedéves füzetet, amelynek jubileumi különszámát a rendezvény résztvevői már kézbe is vehették. A kiadvány rövid visszatekintést nyújt az országos és benne a Váci Egyházmegyei Karitász történetére és a 2021-es év eseményeiből villant fel néhány jellegzetes pillanatot.

A visszatekintést Kármán János atya folytatta, aki 1997 és 2010 között volt a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója. Kiemelte, hogy a legkisebb segítség is öröm annak, aki kapja és annak is, aki adja. János atya szerint a karitászmunka lényege, hogy az Istentől kapott szeretetet adjuk tovább a rászorulóknak.

A jubileumi ünnepségen levetítették a Váci Egyházmegyei Karitász tevékenységét bemutató rövidfilmet.

Harminc éven át végzett odaadó szeretetszolgálati munkájukért országos és egyházmegyei elismerő oklevélben részesültek a következő egyházmegyei karitászcsoportok és önkénteseik:
– a Nagymarosi Szent Rókus Karitászcsoportban Babics Ferencné, Bergmann Mihályné, Hortoványi Jenő és Jenőné, Szilágyi Ágnes és Zoltai Zsoltné;
– a Fóti Szent Erzsébet Karitászcsoportban Adorján Andrásné és Makovinyi Jánosné;
– Decsi Péterné Marika, a Kerepesi Karitászcsoport vezetője.

Az ünnepségen a járványhelyzet miatt csak a karitászcsoportok vezetői voltak jelen, ők vették át az okleveleket és a szeretetszolgálatot jelképező Szent Erzsébet-rózsát, melyet a plébánosok szentmise keretében adnak majd át az önkénteseknek.

Az országos Katolikus Karitász a kettős jubileumi év alkalmából rajz- és fotópályázatot hirdetett Segíts jól! címmel. A váci karitászközpontba összesen 172 pályamű érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. A zsűri a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a váci Piarista Gimnázium rajztanáraiból és iskolai közösségi szolgálatos piarista diákokból állt. A rajzokat három korcsoportra (1–4. osztály, 5–8. osztály, 9–12. osztály) osztva díjazták. A 9–12. osztályos kategóriában Molnár Dóra alkotását a Katolikus Karitász országos zsűrije is értékelte.

A jubileumi ünnepséget követően a Váci Egyházmegyei Karitász is csatlakozott a Katolikus Karitász által meghirdetett „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű országos kezdeményezéshez. A Barátok temploma előtti téren a közös gyertyagyújtáson közreműködött Marton Zsolt megyéspüspök. A közös éneklést a Váci Székesegyház Cecília kórusának tagjai, valamint Laufer József és Tornai Gábor vezette.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)