Programnaptár
<< 2024 Május >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Egyházmegyei hírek
- AZ IDŐSEKRŐL ÉS AZ ÉLETVÉGI ...
- EGY KÜLÖNLEGES VASÁRNAP, MEL...
- FERENC PÁPA ÜZENETE A TÖMEGT...
- PÁZMÁNY SZABADEGYETEM JÁK ? ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Hálaadó zarándoklat a Karitász jubileumi évében - 30 év 30 km
2021. Szeptember 28.

Püspöki áldással indultak hálaadó zarándoklatra a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai és a plébániai csoportok önkéntesei 2021.szeptember 23-án délután.

A Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai és a plébániai karitászcsoportok önkéntesei a Váci Egyházmegyei Karitász megalakulásának 30. évfordulója alkalmából 30 km-es zarándoklatot szerveztek Szécsény-Mátraverebély-Szentkút útvonalon.

Marton Zsolt váci megyéspüspök indulás előtt a püspöki palotában megáldotta az Egyházmegyei Karitász zarándokkeresztjét és az alkalomra készített emlékzászlókat, valamint azokat a gyertyákat, amelyeket a zarándokok azokba a templomokba visznek, amelyekbe útjuk során betérnek.

A zarándokok 23-án Szécsényben a Ferences Templomban részt vettek az esti szentmisén, amelyet Barsi Balázs atya celebrált, majd ezt követően csöndes szentségimádáson merítettek erőt útjukhoz.

A péntek reggeli szentmisén további zarándokok csatlakoztak a csoporthoz. Magyar Gergely atya Isten kegyelmét kérve a csoportra derűs zarándoklatot kívánva áldotta meg a szentmise végén a közösséget. Ezúton is köszönjük a szécsényi ferences atyák, különösen Erik atya segítségét, hálával gondolunk rájuk!

A teljes gyalogos zarándoklat résztvevői közt  Vác-deákvári, szécsényi, dunakeszi, karancssági önkéntesek, az Egyházmegyei Könytár igazgatója, ferences szegénygondozó nővér, és az Egyházmegyei Karitász munkatársai vettek részt.

 

A szécsényi Magulya Miklós, a Szentkútra tartó út kiváló ismerője az imák, és énekek vezetésének szolgálatával segítette a zarándokokat Szécsénytől Szentkútig.

A zarándokok első állomásként még Szécsényben a Szentháromság szobornál álltak meg, emlékezvén, hogy ezt a szobrot az elődök hálából állították egy járvány elmúltával, ahol a jelenlegi  járvány megszűnéséért imádkoztak.

Az első útszéli keresztnél volt a következő megálló, ahol egy rövid elmélkedés meghallgatása után kaptatókon és erdős területeken áthaladva Bencúrfalva, Kisgéc  és Magyargéc "hármas határához" érve az ott álló kereszt mellett imádkozva haladt tovább az út Kisgécen keresztül. A falun áthaladva folyamatos szólt a kisgéci harangláb harangja, köszöntve a zarándokokat, és tájékoztatva falu lakóit érkezésükről. Innentől kezdve az útvonalon lévő falvakban sok falusi ember kijött a zarándokok köszöntésére, a zarándokkereszt előtt letérdelve, vagy megcsókolva azt.

Magyargécben a Nógrádmegyeri Karitászcsoport vezetője - Sándor Károlyné Katika üdvözölte az énekelve áthaladó proseciót. A település templomába is betértek, ahol szintén elhelyezték a karitász gyertyát és egy zarándokzászlót. Néhány kedves helyi asszony pedig gyümölccsel, süteménnyel és innivalóval kínálta a vendégeket.

A zarándokok ezután Nógrádmegyer felé vették útjukat. Ismét harangszóval fogadták az érkezőket és az egyházközség plébánosa - Balogh László atya a templomban örömmel várta az érkezőket. Néhány lelkesítő mondatot mondott, amelyből kiemelve egyet: "Aki Isten előtt térdel, az mindig állva marad" - új motivációt adott mindenkinek.

A plébánián a helyi karitászcsoport szorgos és lelkes tagjai babgulyással és palacsintával vendégelték meg a zarándokokat.

Nógrádmegyer után a csoport a szentolvasót imádkozva ért el Lucfalvai elágazáshoz, ahol rövid   pihenőt követően meredek utakon Márkházát érintette a csapat és folytatta útját a tájvédelmi körzetben.

Ezt követően elérték a zarándokút legnehezebb szakaszát - a Meszes hegyet. A hosszú emelkedő hatalmas fehér kövekkel volt tele és az út szélén borókást láthattak. Egyre fáradtabbak voltak, de mindenki nagy kedvel és örömmel vette az akadályt, hiszen már nem volt messze a cél. Mátraverebély-Szentkúton Orosz Lóránt ferences testvér fogadta az érkezőket, akiknek elmondta, hogy a zarándoklat fáradalmai csiszolják az ember lelkét. Szent Pio atya egyik elmélkedésére utalva beszélt a az emberekről, akiket, ahogy a falba illesztendő köveket is meg kell faragni, úgy az embert is meg kell faragni ahhoz, hogy beleilleszkedjen abba a "falba" amelyet Isten épít és amire szánta. Ezt követően megáldotta és megszentelte a zarándokokat.

Szombaton további karitászos zarándokok csatlakoztak a Bagról, Szécsényből és Vizslásról. Kiss Balázs gyáli állandó diakónussal Váci Egyházmegyei Karitász lelkivezetőjével együtt a  Lourdesi Szűz Máriánál emlékgyertyát gyújtottak, meg hálát adva a zarándoklat kegyelmeiért, majd a teljes csoport énekelve kivonult a Szűz Mária forráshoz.

A harminc éves jubileumi zarándoklat záróeseménye a 11 órakor kezdődő zarándokmise volt, melyet fr. Palkó Julián ferences szerzetes mutatott be más zarándok csoportok papjaival, és Kiss Balázs diakónussal együtt.

Az egyházmegyei plébániai karitászcsoportjaiból érkező testvérek hálát adtak Istennek az elmúlt harminc évben kapott kegyelmekért. Egyben bízva Isten irgalmas szeretetében könyörögtek a szeretet szolgálatát egykor hűségesen végző beteg és elhunyt testvéreik  lelki üdvéért.

Akik vállalták a nem kis erőfeszítéssel járó megpróbáltatást, és akik csatlakoztak hozzájuk - maradandó élményekkel, sok örömmel és kegyelemmel térhettek haza a megszentelt helyről családjaik körébe. A karitász munkatársai a zarándoklatot hagyományteremtő céllal is indították, ezért tervezik, hogy a jövőben is szerveznek zarándoklatokat. A zarándoklat során imádkoztunk az otthon maradt karitászos testvéreinkért, akik betegségük, koruk és más okok miatt nem vehettek részt a zarándoklaton. Hálásan köszönjük a szécsényi testvérek kitartó segítségét, kísérését az út előkészítésébe és a teljes zarándokút során. Külön köszönetet mondunk Kontreczki Csabának, aki a teljes zarándoklatot végig kísérte kamerájával Szécsényből, péntek kora reggeltől egészen az esti érkezésig Mátraverebély-Szentkútra. Szeretettel gondolunk Marton Zsolt megyéspüspökre és dr Varga Lajos segédpüspökre, akiktől sok bíztatást, szeretet és áldást kaptunk gyalogos zarándokútunkon.

Zarándokmise (2021.09.25.) - Julián atya

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)