Programnaptár
<< 2024 Május >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Egyházmegyei hírek
- PÜNKÖSDI KÖNYVVÁSÁR...
- JÖJJ SZENTLÉLEK ÚRISTEN!...
- ?MINDIG ÉRKEZIK EGY SEGÍTŐ K...
- MÁJUS 31-IG VÁRJÁK A JELENTK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

GRUNDTVIG PROGRAM A VÁCI EGYHÁZMEGYEI KARITÁSZNÁL
2013. November 14.

A Katolikus Karitász és a Gyulafehérvári Karitász együttműködésén alapuló projektben a Váci Egyházmegyei Karitász szeptember 24-től október 15-ig 2 önkéntest fogadott Erdélyből a Grundtvig program keretében. Rode Zita Marosvásárhelyről, Veres Ibolya Uzonból érkezett Vácra, hogy részt vegyenek a „tanuljunk egymástól” 50 év feletti résztvevőinek programjában.

A Grundtvig programban jelenleg 33 ország vesz részt. A program célja, hogy európai együttműködési tevékenységek révén elősegítse a felnőttoktatás európai dimenziójának kialakulását. A felnőttoktatás minőségének és hozzáférhetőségének javítása által a Grundtvig hozzájárul ahhoz, hogy a felnőtt tanuló teljes értékű, aktív tagja lehessen a társadalomnak, bővüljenek a más kultúrákról szóló ismeretei, életminősége, és munkaerő-piaci esélyei javuljanak. Az idősebb korú önkéntesek olyan tevékenységet végeznek, ami a számukra tanulási lehetőséget, a fogadó szervezet (illetve a tágabb közösség) számára pedig nem anyagi természetű hasznot jelent. Az önkéntesek által végzett tevékenységek nem feltétlenül kapcsolódnak szorosan az oktatáshoz vagy képzéshez. A tanulási lehetőséget az önkéntességre való felkészülés, a külföldön eltöltött időszak és az ott végzett tevékenység, valamint a tapasztalatok összegzése, értékelése jelenti.


A Katolikus Karitász, mint a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete vesz részt a Grundtvig programban. Partnerével a Gyulafehérvári Karitásszal csereprogramban 3 hetes időtartamra küld és fogad 2-3 önkéntest. Az idei évben a 14 egyházmegyei karitász közül a Váci Egyházmegyei Karitász is képviseltette magát a programban. A Váci Egyházmegyéből június 4-től 25–ig Diósjenőről Lipcsák Istvánné és Dabasról Fojta Péterné utazott Erdélybe 3 hétre, hogy megismerkedjenek az erdélyi karitász szervezettel, tapasztalatokat, ötleteket gyűjtsenek itthoni karitász munkájukhoz.

A csereként érkező két erdélyi hölgy október 15-én a déli órákban érkezett meg a Liszt Ferenc repülőtérre, ahol a Katolikus Karitász képzési referense Kukor Eszter; a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója dr. Gyurcsán Csabáné és irodavezetője Palánkiné Kiss Andrea fogadta a vendégeket.

Zita és Ibolya elmondta, hogy utazásukat megelőzően több fordulós „megmérettetéseken”, elbeszélgetéseken kellett átesniük, teszteket kellett kitölteniük; így választották ki őket a sok jelentkező közül.

A három hét alatt a Váci Egyházmegye több karitászcsoportjánál vendégeskedett a két önkéntes. Az első hetet Vácon töltötték, majd Dabason, Abonyban, Cegléden és Szolnokon folytatták programjukat.

Zita és Ibolya váci tartózkodásuk idején az Althann házban szállt meg – innen indultak az előre meghatározott programokra. Minden nap újabb nevezetességet ismerhettek meg Vác városából: Duna-parti sétány panorámája a Szent Erzsébet szoborral, Kőkapu, Főtér, Egyházmegyei Múzeum, Fehérek temploma, Kálvária, Székesegyház, Hétkápolna, Karolina kápolna, Püspöki Palota és kertje.

Gazdag szakmai program lett összeállítva a három hetes időszakra, melynek első eleme a váci Zrínyi utcai Hajléktalan szállón tett látogatás volt. Itt ízelítőt kaphattak a szállón lakó hajléktalanok mindennapi életéből; segítettek a ruharaktár rendezésében és a déli ételosztásban.

A szeptember 27-én megrendezett Esélyegyenlőségi napon a „Fogyatékkal élő emberek díjátadó ünnepségére” a Váci Egyházmegyei Karitász is meghívást kapott. Erdélyi vendégeink reggel a Város házára mentek, majd a Tabán utcai fogyatékos intézet lakóival és gondozóikkal ismerkedtek meg. A rendezvény délutáni programján a Karitász képviseletében az Eszterházy utcában kialakított „Esélyutcában” várták a gyerekeket kőfestésre.

A hétvégén az Egyházmegyei Karitász Migazzi téri irodaépületében 15 órás kommunikációs alapképzésben is részük volt, melyet Zöldi Pál tartott. Itt megismerkedhettek az egyházmegyében szolgálatot teljesítő több karitászcsoport képviselőjével és vezetőjével és hasznos új ismeretekkel gazdagodhattak.

A második héten Dabason a Szent János Katolikus Iskolát, a Reménysugár Fogyatékos Otthont, a Szegletkő – szenvedélybeteg otthont, az Otthon Szociális Szolgáltatások Háza nevelőszülői hálózatát látogatták meg. A harmadik héten Abonyban és Szolnokon segítettek a karitászcsoportok rendszeres heti ruha- és élelmiszerosztásában; továbbá kórházlátogatáson vettek részt. Cegléden állami gondozott gyermekekkel foglalkozó intézmény fogadta őket. Kikapcsolódást jelentett a karitász által szervezett szüreti bál és a budapesti Caritas Hungarica Díjátadó ünnepség.

A két önkéntes gazdag élményekkel, új kapcsolatokkal és szakmai tapasztalatokkal tért vissza otthonába – helyi szinten kamatoztatva itt szerzett ismereteiket.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)