Programnaptár
<< 2024 Május >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Egyházmegyei hírek
- AZ IDŐSEKRŐL ÉS AZ ÉLETVÉGI ...
- EGY KÜLÖNLEGES VASÁRNAP, MEL...
- FERENC PÁPA ÜZENETE A TÖMEGT...
- PÁZMÁNY SZABADEGYETEM JÁK ? ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Jubilál a Turai karitászcsoport
2015. Január 19.

„Adj jó szót, vigaszt, ha van: falatot”

20 éves a Turai Szent Margit Karitász csoport

A fennállásának 20 éves jubileumát ünneplő Szent Margit Karitász csoport 2015. január 18-án tartotta Hálaadó Lelki napját.

Az egész napos ünnepség a vendégek fogadásával, köszöntésével, majd a hálaadó szentmisével indult. Az eseményen részt vettek az aszódi, a bagi, a két hatvani, a  hévízgyörki karitászcsoport képviselői; valamint a Turai Szent Margit Karitász csoport jelenlegi és korábbi tagjai, külsős segítői és adományozói is.

Az ünnepi szentmise keretein belül Kármán János atya megáldotta és megszentelte a Szent Margit Karitász csoport új zászlóját. A szentmisét a Demény étteremben elfogyasztott ebéd, majd egy jó hangulatú beszélgetés követte. A plébánián tea, kávé és egy kis sütemény mellett beszélgetésre ismerkedésre is volt lehetőség. A délutáni programot gitárjáték, valamint a Jó Pásztor Nővérek előadása színesítette és az azt követő szentségimádás tette teljessé.

A karitász csoportok munkájáról keveset tud a széles nyilvánosság. Csak azok ismerik valamennyire tevékenységüket, akik kapcsolatba kerülnek velük: adományt kapnak tőlük, vagy rendszeresen támogatják szolgálatukat. Az első években Szovicsné Kolesza Erika vezette a turai csoportot, öt évvel ezelőtt pedig Sápiné Lukács Ildikó vette át a vezetést.

Egyre több ember szorul segítségre napjainkban. Nyilvánvaló, hogy az ilyen és ehhez hasonló szervezetek, csoportok önfeláldozó tevékenységének megkérdőjelezhetetlen a létjogosultsága. A csoport tevékenysége nem csak eszközökben, tárgyakban, adományokban mérhető, több annál. János Atya gondolatait idézve:

„A karitatív szereteten keresztül az Egyház megsimogatja népét, ahogy az anya megsimogatja gyermekeit. A karitász a közellévő, simogató, szerető Anyaszentegyház szeretetének jele.” …. A karitász feladata ebben az elembertelenedett világban, hogy semlegesítse a rosszat. Azaz, ahol éhség van, ott enni kell adni, ahol szeretethiány van, oda szeretet vinne, ahol magányosság van, oda közösséget vinni…    Mindennek az alapja az isteni szeretet. Ez a szeretet pedig kegyelem, nagylelkűség, a közelség vágya, és nem habozik odaadni és feláldozni önmagát a szeretett teremtményekért. A tevékeny szeretet azt jelenti, hogy egészen osztozunk a szeretett személy sorsában. A szeretet hasonlóvá tesz, egyenlőséget teremt, ledönti a falakat, megszünteti a távolságokat. És Isten ezt tette velünk.

Legyünk az Egyház simogató keze, hiszen a Karitász az Egyház szívében foglal helyet.”

A Szent Margit Karitász csoportnak van egy doboza, amibe adományokat, kéréseket, akár névtelen leveleket lehet elhelyezni. Itt nem csak a felajánlásokat várjuk, hanem a kéréseket is, ha valakinek szüksége van valamire nyugodtan írhat egy levelet és beledobhatja a dobozkába; ha valaki tud olyanról, akinek szüksége lenne valamire, pl. szomszédban lakó idős, egyedülálló, özvegy, vagy egy ismerőse, aki magától nem mer szólni, azt is leírhatja. Azok levelét is szívesen vesszük, akik segíteni tudnának nekünk, a munkákban. Tavasszal is tervezünk terménygyűjtést, most Erdélybe szállítottuk a számunkra felesleges adományokat, hiszen nekik is szükségük van a segítségre. Elsősorban a környezetünkben élőkön segítünk, de amikor már egyértelműen feleslegessé vált valami, akkor azt elszállítjuk olyan helyre, ahol szükség van rájuk. Idén is nagyon nehéz feladat előtt állunk a Karitász tábor szervezésével, de ahogy tavaly sem tettük, idén sem adjuk fel; mindent megteszünk, hogy sikerüljön megvalósítani a tábort.

Bízunk istenben és bizakodunk a jólelkű adományozók segítségében, támogatásában is.

Forrás: Turai Hírlap 7 2015/01 6

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)