Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ,,AZ ISTEN NEM AZ ALKALMASOK...
- ÖRÖMMEL OSZTOZUNK A SZENTATY...
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

MENEKÜLTTÁBOR SZIMULÁCIÓN A FELSŐPAKONYI KARITÁSZCSOPORT
2014. Szeptember 26.

A Felsőpakonyi Karitászcsoport tagjai 2014. szeptember 25-én a Felsőpakonyi Védelmi Bizottság felkérésére az ADRA adventista nemzetközi segélyszervezettel együttműködve menekülttábor szimuláción vettek részt Gyálon.

Karitászcsoportunk története 2013. november 24-én kezdődött. Három taggal alakultunk meg a szomszédos gyáli csoporttal együtt és az év karácsonyára már egy sikeres cipős doboz-akciót szerveztünk a gyerekeknek.

Ezt követte a nagyböjti élelmiszergyűjtés, a nyári gyermeknapközi – és iskolakezdési támogatás megszervezése, valamint a folyamatos ruhaosztások. Emellett szinte minden héten gyűjtünk és viszünk ki élelmiszercsomagokat, ruhákat, bútorokat a rászoruló családoknak. Egy év alatt 10 főre duzzadt a csoportunk; csupa lelkes fiatal alkotja a pakonyi karitászt.

Most azért gondoltam tollat ragadni, mert csoportunk felejthetetlen élménnyel és tapasztalattal gazdagodott 2014. szeptember 25-én, amikor is a helyi Védelmi Bizottság felkérésére az ADRA adventista nemzetközi segélyszervezettel együttműködve menekülttábor szimuláción vettünk részt Gyálon. Ezen a humanitárius felkészítésen a 26 EU tagállambeli ADRA önkéntessel együttműködve, közösen tanultuk meg, hogy hogyan kell rendezetten, gyorsan cselekedni katasztrófahelyzet esetén. Az ADRA önkéntesei feleltek a tábor infrastruktúrájának kialakításáért, így a sátrak elrendezéséért, az orvosi, pszichológusi jelenlét biztosításáért, az ételosztás megszervezéséért. Nekünk tulajdonképpen azt kellett csinálnunk, mint amit a településen is teszünk: rászorulóknak (jelen esetben a menekülteknek) segíteni; vigasztalni, vagy épp elirányítani őket a megfelelő segítséghez. Ezenfelül ételt osztottunk, mi végeztük a menekülttábori regisztrációt, illetve lefoglaltuk a gyermekeket játékkal, az időseket beszélgetéssel.

A helyszínen számos média is képviseltette magát, remélem, hogy ily módon is hírét tudtuk vinni a jótékony szeretetnek. Az ADRA nemzetközi és hazai igazgatójával egyetértésben azt is remélem, hogy a két szervezet még hasonlóképp együtt fog működni a jövőben is…

Tényleg igaz, amit Hefler Gábor plébános atya mondott nekem mindennek az elején: „Dórika, figyeld meg, ha kiállsz egy jó cél mellett az Isten mindig mellé fog állni.”

dr. Fitos Dóra csoportvezető

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)