Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ,,AZ ISTEN NEM AZ ALKALMASOK...
- ÖRÖMMEL OSZTOZUNK A SZENTATY...
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

VÁCI EGYHÁZMEGYEI KARITÁSZ TALÁLKOZÓ 2014
2014. Október 11.

A Váci Egyházmegye területéről 29 karitászcsoport részvételével 2014. október 11-én tartottuk meg a Karitász találkozót.

Az esemény keretében átadásra került 5 fő karitász önkéntes részére a Szent Erzsébet díj, majd délután a cigánypasztoráció témakörében hallhattunk előadásokat.

A karitásztalálkozó résztvevői  Dunaharasztiból, Dabasról, Érsekvadkertről, Mátraverebélyről, Fótról, Bagról, Isaszegről, Abonyból, Diósjenőről, Gödről, Aszódról, Kartalról, Hatvanból, Drégelypalánkról, Szilasligetről, Berkenyéről, Sződligetről, Vámosmikoláról, Sződről, Rétságról, Turáról, Őrbottyánból, Szendehelyről, Vecsésről, Valkóról, Váchartyánból és Vác- Alsóvárosról és Deákvárról érkeztek.

A program 10 órakor szentmisével kezdődött a Ferences templomban, melyet Écsy Gábor – a Katolikus Karitász igazgatója, Rolik Róbert Vác-Deákvári plébános, Csonka Csaba mátraverebélyi plébános és Sebők Sándor fóti plébános mutatott be. A szentmise végén Écsy Gábor országos karitászigazgató és dr. Gyurcsán Judit váci karitászigazgató átadta a Szent Erzsébet díjakat a Váci Egyházmegyében kiemelkedően nagy áldozattal segítő karitász önkénteseknek.

Szent Erzsébet díjban részesült:

Adorján Andrásné (fóti karitász önkéntes)

Csizmadia Mihályné (abonyi karitász önkéntes)

Gogolák Jánosné (dabasi karitász önkéntes)

Tamás Antalné (Vác-Deákvári karitász önkéntes)

Pethő Józsefné (kartali karitászcsoport vezető).

A szentmisét követően a Galamb utcai Oktatási Központban dr. Márton András Gyulafehérvári Karitászigazgató mutatta be a Gyulafehérvári Egyházmegyében a karitász tevékenységet.

Ebéd után a további előadások a cigány-pasztoráció témakörében hangzottak el.

Elsőként Csonka Csaba – mátraverebélyi plébános ismertette országos szinten a cigánypasztorációban induló kezdeményezéseket és eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a romatestvéreknek meg kell találniuk a helyüket az egyházban. Ebben a nem roma testvéreknek kell segíteniük, hogy elfogadják őket. A cigány testvéreknek pedig el kell hinniük, hogy ők is ugyanannyit érnek. Nem a különbözőséget, hanem az egységet kell hangsúlyozni, mert Jézusban mindannyian testvérek vagyunk. Nem az embereknek kell megfelelnünk, hanem Istennek. Előadását gitározva, énekkel kezdte és így is fejezte be, könnyeket csalva a hallgatóság szemébe.

Dékány Mária Magdolna – ceglédi karitászcsoport vezetői és több évtizedes tanári tapasztalatait osztotta meg a hátrányos helyzetű cigány gyermekekkel kapcsolatban. Elmesélte a cigányok eredet mondáját, ismertette sajátos szokásaikat, hitüket,  hagyományaikat, melyek alapján jobban megérthetjük tetteiket.

A következő előadást a Marista testvérek tartották. Mária Iskola testvérek Szerzetesrendje 76 országban működik. Magyarországon Esztergomban és Karcagon tartanak fenn közösségi házat. A két szerzetes Esztergomból érkezett. Legfontosabb alapelveik: minden emberben a testvérünket ismerjük fel, a szeretet köt össze bennünket. Fontos az egyszerűség és a család szeretete, az alázatosság, a szerénység, a legrászorultabbak nevelése, segítése és nem utolsó sorban tanuságot tenni Jézusról.

A szerzetesek 12 évvel ezelőtt érkeztek Esztergomba a cigányok lakta városrészbe. Velük élnek, programjaikkal, jelenlétükkel segítik őket a mindennapokban. Legfontosabb mondanivalójuk, hogy a roma emberek nem másabbak, mint mi. Sajnos vannak a cigányságnak rossz szokásaik. Hagyományaik sokszor nem időszerűek, amelyek a mindennapi életüket nehezítik meg. A többi ember részéről társadalmi előítéletek érik őket. A megkülönböztetések miatt pl. a munkavállalás terén minden kapu bezárul előttük.

Az Esztergomban töltött 12 évük egyik legnagyobb eredménye, hogy minden cigány családban tudatosult, hogy a gyermekeknek iskolába kell járnia.

A szerzetes testvérek szeretetükkel, jelenlétükkel, egyszerűségükkel emelik fel a hátrányos helyzetben lévő testvéreket úgy, hogy ötödik evangélistaként Jézust tükrözik.

Végül a Valkói Kariászcsoport cigány származású karitász önkéntesei mondták el, hogyan élik meg azt, hogy ők már nem segítettek, hanem segítségnyújtók.

Nem volt könnyű az útjuk, míg ide eljutottak. A legfontosabb, hogy „kellenek olyan nem cigány testvérek, akik begyógyítják a sebeiket,” mert már annyit bántották őket, hogy a legapróbb bántásra is támadással válaszolnak.

Elmeséltek egy kedves történetet arról, hogy a karitászcsoport gyümölcsfákat adott a cigány családoknak azért, hogy legyen saját gyümölcsük és ne lopják le a faluban az utcán álló gyümölcsfák terméseit. Mosolyogva tapasztalták, hogy a cigánycsaládok teljesen kétségbeesve kérték, hogy az ő fáikat a kertbe ültethessék, mert az utcáról még a fát is ellopják.

Lelki élményekkel gazdagodva és a találkozás örömében megerősödve imádsággal zártuk a 2014. évi Váci Egyházmegyei Karitásztalálkozót.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)