<< 2024 Május >>
0102030405

- PÜNKÖSDI KÖNYVVÁSÁR...
- ?MINDIG ÉRKEZIK EGY SEGÍTŐ K...
- MÁJUS 31-IG VÁRJÁK A JELENTK...
- SZENTSÉGIMÁDÁSI ALKALOM MÁR ...

Hatvani esperesi kerületi lelkinap a Kartali Szent Erzsébet Karitászcsoport szervezésében
2014. Szeptember 7.

A Kartali Szent Erzsébet karitászcsoport tagjai 2014. szeptember 6-án megszervezték a Hatvani esperesi kerület lelkinapját.

A szervezés során nagy megpróbáltatás elé kerültünk: Már kész volt a program és a meghívók is el voltak küldve mindenkinek, amikor Atyánk szívinfarktust kapott és kórházba került.

Amikor hazajött elmondta, hogy neki most el kell mennie Balatonfüredre 3 hétre szanatóriumba, így nem tud részt venni az esperesi kerület lelkinapján. Bíztatott bennünket, hogy csak szervezzük tovább és kérjünk meg a kerületi papokat, hogy mondjanak lelkibeszédeket.

Minden másképp alakult, mint ahogy terveztük, de nem adtuk fel. Községünk büszkélkedhet, mert 3 papot adott az egyháznak és abból kettő épp ebben a kerületben szolgál. Ezért úgy hívtuk meg őket, hogy haza kell jönniük, mert Ők lesznek a házigazdák Atyánk helyett. Jött is mind a kettő és amiben tudtak segítettek, már a szervezésnél is. Végül az esperesi kerületből 40 fő érkezett. Meghívtuk a Diósjenői Karitászcsoportot is; ők 9-en jöttek el, így 49 vendégünk volt, továbbá 4 atya: Palya János atya Turáról, Karácsondi Mihály atya Bagról, Gyurkovics István atya Aszódról és Miklusiak Kristóf SDS. atya Galgahévízről. A lelkinapon részt vett dr. Gyurcsán Csabáné, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója, valamint Tóth Ilkó Mihály polgármester úr is.

A gyülekező és a regisztráció után 10 órakor szentmisével kezdődött a program. A szentmisét 3 pap celebrálta,a negyedik gyóntatott. A szentmisén Palya János turai plébános, aki Kartal szülöttje nagyon tartalmas szent beszédet mondott a Karitászról.
11órától a csoportok beszámolója volt a munkájukról, majd közösen megebédeltünk.
Délután az ifisek táncot adtak elő, majd a Hévízgyörki csoportból Pintér Andrásné mondott el egy szép verset; továbbá egyik Premontrei diákunk - Bíró Boglárka mondott el egy mesét. Ezt követően Karácsondi Mihály atya, aki szintén községünk szülöttje és bagi plébános, tartott beszédet a szeretetről és a karitászról.

Kovács Dani 8-ik osztályos diákunk elkápráztató bűvészkedése után 15 órakor keresztutat végeztünk a Szent Erzsébet kertben, majd Klamár Zoltán néprajzkutató, muzeológus (az aszódi karitász csoport vezetőjének a férje) vetített egy filmet a Zarándoklatokról. Programunk litániával zárult.

Az esperes kerületből az Aszódiak, a Bagiak,a Galgahévíziek,a Hatvan belvárosiak,a Hévízgyörkiek és a Turaiak jöttek el és vettek részt velünk ezen a felejthetetlen napon. Mindenki sok tapasztalatot szerzett a másik csoporttól, valamint lelki feltöltődést az atyáktól.

Reméljük lelki napunk hagyománnyá válik az esperesi kerületben és minden évben újra találkozunk. A jövőben szeretnénk meghívni egy másik kerületből egy-egy csoportot.

Köszönjük az adományokat mindenkinek aki bármivel segített, hogy jól sikerüljön ez a nap, mint minden megmozdulás amit eddig szerveztünk. Segítség és adomány nélkül mi sem tudnánk segíteni.
A mottónk: "Segítsen, hogy segíthessünk!,,

Pethő Józsefné
A Kartali Szent Erzsébet Karitász csoport vezetője.