Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

SZALÉZI PÜSPÖK A CARITAS EURÓPA ÉLÉN
2014. Június 20.

Luc Van Looyt, a belgiumi Ghent szalézi püspökét választották a Caritas Europa élére. A megbízatás 2015 májusától 2019-ig tart.

Caritas Europa éves regionális konferenciáját a hollandiai Soesterbergben tartották május 20-22. között, ahol többek között a szervezet kulcsfontosságú pozícióinak betöltéséről is megszülettek a döntések. Luc Van Looy püspök Erny Gillent váltja a poszton, aki két cikluson át, 2007 óta volt a szervezet európai részlegének elnöke. Erny Gillent szerint a Karitász elnökének lenni nem egyszerű feladat. Amellett, hogy megtisztelő, a poszt nagyon fontos, nehéz döntések, kulcsfontosságú viták és stratégiai döntések pillanatait is magában foglalja.

Szalézi püspök a Caritas Europa élén

Luc Van Looyt, a belgiumi Ghent szalézi püspökét választották a Caritas Europa élére. A megbízatás 2015 májusától 2019-ig tart.

Van Looy püspök jól ismeri a Karitász munkáját, már évek óta ő a flandriai karitász kapcsolattartója. A Caritas Belgium úgy jellemezte a püspököt, mint egy olyan személyt, aki „a szív és a Karitász párbeszéden alapuló nyelvén beszél és keresi a lehetőségeket a különbségek áthidalására”.

A regionális konferencián megválasztották Bernard Thibaud-t, a Secours Catholique - Caritas France elnökét alelnöknek, Jorge Nuño Mayert pedig újraválasztották a Caritas Europa főtitkárának posztjára négy évre.

- Úgy érzem, hogy a Karitásznak először is az a nagyon fontos küldetése, hogy felkutassa és megfigyelje, hol van szükség szolidaritásra - mondta Van Looy püspök néhány nappal azelőtt, hogy megválasztották volna. - Evangéliumi szempontból, mindenütt ott akarunk lenni, ahol az emberek szükséget szenvednek, és megvizsgáljuk, mit lehet tenni, hogy enyhítsük a szenvedést, bárhol a világon.

- A mai Egyháznak le kell küzdenie a szégyenérzet minden formáját, hogy elősegítse minden egyén jogait. Tényleg úgy érzem, hogy fontos az embereket szolidaritásra „nevelni”, vagy inkább, a testvérségre, amely magán az Isten közelségén alapul, a saját megtestesült Fián keresztül. Ő elkísér minket a munkánk során.

Mint a Caritas Europa elnöke, az emberek számára egyszerűen csak egy hallgató fül szeretnék lenni, a Titkárság személyzetével együtt. (...) Azok az évek alatt, amikor a Don Bosco Szaléziak egyetemes tanácsának tagja voltam, már lehetőségem volt megismerni sok helyzetet és személyt a világ minden tájáról. Lehet, hogy ez a tapasztalat segít kifürkészni az igényeket és megtalálni a megoldásokat.

A Nemzetközi Karitász – Caritas Internationalis – elnöke szintén szalézi, Oscar Rodríguez Maradiaga honduraszi bíboros.

A Katolikus Karitász tagja a Caritas Europának és a Caritas Internationalis-nak is.

Forrás: Katolikus Karitász

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)