Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ,,AZ ISTEN NEM AZ ALKALMASOK...
- ÖRÖMMEL OSZTOZUNK A SZENTATY...
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

12. ALKALOMMAL OSZTOTTÁK KI A CARITAS HUNGARICA-DÍJAT
2023. Október 10.

A budapesti Magyar Szentek Temploma szolgált helyszínéül a 2023. október 7-én ünnepi szentmisével egybekötött, és immár 12. alkalommal kiosztásra kerülő Caritas Hungarica-díj átadójának. Az esemény főszereplői a Katolikus Karitász legodaadóbb önkéntesei voltak, akiket Herczegh Anita, a Karitász jószolgálati nagykövetének köszöntője után Écsy Gábor karitász igazgató méltatott, és akik Spányi Antaltól, a Katolikus Karitász püspök elnökétől vehettek át díszoklevelet.

A kitüntetés alapkoncepciója 2012-es alapítása óta mit sem változott: a Karitász vezetősége ki szeretné emelni azokat az önkénteseit, akik példaértékű karitatív munkát végeznek az ország bármely pontján. A Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete egyúttal inspirálni szeretne mindenkit az önkéntességre, és megmutatni a másokért vállalt önzetlen munkában rejlő erőt és szépséget. Zagyva Richárd, a Karitász Országos Központjának igazgatóhelyettese felvezetőjében rámutatott, ennek kiemelt fontosságára: számos marginalizálódott és elmagányosodott idős, beteg, fogyatékossággal élő ember vagy mélyszegénységben élő család a karitász önkéntesei révén kap reményt terheik további hordozásához.

Herczegh Anita asszony üdvözlő beszédének egyik számára kedves, a béna meggyógyításáról szóló evangéliumi történet volt a kiindulópontja, melyben érdekes párhuzamot húzott a múltbéli és mai önkéntesek között. A történetben a beteg nem egyedül került Jézus elé, hanem négyen vitték. Olyan határozottan célba akarták juttatni, hogy kibontották a tetőt, amihez valóban nagy elszántság kellett. Jézus ezt a nagy hitet látva fordult aztán a bénához. ”Íme, négy, lehetetlent nem ismerő segítő önkéntes. Négy ember, akinek gyógyító hite van és akkora teherbírása, hogy nem csak a saját életét, másokét, másokat is hordozni képes. Csupa találékony szeretet, jótékonyság és irgalom: csupa karitász.”, mondta. Anita asszony örömmel köszönte meg a díjazottak másokat felemelő szolgálatát és életerejét.

Écsy Gábor atya fontos embereknek nevezte a harmincnyolc karitász önkéntest, mert tevékenységük folyamatos, nem csupán alkalmanként fordítják idejüket, tudásukat és figyelmüket másokra, hanem egész évben. „Szolgálatuk révén érnek célba az élelmiszerek, gyógyszerek, ruhák, bútorok és egyéb tárgyi adományok, ami a nehéz szociális körülmények között élőknek kerültek felajánlásra.  Betegeket, magányos időseket látogatnak és fizikai, valamint lelki támogatást is nyújtanak.

A kitüntetésben részesülők elismerő oklevelet kaptak Spányi Antal püspök úrtól, aki tizenhat paptársával különleges ünnepi misét koncelebrált a díjkiosztót megelőzően, Karitász-kitűzőt vehettek át Écsy Gábortól, és a reflektorfénybe állított díjazottakat bemutató füzetet az egyházmegyei igazgatóktól. Az önkéntesek nevében Török József, az Egri Főegyházmegyéhez tartozó a tiszafüredi Salkaházi Sára Karitász Csoport vezetője mondott köszönetet.

A Katolikus Karitász önkéntes hálózatában az ország 16 egyházmegyei központjában, 17 szociális intézményében, több mint 880 települési csoportjában, valamint az országos segélyakciók alkalmával évente közel 10.000 önkéntes vállal karitatív munkát, a cselekvő szeretet jegyében.

Idén összesen 38 önkéntest díjaztak.

*

A Váci Egyházmegyéből 2023-ban Battyányi JózsefnéÚjszászról, Csizmadia Mihályné Abonyból és Gajdos EndrénéNagyorosziból részesült elismerésben.

Az ünnepi szentmisét követő díjátadáson a laudációkban kiemelték a három váci egyházmegyében szolgáló karitász önkéntes érdemeit is.

Battyányi Józsefné Katalin kimagasló helyismereti kompetenciájával, szeretetteljes és kiváló kommunikációs készségével jó kapcsolatot ápol a város tagjaival, a rászoruló családokkal, fiatalokkal és idősekkel egyaránt. Személyes példamutató életével hiteles és megbecsült vezetője a helyi karitász csoportnak, ugyanakkor a város életének meghatározó személyisége. Évtizedeken keresztül hivatása volt a beteg emberek ápolása, megsegítése, melynek filozófiáját tovább vitte a 10. jubileumát ünneplő Újszászi Karitász csoportba is. Vezetői kvalitásának köszönhetően a csoport tagjai szívesen vesznek részt a munkában, jótékonysági akciókban. Szolgáló vezetői tevékenysége alatt a csoport tagjainak létszáma stabil, és megbízható, elkötelezett tagokkal bővült. Katolikus értékrendjével, lelkiségével példát mutat másoknak is.

Csizmadia Mihályné Ica 2005 óta tagja az Abonyi Karitász csoportnak, annak egyik vezéregyénisége. Munkájából adódóan sok rászoruló családot ismer, kísér, támogat, a szegény emberek segítése kiemelkedő helyet foglal el az életében. Nagy hatékonysággal szervezi az adományok gyűjtését és szétosztását, és tudja, hol van szükség beiskolázási támogatásra. Nagyon jó kapcsolatot ápol a városi családsegítő szolgálat munkatársaival, az önkormányzattal és társadalmi szervezetekkel. Aktív közösségi életet él, tagja a helyi Idősek Tanácsának is, így sok idős, segítségre szoruló emberhez eljut a karitász támogatása. Aktivitása töretlen, nagy lelki erővel folytatja évtizedes szolgálatát Abony városában.

Gajdos Endréné Mária nagy empátiával támogatja a falubeli elesett, nehéz sorsú szegényeket és családokat. Gondozottjai múltját és jelenlegi sorsát ismeri és követi, anyagi áldozatot nem kímélve segíti őket. De mindezt megelőzve a lelkükkel is törődik, nemcsak a fizikai szükségleteikre figyel. Munkája során a családokban a gyerekekre külön is figyelmet fordít, felvállalja őket, mint gondozó. Napokat töltenek nála a lakásán és együtt tanul velük, eteti, ruházza és neveli őket, mintha a saját unokái lennének. Gyermekvédelmi szempontokat is szem előtt tartva törődik velük. Együttműködik az önkormányzat szociális gondozóival példát adva nekik az odafigyelés, gondoskodás területén. Plébánosa is nagyban támaszkodik rá, aki így jellemezte „egy pap nem tud az elesettekhez úgy szólni, ahogy ő teszi ezt: ha a szükség úgy kívánja szigorúan, de anyai hangon, szépen szólítja meg őket.

Forrás: Magyar Katolikus Karitász, Váci Egyházmegye:

https://vaciegyhazmegye.hu/hirek/5770/12-ALKALOMMAL-OSZTOTTAK-KI-A-CARITAS-HUNGARICA-DIJAT.html


Kép: Magyar Katolikus Karitász, Magyar Kurír

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)