Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- JÖVŐÁLLÓ HIVATÁSOK, SZEMÉLYR...
- A PORNOGRÁFIA GYERMEKEKRE GY...
- ZENESZERZÉS ÉS SAJTÓAPOSTOLK...
- AZ ISTEN SOKKAL JOBB, MINT A...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS RÓMÁBAN
2014. Június 2.

Május utolsó hetében az egyházmegyei karitászigazgatók zarándoklaton vettek részt Rómában. A Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója dr. Gyurcsán Csabáné képviselte a Váci Egyházmegyét.

Május utolsó hetében, az egyházmegyei karitászigazgatók, magánjellegű zarándoklaton vettek részt Rómában. A zarándoklat egyik célja, s egyben legnagyobb élménye volt, a Ferenc pápa szerdai audienciáján való részvétel, hiszen egészen közelről, ülő helyről figyelhettük a Szentatyát, szeretetteljes, az emberekkel való kontaktust mindenekfelett fontosnak tartó személyiségét, ahogy áldást adott az elesett, beteg embereknek, megsimogatta, megcsókolta a gyerekeket, és megszorította a feléje nyúló nem kevés kezet.

Nagy műveltségű idegenvezetőnk volt Terdik Sebestyén személyében, aki a Római Magyar Intézet kulturális munkatársa, a Szent Péter-bazilika alatti őskeresztény temetőt mutatta meg, s egyben Szent Péter sírhelyét, sőt csont maradványait is. Érdekes volt a leletek történetét hallani. Megrendítő élményt nyújtott a bazilika főoltára alatt közvetlen, a történelmi időket idéző leletek között járni. A magyarok kápolnájában szállásadónkkal, Németh Lászlóval miséztek együtt a karitászigazgató atyák, majd bejárhattuk László atya vezetésével, Vatikáni Kertek minden nyilvános szegletét.

Szállásunk a László atya által vezetett Szent István Zarándokházban volt, ahonnan különféle tömegközlekedési eszközökkel, emellett mérhetetlen mennyiségű gyaloglással jártuk be ennek a lezser, jókedvű, de patinás városnak a legismertebb templomait. Aztán meglátogattunk egy szegénykonyhát, amit egy római plébánia üzemeltet immár 15 éve. Itt minden év májusától októberig naponta 500 rászoruló ember számára főznek 3 féle ételt. A munkát a plébánia közösségéből jelentkező önkéntesek végzik, a pincéből gusztusosan kialakított konyhában és a tágas étkezőben tálalják. A rávaló anyagiakat rendszeres gyűjtéssel szintén a plébániai közösség szedi össze. A plébánián heti két alkalommal tanácsadás és egyéb segítségnyújtás is van – tájékoztatott bennünket a lendületes, és nyilván toleráns természetű, de már nem is túl fiatal plébános atya.

László atya, aki a már sok éves római tartózkodása minden tapasztalatával segítette a mi programjainkat, elvitt bennünket Castel Gandolfóba, a korábbi pápák nyári rezidenciájának helyszínére, s közben letérvén a gyorsforgalmi útról, megmutatta nekünk az évezredes, eredeti Via Appia utat, nagy szürke bazalt kövei, bizony nagy idők tanúi. Meglátogattuk a Vatikáni Rádió magyar szekcióját, néhányan közülünk interjút is adtak, ez is egy nagyon érdekes program volt.

Nem hagyhatom ki a belvárosban található gyönyörű Falconieri Palotát sem, amiben a Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Intézet működik, s amiről azt mondják, hogy ez jelenleg a Magyar Állam legértékesebb külföldi ingatlana. Előbbi intézmény az itáliai magyar emlékek kutatását, védelmét és gondozását végzi, itt ismét Terdik Sebestyén kalauzolt minket, míg az utóbbi intézet Magyarországról egyházmegyés papokat fogad, hogy felsőbb római tanulmányokat folytathassanak. Itt Tóth Tamás rektor atya fogadott és vezetett körbe bennünket. Itt hallottuk a híres ágyúlövést, ami a Garibaldi-féle szabadságharc emlékeként dördül el mindennap délben, a palotával szemközti területen.

Köszönjük mindenkinek a kedves fogadtatást, a sokféle nevezetesség felkeresését és a kalauzolást, a kitűnő szállást Német László atyának a Szent István Zarándokházban. Szívből ajánljuk mindenkinek, aki Rómába készül.

Az öt nap gyorsan elszállt ebben az egyedülálló városban! Igazi jó közösségépítő zarándoklat volt számunkra azért is, mert ez a katolikus világ központja!

Forrás: Katolikus Karitász


Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)