- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...

Zöldellő kertek - 4122 ÖNGONDOSKODÓ CSALÁD A KARITÁSSZAL
2021. Április 27.

Folytatódik idén is a Katolikus Karitász öngondoskodó családokért indított programja, melynek fókuszában 2021-ben azok a családok és idősek vannak, akiket a koronavírus hátrányosan érintett. A tavasz elején 4122 családot ajándékoztunk meg vetőmagokkal, országosan több mint 16 millió forint értékben. A Váci Egyházmegye területén 2021-ben 260 család kapcsolódott be a vetőmag programba.

A program során az országos központ támogatásával biztosított vetőmagcsomagokban összesen 20 féle zöldségmag található, többek között: sárgarépa, zöldborsó, bab, dughagyma, uborka, spárgatök, kukorica, karalábé, spenót, saláta, sütőtök, cékla, cukkini és retek.

A Karitász fontosnak tartja, hogy a program során szakmai segítséget is biztosítson a családoknak, hogy kertjeikben a lehető legnagyobb termést takaríthassák majd be. Országszerte segítik szakemberek a kertek művelését, s emellett szükség szerint eszközök beszerzésével is segíti a Karitász a családokat. 2021-ben a szervezet Vetési segédletet adott a magok mellé a családoknak, hogy azok is vállalni tudják a saját zöldségek termesztését, akinek alig, vagy egyáltalán nincs ebben tapasztalatuk.

A program az EMMI támogatásával valósul meg, célja, hogy a családok – főként munkanélküli szülők esetében – a kapott vetőmaggal, kertjeik művelésével megtermeljék maguk számára a szükséges zöldségeket.

A komárom-esztergom megyei Bajnán Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója elmondta: „Ebben az évben az egyházmegyei karitász szervezetek, valamint az országos központ támogatásával, 4122 család csatlakozott a programhoz. Számukra több, mint 16 millió forint értékben adtunk át vetőmagokat országszerte. Bízunk abban, hogy a zöldségek termesztése, valamint az öngondoskodás ezen formája nemcsak átsegíti őket egy nehezebb élethelyzeten, hanem a most megszerzett tudás a jövőre nézve hosszútávú segítséget jelent. Május folyamán várhatóan 6000 palántát tudunk még eljuttatni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem támogatásával a családok számára.”

Csorba Gábor esztergom-budapesti karitászigazgató úgy fogalmazott, hogy csak Bajnán 100 család vesz részt a Zöldellő kertek programban. A családok egy része már korábban megkapta a Vetési segédletet, ennek köszönhetően – bár az időjárás még nem a legjobb az ültetéshez a hűvös éjjelek miatt – már előkészítették a kerteket a vetéshez. A Szent Erzsébet Karitász most nemcsak vetőmaggal, hanem tartós élelmiszerrel is támogatja a családokat.

Katolikus Karitász