Programnaptár
<< 2021 Március >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Egyházmegyei hírek
- A MAGYAR PÜSPÖKI KONFERENCIA...
- ESTERHÁZY EMLÉKÉV...
- ORGONA ÉS KÁNTOR ALAPÍTVÁNY ...
- DR. MOLNÁR ANTALT A PÁPAI TÖ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Pelenka támogatás a Karitásznak a DM-től
2021. Január 30.

TÍZ ÉVE EGYÜTT A BABÁKÉRT
A Katolikus Karitász és a dm 10 éve indította el az Együtt a babákért programot. A jótékonysági akcióban évről évre 260, nehéz körülmények között élő kisgyermekes család kap fél évre elegendő pelenkát. Nagy öröm, hogy a program a járvány ellenére is folytatódik, s régi ismerősökkel is találkoztunk.
A Perényi család a kétezres évek közepén költözött Budapestre. Tizenhetedik kerületi kis házukat évről évre szépítgették, épp tetőcsere volt, amikor Zsuzsa – az édesanya - Máté és Lili után már úgy gondolta, a pozitív terhességi teszt ellenére nem sürgős orvoshoz mennie. Hiszen úgysem mondanak újat... Aztán mondtak. A harmadik gyermek helyett hármasikrek érkeztek a családba: Áron, Dávid és Kristóf. Az öröm határtalan volt, szemben az anyagi lehetőségekkel. Ekkor hallottak a Rákosligeti templomban a Karitász és a dm közös programjáról. Így lettek ők egyike annak a 260 családnak, akik fél évre elegendő pelenkát kaptak, s nem is akárhogyan! Az átadást élőben közvetítette az akkori Music FM, s FittiKém szavain keresztül sokan megismerkedhettek a családdal.

Az azóta eltelt években kevesebb volt a médiaérdeklődés, de szépen cseperedtek a fiúk, s novemberben már öt gyertyát fújtak el a tortán. Érkezésünkkor hamar feloldódnak, kedvenc játékaikat mutatják, kérdeznek, s Máté nevű bátyjukkal gyors garázsépítésbe kezdenek. Kisiskolás nővérük, Lili most már kilencedikbe jár, s nem meglepő a pályaválasztása: “Óvónőképzőbe járok, de ötödéven szeretném elvégezni a pedagógiai- vagy gyógypedagógiai asszisztensi képzést. Nagyon érdekel a logopédia is most. Én itthonról tanulok, a kicsik pedig járnak iskolába, óvodába. Nem sokat találkoztam még idén az osztálytársaimmal.” Édesanyja - aki maga is iskolában dolgozik – enyhe koronavírusos tünetei miatt orvosi javaslatra már az őszi szünet előtt kicsivel otthon maradt mindenki, s a középiskolák azóta sem jelenléti oktatással működnek.

Az eltelt évek a házon is látszanak, cseréltek ablakot, elkészült a tanulószoba, ami Péter, az édesapa dolgozószobája is egyben. A szülők közül ő az, aki magabiztosabban nyilatkozik, s elmondja, hogy az első években sok segítséget kaptak, mind a plébániai közösségtől, mind az Esztergom-budapesti Szent Erzsébet Karitász Központtól. A pelenka hosszú időre szóló segítség volt, hiszen Máté épp az ikrek születése környékén lett szobatiszta, tudták, akár egy gyermek esetén mekkora költsége van ennek. Az ikrek pelenkájára szánt pénzt a mindennapok más költségeire, házuk komfortosabbá tételére tudták átcsoportosítani. Ma sem szakadt meg a kapcsolat, Molnár Miklós atya plébániáján jó a közösség. Zsuzsa mutatja közben a naptárat, amiben a fiúkról is szerepel fénykép.

Kanyó Roland, a dm marketing és PR menedzsere érkezik, ismerősként üdvözli a család. Ő sem felejtette el a korábbi látogatást, már a bejáratnál sorolja, mi változott a házban a korábbi átadás óta. Látszik rajta, hogy nemcsak a dm-nek, hanem neki személyesen is fontos ez a program. “Szerintem mindent elmond, hogy 10 éve folytatódik ez a program. A kiindulási alap az volt, hogy mi nagy cégként szeretnénk társadalmilag fontos kérésekben példát mutatni a társadalomnak, a környezetünknek, a vásárlóinknak, a partnereinknek. És szeretnénk olyan témákkal foglalkozni, ami minket is érint. Ilyen a gyermekek egészségének védelme, a rászoruló családok támogatása és természetesen a környezetünkkel való foglalkozás. Éppen ezért nemcsak Budapesten, vagy Pest megyében, hanem az ország minden területén támogatunk családokat. Nagyon fontos volt egy hiteles partner megtalálása ehhez. A családokat nem mi választjuk ki, hanem ebben egy nemzetközi partnerünk van, aki több országban, több éve segít minket, ez a Katolikus Karitász. A Karitász korábban is támogatta a családokat, közösen készítettünk egy kritérium rendszert, ami alapján a program résztvevői kiválasztásra kerülnek.

Tíz év alatt láttam én is rengeteg sorsot, rengeteg rászorulót, rengeteg élethelyzetet. - folytatja Roland. Ennél a családnál öt évvel ezelőtt voltunk, örömmel látom, hogy azóta milyen sokat fejlődtek, a gyerekek is szépen nőnek. Öt évvel ezelőtt szerintem az a segítség, amit mi nyújtottunk, hatalmas volt a számukra, és azt az összeget, amit pelenkára kellett volna három kicsinél fordítani, azt tudták fűtésre, ruházkodásra, nagyobb gyerekek iskoláztatására költeni. Találkoztam olyan sorsokkal, ahol sérült volt a baba, vagy ahol négyesikrek érkeztek és közben leégett a ház. Mindenhol más van a háttérben, éppen ezért nagyon jó egy olyan szervezet, ami ismeri ezeket a sorsokat. Így oda tudjuk adni a segítséget, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Ez a nap úgy teljes, hogy új családok is csatlakoznak az Együtt a babákért programba. A Szent Erzsébet Karitász központban Hittner Krisztina PR és ügyfélszolgálati vezető mellett Csorba Gábor diakónus, karitászigazgató és Márton Andrea szakmai irodavezető fogadja a családokat. A járványhelyzet miatt ezúttal csak 3 család kapja itt a támogatást, a többiek személyesen vehetik át a következő napokban.

A családok örömük mellett arról is beszélgetnek velünk, hogy a mostani bezártságban már ez a program is felüdülést, találkozást jelent a gyermekek számára. A pelenka mindannyiuknak a legjobbkor jött: a koronavírus miatt két édesapa is elvesztette állását, ezért bizonytalanná vált a családok megélhetése. A mostani adomány fél évig stabil segítség a gyermekek nevelésében, s remélik, addigra ismét el tudnak helyezkedni a családfenntartók is.

Zagyva Richárd országos igazgatóhelyettes az átadást követően azt mondta, hogy “Az idén 90 éves Karitász egyszerre professzionális intézmény és mozgalom, amiben 10000 önkéntes dolgozik szerte az országban. Nagyon hatékonyan tud minket segíteni, amikor egy-egy nagy cég mellénk áll, mivel az anyagi erőforrásaink nekünk is végesek. Egy-egy programban tapasztaljuk, hogy további segítségre is lenne szükség. A dm-mel nemcsak az Együtt a babákért program ilyen, hiszen tavaly ők támogatták az Akarom elnevezésű, a családok életét hoss távon, közös együttműködésben fejlesztő szerepvállalásunkat. Együttműködésünk minőségét mutatja, hogy tíz éve dolgozunk együtt.

A dm és Katolikus Karitász tíz évvel ezelőtt kezdte meg Együtt a babákért néven a mai napig tartó kölcsönös együttműködését, fél évre elegendő pelenkával támogatják a kisgyermekes nehéz helyzetben élő családokat. Az elmúlt évek során több mint 2000 család számára nyújtottak segítséget, és a támogatottak köre idén ismét 260 családdal bővült. Így a tíz év mérlege: közel 2600 támogatott család és 65000 csomag pelenka 200 millió forint értékben valamint megszámlálhatatlanul sok mosoly. A programot a Katolikus Karitásszal karöltve valósítja meg a drogéria.

Szöveg: Besze Erika / Katolikus Karitász

Fotó: dm Magyarország

 

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)