Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- A KÖZÖSSÉG ÖSSZETARTÓ EREJÉT...
- JÖVŐÁLLÓ HIVATÁSOK, SZEMÉLYR...
- A PORNOGRÁFIA GYERMEKEKRE GY...
- ZENESZERZÉS ÉS SAJTÓAPOSTOLK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Online lelkigyakorlat és Caritas Hungarica díjátadás a Váci Egyházmegyében
2020. Október 18.

A Váci Egyházmegyei Karitász 2020.október 17-én 14 órától online lelki napot szervezett karitászönkéntesei részére.
A lelkigyakorlatot Horváth József atya- pápai plerátus - a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász lelki vezetője tartotta.

A lelkigyakorlat záró eseményeként Vácon a Fehérek templomában Marton Zsolt püspök atya tartott szentmisét, majd átadta a Váci Egyházmegyében Caritas Hungarica díjra érdemes 3 önkéntesnek az elismeréseket.

Horváth József atya az eucharisztiáról és a karitászról osztotta meg gondolatait.

Hangsúlyozta, hogy a karitász területen tevékenykedőknek különösképpen oda kell figyelni az erőforrásra, ahonnan az erőt kapjuk. Jelen esetben oda kell figyelnünk az Oltáriszentségre. Az ember addig tud fáradság nélkül dolgozni, amíg benne van a táplálék, az erőforrás, amely a szervezetnek az erőt adja. A léleknek, az emberi szellemnek is szüksége van valamilyen erőt adó forrásra. Pl. könyvek. Azonban van egy olyan erőforrás is, amelyre nem szoktunk erőforrásként gondolni, hanem inkább feladatnak tekintünk. Ez a szentségimádás. Az igazi szentségimádás, ha szívvel-lélekkel vagyok ott és párbeszédet folytatok az Úrral. Akkor valóban erőforrás lesz a szentmise és a szentségimádás.

A karitászosok mindenkinek, minden élethelyzetben szeretnek segíteni, de egyszer ez a szeretet elfogy, mert elfáradtunk, kiábrándultunk. Azonban az oltáriszentségben egy kiapadhatatlan szeretetforrást kapunk.

A fizikai segítségen túl fontos, hogy milyen lelkület van a karitász munkatársban. A maga szeretetét vagy az Isten szeretetét akarja átadni azoknak, akiken segít? Mert, ha csak a maga szeretetét viszi oda, az kevés.  A Katolikus Karitász munkatársainak igazi erőforrása kell, hogy legyen az Isten, mert csak akkor tudjuk jó lélekkel adni a segítséget úgy, hogy rajtuk keresztül maga az Isten cselekedhessen. Ezt akkor tudjuk megtenni, ha az Eucharisztia az erőforrásunk -vagyis maga Jézus Krisztus.

Isten országát maga az Isten építi, de rajtunk keresztül és annyival épül amennyiben engedem, hogy Isten szóhoz jusson.

Hogyan lehet az erőforrásból meríteni? Hagynunk kell, hogy az Eucharisztiából áradó erő átjárjon. Ott kell lennünk, de nemcsak testben, hanem lélekben is. Ki kell zárnunk a külső világot, hogy a lelkünk is ott legyen Jézussal a szentségimádás alkalmával. Engedni kell, hogy az Isten a csöndben szóhoz juthasson. Amikor nem akarunk semmit csak átadni magunkat. Isten teljes figyelmet kér, mert neki fontosak vagyuk, érdekli őt, hogy mi van velünk. Ha nem töltök Istennel együtt időt, akkor hiányzik belőlünk valami.

Karitász és Eucharisztia. Amikor vele vagyunk, akkor kisugározza azokat a kegyelmeket, amire éppen akkor szükségünk van,de Isten nem szolga.Jézus példát adott nekünk, hogyan legyünk együtt a Mennyei Atyával. Minden imádságnak a csendből kell fakadnia, ezért mérhetetlenül fontos, hogy betérjünk a templomba - csupán azért, mert ott van Jézus. Érezni fogjuk, hogy másként jövünk ki - Isten fényében fogjuk látni a világot és mindenkit akivel találkozunk.

József atya elmondta: A karitász - a szeretet csak Istennel lehet megtanulni, a vele való együttlét által. Ha ott vannak az Isten gondolatai a szívem közepében akkor jól fogom látni a feladataimat. A segítésben Isten keze adja azt, amit az Isten akar az embereknek adni. Az én vigasztalásom legyen az Isten vigasztalása.

A lelkigyakorlatos beszéd második részében Szent Mártonról és Kalkuttai Teréz anyáról beszélt. Minden szegény emberben Jézus szomjazik a karitászosok szeretetetére.

Bíztatott, hogy a karitász munkát végzők vállaljanak szentségimádást. Szánjanak rá rendszeresen időt, majd a rendszeres szentáldozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Belső imára van szükségünk - legyen a szentáldozás a nagy találkozás a Mesterrel. Így tudunk megtanulni Jézus szemével látni és úgy gondolkodni, mint ő.

A délután 15 óra 30 perckor kezdődő szentmisét Marton Zsolt megyés püspök atya a Váci Egyházmegyében karitász szolgálatot végző munkatársakért és önkéntesekért mutatta be, valamint megemlékezett Poszpisel Gyuláné Aniról, a Diósjenői Szent Antal Karitászcsoport vezetőjéről, akit ugyanezen a napon helyeztek végső nyugalomra.

Püspök atya homíliája kezdetén Szent János evangelistától idézett, majd Antiochiai Szent Ignác  vértanuról beszélt. Ignác számára fontos volt az egység az Egyházban. A hitet és az ebből fakadó szeretetcselekedetet egységben tesszük, ami ha megvalósul óriási erőt jelent. Varga László püspök atyától idézve mondta: "a gonosz minden karizmát képes utánozni - az egység karizmáját kivéve. Ezért támadja, ahol az egység megvalósul ott támadás éri, de Isten szándéka az egység és mi ennek az egységnek az eszközei vagyunk az egyetértő karitász szolgálattal a papsággal, diakónusokkal. ki-ki milyen szolgálatot kapott. Végül kérte a nap szentjének közbenjárását a karitász szolgálatára.

A 2020-as évben a COVID19 járványhelyzetre való tekintettel - rendhagyó módon - a karitászközpontok szervezték meg a Caritas Hungarica díjak átadását, ezért a szentmisét követően Marton Zsolt püspök atya 3 kariász önkéntes részére - önzetlen karitatív munkájuk elismeréseként átadta a Caritas Hungarica díjat. A díjazottakat néhány  plébánosaik is elkísérték.

Idén az elismerést Dojcsák Ágnes, Kelemen Lászlóné és Endrédy Miklós érdemelte ki.

Dojcsák Ágnes már több éve vezeti a Gyáli Karitászcsoportot. Munkáját szívvel-lélekkel, lelkiismeretesen végzi. Az adományok begyűjtése és kiosztása az ő vezetésével történik. Figyelemmel fordul a rászoruló embertársai felé. Támaszt nyújt a rászorulóknak. Bevásárol és házhoz szállítja a kért élelmiszert. Csoportjával egy évben többször is ruhaosztást szerveznek a plébánia kertjében. Gondoskodó szeretetével tesz tanuságot, ahogyan a téli tüzelő szétosztását szervezi meg a rászorulóknak.

Endrédy Miklós - Miki bácsi a Csömöri Szent Rita Karitászcsoport lelkes tagja annak megalakulása óta. A közösségen belül magára vállalta a téli tüzifa fizikailag is megterhelő kiosztását. Minden élelmiszer osztásnál aktív szerepet vállal. Számos alkalommal saját autójával indul útnak az adományokért. Szeretett feleségével közösen szervezik minden évben a Szent Erzsébet kenyér szétosztását. Az éves csömöri jótékonysági bál nélkülözhetetlen szervezője és nagyszerű hangulatfelelőse. Mindig jó kedélyű, a Jó Isten oltalma alatt élő, pozitív személyiség, aki magát mindig háttérbe helyezi a közössége érdekében.

Kelemen Lászlóné Margó - A Nagykátai Karitászcsoport vezetője már 1993. óta. Segítőkész magatartásával mindig kitűnt egyházközségéből. Munkáját folyamatosan nagy odaadással látja el. Elhivatottságának érzi a rászoruló idős emberekkel való törődést. Az adományok gyűjtését és szétosztását körültekintően végzi. Munkatársaival rendszeresen készít környezettanulmányokat a város rászorulóiról, hogy hatékonyan tudjon segíteni. Derűs lelkületével vidámságot és sokszor lelki vigaszt is nyújt a legelesettebbeknek.

Gratulálunk a díjazottaknak! Isten áldása kísérje további szolgálatukat!

A lelkigyakorlatos beszéd, valamint a szentmise az alábbi elérhetőségen tekinthető meg:

https://m.youtube.com/channel/UC1HCHQmX1JeIIOjw6wxW4GQ

Fotó: Próka Renáta

Szöveg: PKA

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)