Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- A KÖZÖSSÉG ÖSSZETARTÓ EREJÉT...
- JÖVŐÁLLÓ HIVATÁSOK, SZEMÉLYR...
- A PORNOGRÁFIA GYERMEKEKRE GY...
- ZENESZERZÉS ÉS SAJTÓAPOSTOLK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

A JÓSÁG HATÁRTALAN
2014. Március 24.

Ferenc pápától kaptak áldást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap MTVA) "Jónak lenni jó" című karitatív műsorának munkatársai, amelyet Erdő Péter bíboros adott át március 24-én Budapesten.

„A Jónak lenni jó" adománygyűjtési kampány előkészítését október közepén kezdtük meg Siklósi Bea vezetésével. A mintegy másfél hónap alatt számos lehetőséget kaptunk, amelyekben széles körben mutathattuk be a rászorulók megsegítéséért végzett tevékenységünket. Az első pillanattól tudtuk, hogy komoly munka vár ránk mind a műsorok készítése, mind pedig az ezt követő megnövekvő kérések terén” – mondta összefoglalójában Écsy Gábor atya, segélyszervezetünk igazgatója.

„Nagy öröm volt számunkra, hogy a közös munka során a közszolgálati média minden munkatársa különös figyelemmel és érzékenységgel kapcsolódott be – akár csak egy-egy alkalommal is – mindennapjainkba és támogatottjaink sokszor igen nehéz körülmények közt zajló életébe.”

Külön megköszönte a Dextramédia munkatársainak munkáját, akik az általuk készített Embermesék sorozatban olyan komoly gondokkal küzdő patronáltjainkról készítettek riportokat, akik sokszor szégyenkezve, a nyilvánosságot kerülve próbálják élni mindennapjaikat. „A kiválasztott családok, emberek minden forgatás után örömmel számoltak be arról, hogy a stábtagok kedvesen, problémáikra érzékenyen, élethelyzetükkel tisztelettel bánva beszélgettek velük életükről. Így számukra is szép emlék maradt a forgatás és barátságos érzésekkel búcsúztak a stáboktól.”

Écsy Gábor atya megköszönte továbbá a Katolikus Rádió és a Mária Rádió együttműködő segítségét. A két rádió a Jónak lenni jó műsor előtti hetekben számtalan alkalommal hirdették a kampányt, hogy ezzel támogassák a Karitász munkáját. Köszönjük, hogy befogadták a kampányt és segítségükkel többekhez juthatott el az összefogás híre - fogalmazott Gábor atya.

„A szerkesztőknek köszönhetően igazi csodákat is megélhettünk. Több rászoruló gyermek nagy álmát sikerült az MTVA munkatársainak köszönhetően valóra váltani! Jövendő mikrobiológusok, sakkmesterek és sportolók kívánságai teljesülhettek, de fogyatékkal élő gyermekek számára is emlékezetes órákat szerezhettünk, amelyekről csillogó szemmel számoltak be a műsorban.

A műsor közeledtével felkészültünk az azonnali segélykérések megsokszorozódására is, éppen ezért minden egyházmegyei karitász központ fél millió forintos keretet kapott, amelyből élelmiszer csomagokat állítottak össze. Így az adást követően több mint 1500 családnak tudtunk még az ünnepek előtt segíteni.

A Jónak lenni jó kampány igen szép eredménnyel zárult. A Szent Erzsébet napi gyűjtésből közel 80 millió forint gyűlt össze, amelyet a plébánia karitászcsoportok közvetlenül kaptak meg. A műsort követően az adományokból, valamint a 1356-os adományvonalra érkező hívásokból további 46 millió forint gyűlt össze. Itt szeretnénk megköszönni ismételten mindazoknak, akik támogatták akár anyagiakkal, akár tárgyi vagy egyéb felajánlásokkal segélyszervezetünket.

A kapott adományokat teljes egészében a rászoruló családok támogatására fordítjuk. Mintegy 100 családnak segítettünk már krízistámogatással közüzemi tartozásaik rendezésében, gyógyszertámogatással, gyógyászati segédeszközök beszerzésével. Az adományoknak köszönhetően több családot tudtunk nagyobb támogatásban részesíteni: építettünk steril szobát egy leukémiás fiúnak, fürdőszobát egy sokgyermekes családnak, kifizettük egy súlyos beteg kislány orvosi vizsgálatát.

Segélyszervezetünk igyekszik hosszú távú, valós segítséget nyújtani a rászorulóknak, így az öngondoskodásban való támogatás kiemelt figyelmet kap. Ehhez jelentenek nagy segítséget például a papírhulladékból tüzelő brikett készítésére alkalmas gépek. Ilyen gépekből is tudtunk most rendelni, amelyeket kölcsönadva, a családok egy nyár alatt az egész évi tüzelőt elő tudják állítani.

Bár a műsor lezárult, munkánk azonban itt nem ér véget! Keresnünk kell továbbra is azokat a lehetőségeket, amelyek segítségünkre lehetnek az elesettek, rászorulók támogatásában. A Jónak lenni jó során megtapasztalt összefogás megerősített minket abban, hogy a média segítsége nélkülözhetetlen e szolgálat széles körű ellátásában. Hálásan köszönjük mindnyájuk munkáját azok nevében is, akik e műsornak köszönhetően kértek vagy kaptak segítséget.” - zárta gondolatait Gábor atya.

A Szentatya áldását Erdő Péter bíboros olvasta fel és adta át Szabó László Zsoltnak, az MTVA megbízott vezérigazgatójának. Az áldás így hangzik: „Őszentsége Ferenc pápa szívből adja apostoli áldását a Katolikus Karitász országos karitatív összefogásában együttműködők, valamint Siklósi Beatrix és a magyar közszolgálati média munkatársai életére és munkájára, mint mennyei kegyelmek zálogát.”

Szabó László Zsolt beszédében megköszönte kollégái több hetes munkáját. Mint mondta, „nem állunk meg, folytatjuk”, amihez a pápai áldás újabb erőt ad.

Az eseményen jelen volt Mádl Dalma asszony, segélyszervezetünk jószolgálati nagykövete, azok Karitász igazgatók, akik a műsorhoz az élő bejelentkezések helyszíneit  és programjait biztosították, valamint az MTVA több munkatársa is, akik a közös munkában résztvevőket képviselték.

Forrás:  Katolikus Karitász

Az ünnepi eseményről a Bónum TV is beszámolt:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-cdnazpn1ds

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)