Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ADÓJÁNAK 1%-ÁVAL KÉRJÜK, TÁM...
- "ISTEN MAGA AZ ÉLET ÉS ...
- A JÓISTEN SZÁMÍT MÉG RÁD ? A...
- FELFÖLDI LÁSZLÓ PÜSPÖKÖT ÉS ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

RÉV Kecskemét - "Több leszel, ha teszel!"
2019. Október 31.

A "Több leszel, ha teszel!" programsorozat keretében 16 ceglédi diákkal 2019. október 30-án Kecskemétre látogattunk a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálathoz.

Már a ceglédi induláskor akadályba ütköztünk: felső-vezeték szakadás miatt nem közlekedtek a vonatok; emiatt autóbusszal kellett utaznunk. (Néhány fiatal le is maradt a programról, mert nem tudott Ceglédre megérkezni a gyülekezőre.) A késve érkezett csapatot Kecskeméten a Fecske utcai RÉV-ben az intézmény vezetője - Molnár Ferenc nagy szeretettel fogadta. Bemutatta a szolgálat lelkiségét, majd munkatársai a szakmai oldalakról adtak képet.

Egyik diákunk - Horváth Gergő gitáros énekével köszöntük meg a RÉV Szolgálat munkatársainak, hogy fogadtak minket.

Ezt követően ebédelni mentünk az Itália Pizzériába, majd a belvárosban terveztünk egy városismereti kalandtúrát. Az ebéd végére azonban eleredt az eső, így a Leskowsky Hangszergyűjteményt néztük meg. A csoport több tagja játszik hangszeren és mindenki nagyon szereti a zenét, ezért esett a választás a hangszergyújteményre.

A kis múzeumban rengeteg különleges hangszert található és a látogatók több hangszert a kezükbe is vehetnek és ki is próbálhatnak. Az interaktív foglalkozáson egzotikus és kevéssé ismert hangszereket is megszólaltathattak a legbátrabb résztvevők.

Zuhogó esőben, de felszabadult, vidám hangulatban indultunk vissza Ceglédre. Sok közösségi élményt és hasznos tapasztaltot gyűjtöttünk ezen a szakmai napon.

Köszönjük a diákok részvételét!

A programon résztvevő diákjaink küldték az alábbi beszámolót. Szeretettel adjuk közre:

Kikötöttünk a RÉV-be

Az őszi szünetben a RÉV-ben jártunk Kecskeméten. 8:20-kor volt a gyülekező a Ceglédi vasútállomáson, de felsővezeték szakadás miatt végül nem vonattal, hanem autóbusszal mentünk. 1 órás késéssel, de megérkeztünk Kecskemétre a RÉV-be, a Szenvedélybeteg-segítő Szolgálathoz (6000 Kecskemét, Fecske u. 20.). Molnár Ferenc igazgató bácsi fogadott bennünket és színes előadást tartott nekünk a délelőtt folyamán. Találkoztunk a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójával, Fieszl Csabával is.

Mint megtudtuk a RÉV célja: a szenvedélybetegek, hozzátartozóik és környezetük megsegítése, prevenció. Hazánkban nyolc városban működik RÉV: Budapest, Szombathely, Székesfehérvár, Eger, Debrecen, Győr, Kecskemét és Szekszárd.

A RÉV segít az érintetteknek a függőségtől való megszabadulásban. Segít a hozzátartozóknak támogatni a szenvedélybeteget a gyógyulás folyamatában.

Prevenciós tevékenységet végeznek szakembereik: szociális munkások, szociálpedagógusok, pszichiáterek, pszichológusok, teológusok, mentálhigiénés szakemberek, lelkigondozók, pár- és családkonzulensek, pár- és családterapeuták, pszicho- és bibliodramatisták.

A RÉV-ben tehát a gyógyítás szakemberek együttműködésével folyik (szociális munkás, pszichiáter, pszichológus, lelkész), amelyben gyógyult szenvedélybetegek is részt vesznek.

A 16 évet betöltött alkoholfüggőkkel, kábítószerfüggőkkel, gyógyszerfüggőkkel, játékszenvedélytől függőkkel, egyéb függőségtől, ill. szerhasználati problémáktól szenvedőkkel foglalkoznak, illetve segítik a hozzátartozóikat.

Hogyan segítenek a RÉV-ben?

Szociális információ nyújtással, krízisintervencióval, „Drop-in” szolgáltatással. Tanácsadással, konzultációval, pszichoterápiával, segítő beszélgetéssel.

Pár- és családkonzultációval, ill. pár- és családterápiával, orvosi, jogi konzultációs lehetőségekkel, prevenciós és pszichoedukációs programokkal, eltereléssel.

Prevenciós iskolai és iskolán kívüli foglalkozásokkal, pasztorálkonzultációval, önsegítő és terápiás csoportokkal, nappali klubfoglalkozásokkal, készségfejlesztéssel, pszichoszociális támogató munkával, megkereső munkával.

Délelőtti előadásokon két közismert szentről: Szent Mártonról és Árpádházi Szent Erzsébetről beszélt nekünk Feri bácsi. Hogyan segítették ők a szegényeket és rászorulókat. Megemlítette Ferenc pápát is, aki beiktatásakor a következőket mondta: "Úgy szeretnék egy olyan egyházat, amely szegény és a szegényekért él."

Miután az előadás első felének vége lett behívta 3 kollégáját, akik a Révben való munkakörükről beszéltek. Ekkor beszaladt egy EGÉR a terembe az egyik munkatárs fel térdelt a székre ijedtségében. Pár perc múlva az egér elhagyta a termet. Ebből is látszik, hogy nehéz anyagi körülmények között dolgoznak és elkél nekik a segítség.

Amikor véget értek a beszámolók, akkor csoportképet csináltunk.

A beszámolók után elmentünk ebédelni az Itália Pizzériába, majd a Leskowski hangszergyűjteményt néztük meg. A zene is egy nagy segítség egy jó közösséghez tartozásban.

Készítette: Czinkóczi Adrienn, Darányi Zsanett, Gulyás Dóra

a Szent Kereszt Katolikus Iskola és Óvoda diákjai

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)