Programnaptár
<< 2024 Március >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Egyházmegyei hírek
- "A PAP ÉS A HÍVEK EGYET...
- SZOMJAZNAK AZ EMBEREK ARRA, ...
- DRÉGELYPALÁNKRA ÉRT MOLNÁR L...
- ÚTON A HÚSVÉT TAVASZA FELÉ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

SZEGÉNYEK SZENTMISÉJE, SZEGÉNYEK ÜNNEPEI
2014. Március 14.

A Váci Szent Anna Karitászcsoport tagjai Szent József napján - március 19-én "Szegények szentmiséjére" és agapéra várták a Piarista templomba a város rászorulóit.

A „keresztény” szó etimológiája: krisztusi, krisztuspárti. Minden kereszténynek Krisztust kell követni. Ezt a példát akarja követni a váci Szent Anna Karitász is, amely céljának tekinti a város szegényeinek felkarolását.

Jézus különös szeretettel fordult a szegények és a betegek felé. Az ítélet alkalmával azt fogja mondani: „Jöjjetek Atyám áldottai, … mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, … ruhátlan voltam, és felruháztatok.” (Mt 25,34 skk) Máskor pedig azt is mondja, hogy „nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével is, amely Atyám ajkáról való”. (Mt 4,4) A kettő harmóniáját pedig abban mutatja meg, hogy kenyérrel vendégeli meg azokat, akik éhükről-szomjukról megfeledkezve a kietlen vidékre is követik, hogy igéjét hallhassák.

Jézus személyes példáját akarja követni a Szent Anna Karitász is. Ennek egyik mozzanata, hogy a tavalyi évtől kezdve minden hónapban megrendezi a piaristák templomában (Szent Anna Templom) a szegények miséjét.

A szentmise minden hónap egyik szerdájának estéjén van. A misézők között volt dr. Beer Miklós megyéspüspök, dr. Varga Lajos segédpüspök, dr. Sánta János, dr. Nemes György piarista, Bocsa József piarista, Bezák Tamás, Péntek Zsolt. A prédikációk természetesen a szegényekhez szólnak, az ő problémáikra akarnak választ adni az evangélium magyarázatán keresztül. Amikor erre lehetőség nyílik (vagyis, amikor két pap is jelen van), akkor gyónási lehetőséget is felkínálnak a résztvevőknek, amellyel egyre többen élnek is. A szentmise közben, a hívek könyörgésébe a részvevők is bemondhatják a saját kéréseiket.

A szentmise célja, hogy a rászorulóknak az ige kenyerét is nyújtsák, de utána agapé is van, illetve mindenki kap egy kis csomagot a karitász anyagi lehetőségeinek megfelelően. Az egybegyűltek nem alkotnak homogén csoportot, de az mindenképpen jó, hogy az is találkozik a templommal, a szentmisével, aki egyébként nem járna. Lehet, hogy van olyan, akit ez visz el, vagy vissza a vallásossághoz. Azt is meg kell említeni, hogy a szegények miséjén – noha, mint említettük, nem mindenki gyakorló vallásos – fegyelem uralkodik, legfeljebb a gyerekek időnkénti zajongása okozhat problémát, de hát éppen azért gyerekek…

Az agapé és a csomagok kiosztása után mind a templomot, mind pedig a konyhát a szervezők példás rendet téve hagyják ott, így nem okoznak nehézséget a rendháznak.

A szegények miséje mellett a karitász szervez egyéb programokat is. Ilyenek a bibliai témájú vagy szentek életéről szóló filmek vetítése, nyári tábor szervezése szegény gyerekek részére és részvételi lehetőség más kulturális programokban.

A Szent Anna Karitász ezeken kívül jelen van más városi és egyházi rendezvényeken is.

Jelentős esemény az is, hogy a karácsonyi és a húsvéti ünnepek közelében közös étkezést szervez, és a jelenlévők itt is kapnak csomagot – az ünnep jellegének megfelelő tartalommal. Az ilyen eseményeket mindig megelőzi valamilyen kulturális műsor, és az étkezés előtti ima.

Nemes György piarista tanár

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)