Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

ZAGYVARÉKASI „SORS-KÖVETÉS”
2013. December 16.

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni a 13 éves Natáliát és családját. Nehéz sorsukat igyekszünk követni és gondjaikat lehetőségeinkhez mérten enyhíteni. Honlapunkon az elkövetkező hónapokban megpróbálunk többször hírt adni a családról, hogyan tudtunk segíteni.

Az előző év december közepén az alábbi segítségkérő levél érkezett váci irodánkba egy Zagyvarékasi édesanyától:

„Levelemmel azért zavarnám Önt, mivel van egy 13 éves teljesen mozgássérült kislányom aki teljes ellátásra szorul. A múlt hét szerdán 10. operációján esett át jelenleg is az intenzív osztályon van. Már hetedik hete vagyunk az Országos Gerinc Gyógyászati Központban, ahol 10 órás gerinc operáción esett át. Rajta kívül még van két kisebb lányom: 11 és 8 évesek. Már rengeteg helyre írtam, de sajnos még csak válaszra sem méltattak. Ezért próbálok önöktől segítséget kérni. Már nagyon el vagyok keseredve. Nem tudom mit tehetnék így karácsony derekán. Az összes pénzünk már elfogyott; sajnos nem tudom hogyan tovább. A kislányomnak speciális matracra lenne szüksége és további masszírozó berendezésre, valamint állandó masszázsra, de nincs miből. Azt sem tudom egyenlőre miből fogok enni adni nekik. Ki segíthet? Már nem tudom csak azt, hogy továbbra is próbálkozom hátha valaki felfigyel ránk.

A beteg kislányom a Pető Intézet hetedik osztályos kitűnő tanulója. Tele vággyal és élni akarással. Diszpécser szeretne lenni. Mi Zagyvarékason élünk egy községben; 110km-re innen. A két kislányom otthon várja hazatértünket, de sajnos még arra várniuk kell. A házunkat; mely szociálpolitikai támogatásra épült kölcsön felvételével, de sajnos már az is árverésre került. Nem vettek bele az adósságkezelésbe bennünket, én már teljesen össze törtem. Kérem szépen! Ha tud valami formáját segítségnyújtásnak segítsen nekünk kérem! Már nagyon el vagyok keseredve. „

Tisztelettel: Katalin

 

A Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója azonnal felvette a kapcsolatot a családdal. Az édesanya gyümölcsöt és gyümölcslevet kért. Másnap dr. Gyurcsán Csabáné személyesen ment a kórházba és szabolcsi almát, valamint tartós élelmiszert vitt a családnak. Az almát Juhász Levente és fia, Bence Nyíregyháza-Orosi családi gazdaságukból ajánlották fel, amit továbbra is folyamatosan biztosítanak.

Natália oxigénhiányos állapotban született, emiatt test-szerte kialakuló görcsös bénulásban szenved. Az állapota olyan súlyos volt, hogy a szívén és a tüdején is komoly beavatkozást kellett elvégezni, emellett több órás gerincműtétet hajtottak végre rajta. Kisebb szövődmények után a kislány állapota szépen javul. A kórházban külön lakosztályt biztosítanak Natáliának és az édesanyjának, aki örömmel újságolja: esély van rá, hogy a gyermek rövidesen otthonába távozhat.

 

Az édesanyával folytatott beszélgetésből kiderült, hogy az apa hajnalok hajnalán (talán fél háromkor) kel minden reggel, hogy munkába ingázzon. A két kisebb lány otthon van egyedül. Ezért önkéntes gyerekvigyázót kerítünk a Zagyvarékasi karitászcsoport segítségével.

A családnak mindezeken felül egy speciális gerincágy beszerzésében kell segítséget nyújtani, mert ennek megvásárlása a nehéz anyagi helyzetű család számára lehetetlen.

 

Közben a település polgármestere - Jánosi József Zagyvarékas polgármestere is a tettek mezejére lépett. Meséli, hogy az édesanya, ha nincs a kórházban a gyermekkel, akkor közmunkásként dolgozik - dolgos, rendes asszony.

Karácsonyra az önkormányzat csomagot biztosított nekik, mint a többi nagycsaládosnak, de a beteg gyermek helyzetén sajnos nem tudnak javítani. Arra a felvetésre, hogy az édesanya közmunkás társait megkérnék, hogy végezzék el a nagytakarítást a család otthonában – az édesanya beleegyezésével a polgármester rááll. A közmunkásokat Natália otthonába irányítja, hogy amikor a kórházból Katalin hazaér, minden ragyogjon és maradjon ideje a másik két gyermekre és az édesapára is.

A Polgármester és a Karitász most minden erejét a speciális ágy beszerzésére összepontosítja, ez ugyanis hatalmas összegbe kerül. Összefogva talán teljesülhet a család kívánsága.

Folyt.köv.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)