Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM INDUL
2019. Január 16.

Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakerti kezdeményezéseik összehangolásaként országos programot indítanak januárban.

A környezetvédelemért felelős tárcaként az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyetértenek abban, hogy a jövő nemzedékeinek környezettudatosságát fejleszteni szükséges, hiszen enélkül nincs élhető jövő. Felelős szervezetként tevékenyen részt vállalnak a fiatalok környezeti nevelésében, melynek egyik legkézenfekvőbb gyakorlóterepe az iskolakert.

Az iskolakert nyitottságra, türelemre, felelősségvállalásra, öngondoskodásra nevel, felkelti az igényt az egészséges táplálék iránt, nyitja az érdeklődést a mezőgazdasági és környezeti témájú pályaválasztás irányába. Az iskolakert gondozásával a gyerekek megtanulják természeti környezetük helyes és tudatos használatát, alapvető természettudományi tapasztalatokat szereznek és lehetőségük adódik gyakorlatban kipróbálni, élő folyamatok során alkalmazni a tanórákon tanultakat.

A négy szervezet együttműködésének alapja az iskolakertek iránti elkötelezettségük, amely tükröződik eddigi kezdeményezéseikben: az Agrárminisztérium 2018-ban elfogadott Városi Agrárpolitika szakpolitikai programja, az Iskolakertekért Alapítvány szakmai-módszertani fejlesztései és az Iskolakert-hálózat felépítése, a Váci Egyházmegyei Karitász az egyházmegye területén indított iskolakert-népszerűsítő és szakmai támogató munkája, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együtt Nógrád megyében indított „Földforgatók” nevű agrár-pályaorientációs pilot program.

A négy szervezet - kezdeményezéseik összehangolása érdekében - közös programot indít az iskolakertek országos fejlesztésére.

Az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM első része a 2019. januárjában induló Iskolakerti Alapozó Alprogram, melyet az Agrárminisztérium támogat. A program szakmai tartalmának kidolgozója és lebonyolítója az Iskolakertekért Alapítvány. Az Alapozó Alprogram külön kategóriában támogatja a 2018. őszén útjára indított „Földforgatók” pilot programba bevont iskolákat is.

A továbbfejlődés érdekében az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM második részeként iskolakerti tematikus modulok közös kidolgozása kezdődött el. A modulok célja, hogy az iskolakerti tevékenységekben rejlő változatos oktató-nevelő lehetőségek között minél több intézmény megtalálja a saját pedagógiai céljainak és helyzetének megfelelőket.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)