- ,,AZ ISTEN NEM AZ ALKALMASOK...
- ÖRÖMMEL OSZTOZUNK A SZENTATY...
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...

Karitász önkéntesek képzése Vácon
2018. Október 15.

Szeretet-szaktudás-szervezettség

A Váci Egyházmegyei Karitász 2018. október 13-án Szociális-karitatív alapképzést szervezett, amelyen több, mint 30 önkéntes és az Egyházmegyei Karitász új munkatársai vettek részt. A képzést Megyeri Márta, a Szent Erzsébet Karitász Központ munkatársa tartotta.

A 8 órás képzés résztvevőiben hamar  megfogalmazódott a karitász leglényegesebb feladata: "Szeretve segítsünk; de a szeretet megfelelő szervezettség nélkül mit sem ér". A képző előadása kezdetén megismertette a Katolikus Karitász – Caritas Hungarica történelmi múltját, megalakulását, szervezeti felépítését, majd a karitász munka alapvető tevékenységi területeit.

Az önkénteseknek nagyon érdekes tapasztalata volt, hogy az egyházmegye területén lévő önkéntes karitász csoportok mennyi különböző tevékenységet látnak el a mindennapokban, ezzel is színesítve az országos karitász szervezetét. A jelenlévők érdeklődve követhették az előadó beszámolóját a karitász országos programjairól képes és videó illusztráció segítségével. Összességében megfigyelhető volt, hogy úgy változnak a programok az év egyes szakaszaihoz, ünnepeihez igazodva, hogy azok mindig találkozzanak a rászoruló emberek igényeivel.

Megismerhették a karitász szervezet alapját jelentő karitász csoportok működését, felépítését, amelyet az önkéntesek sűrűn jegyzetelve, a szokásosnál is nagyobb figyelemmel kísértek végig.

Megyeri Márta többször kiemelte: "Ahhoz hogy segíthessünk elengedhetetlen, hogy ne csak a karitász csoportokon belül alakuljon ki az összetartás, hanem a csoportok egymást is erősítsék, támogassák."

Ebédidő alatt az egyházmegyei különböző szegleteiből érkezett önkéntesek kötetlen beszélgetés formájában osztották meg egymással tapasztalataikat, történeteiket, örömeiket és nehézségeiket, amely egész éves munkájukat kíséri.

A délutáni folyamán a közös munka folytatódott - kiscsoportos feladatok megoldásával tehették próbára azt, hogy az elmélet a gyakorlatban is megállja-e a helyét: Hogyan segítsük egymást, akár szavak nélkül, hogyan fogjon össze a sok tenni-, segíteni akaró ember, hiszen mind ugyanazt a célt szeretnénk elérni; segíteni másokon.

A résztvevőknek a feladatok során egy-egy meghatározott programot kellett projekt szemléletben megtervezni (pl. nyári tábor, kézműves nap), ezzel is szemléltetve a csapatmunka lényegét. A koraestig tartó képzés végén az önkéntesek saját szavaikkal foglalták össze a nap során hallottakat.

Minden résztvevő nevében mondható: köszönjük, hogy jelen lehettünk!

Megyeri Mártinak a Váci Egyházmegyei Karitász önkéntesei és munkatársai nevében köszönjük az érdekes, értékes és reprezentatív előadást, amely sok hasznos tanáccsal, tapasztalattal gazdagította a résztvevőket.