Programnaptár
<< 2024 Március >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Egyházmegyei hírek
- "A PAP ÉS A HÍVEK EGYET...
- SZOMJAZNAK AZ EMBEREK ARRA, ...
- DRÉGELYPALÁNKRA ÉRT MOLNÁR L...
- ÚTON A HÚSVÉT TAVASZA FELÉ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Önkéntesek képzése a Katolikus Karitásznál Domaszéken
2018. Augusztus 30.

Az augusztus második hetében Domaszéken tartott képzésen a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai és 2 önkéntese is részt vett.

Az évről-évre megszervezett tábor célja, hogy a plébániákon végzett Karitász-munka egységes alapelvek mentén szerveződjön.

A Karitász szervezete önkéntesekből, és hivatásos munkatársakból áll. Magyarországon 1931-ben alakult meg hivatalosan a szervezet, majd 1991-ben alakult újjá. A Karitász a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, amely a világ minden táján az evangélium szellemében teszi a jót, segít a rászorulókon. Az Egyház szervezeti felépítésének megfelelően van jelen a világban: a világegyházban legfőbb vezetője a pápa, az egyházmegyékben a megyéspüspök, az egyházközségekben pedig a plébános. Jelenleg egy országos és tizenhat egyházmegyei központon keresztül szerveződik a Karitász-munka, amely a különféle segélyakciókból és segítő programokból, szociális intézményekből, és 800 településen közel 10.000 magyarországi önkéntes áldozatvállalásából tevődik össze.

Ennek a szerteágazó tevékenységnek a koordinálását, és az önkéntesek képzését az egyházmegyei Karitász-központok szervezetten végzik. A képzési szisztéma részeként hagyományosan, idén 10. alkalommal szerveztek egyhetes tábort a Szeged melletti Domaszéken. A helyszín, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye lelkigyakorlatos központja, ideális lehetőséget biztosított az ország különböző településeiről érkező Karitász-önkéntesek elszállásolására, valamint az előadásokhoz, a templom pedig a napi szentmise megtartására.

A Váci Egyházmegyei Karitász képviseletében Fieszl Csaba igazgató és önkéntesként Farkas Ilona Mária (Dabasi Karitász csoport), Turjányiné Farkas Emese (Nagymarosi Karitász csoport), valamint Simon Kázmér igazgató-helyettes vettek részt a képzésen.

Az öt nap alatt előadások formájában komoly elméleti tudást kaptak a résztvevők a Karitász-lelkiségről, történelméről, a plébániai csoportélet gyakorlatairól, segélyprogramokról, adományok gyűjtéséről, kezeléséről, valamint a forrásteremtés lehetőségeiről. Fontos szerepet kapott a munka nyolc súlyponti területének minél alaposabb megismerése (idősek és betegek; családok; hajléktalanok; szenvedélybetegek; fogyatékkal élők; nemzeti kisebbségek; menekültek; katasztrófák áldozatai).

A gyakorlati képzések (elsősegélynyújtás, újraélesztés, stb.) mellett a koraesti fórumokon Écsy Gábor országos igazgató, Zagyva Richárd igazgató-helyettes, és a jelen lévő egyházmegyei igazgatók válaszoltak az önkéntesek kérdéseire. A tábor záró szentmiséjét Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Karitász elnöke mutatta be.

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)