Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- JÖVŐÁLLÓ HIVATÁSOK, SZEMÉLYR...
- A PORNOGRÁFIA GYERMEKEKRE GY...
- ZENESZERZÉS ÉS SAJTÓAPOSTOLK...
- AZ ISTEN SOKKAL JOBB, MINT A...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Karitásztábor Felső-Gödön
2018. Augusztus 17.

A Felső-Gödi Karitászcsoport az Önkormányzat és a Kistérség támogatásával és együttműködésével, valamint az Alapszolgáltatási Központ szervezésében 2018. július 02-től július 27-ig várta napközis táborba a gyermekeket.
A tábor helyszíne a Huzella Tivadar Általános Iskola épülete és belső udvara volt.

Göd területén - a szociálisan hátrányos helyzetű lakosok halmozottan a felső-gödi településrészen élnek. A tábor alsó-gödi helyszínére történő tömegközlekedés olyan anyagi terhet jelentett volna a családoknak, ami miatt a legrászorultabbak az ingyenes igénybevétel mellett sem tudtak volna vállalni. Ezt a problémát megoldandó buszjáratot indítottunk a tábor teljes időtartama alatt – Bócsa, Oázis, Felső-Göd – településrészekről térítésmentesen szállítva a gyerekeket a táborba és haza.

A napközis tábor tizennegyedik alkalommal került megszervezésre és egyre népszerűbb a városban – 2018-ban első alkalommal kellett várakozó listát készíteni a tábori jelentkezésüket későn leadóknak. A táboros előjelentkezések miatt – januárban elkezdtek a szülők érdeklődni és májusig 40 előjelentkezőt tartottunk számon - nagyon hamar „betelt” a tábor, több jelentkezést el kellett utasítani (természetesen ez az ingyenesen részt vevő gyerekek körét nem érintette).

A kiskamasz, kamasz gyerekek helyett idén is növekvő tendenciát mutatott az óvodáskorúak száma, akik jellemzően a nagyobb testvérekkel együtt érkeztek – nőtt a magatartás-zavarral, valamilyen fogyatékossággal küzdő gyermekek száma is az elmúlt évhez viszonyítva. A korösszetétel miatt a táboroztató kollégák mellé szükségessé vált óvodapedagógus és gyógypedagógiai asszisztens végzettségű szakemberek alkalmazása 2018-ban is.

A hét két napján a gyerekek a kézművesség és az iparművészet különböző technikáival ismerkedhettek. Nagy népszerűségre tettek szert a táborozók körében Szajbert Dóra újrahasznosított anyagokból készített ékszerei, kulcstartói - Molnár Zsanett süthető gyurmából készíthető ajándéktárgyai. A Család– és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai dekupázs technikával készített képekkel várták a kicsiket és nagyokat és osztatlan sikert aratott minden héten a csillámtetoválás is.

Hetente három alkalommal aerobik óra keretében mozgattuk meg a táborozókat. Alkalom nyílt a táborozás egy hónapja alatt sárkányhajózásra is – melyben segítséget nyújtott a táboroztatóknak több gödi sárkányhajós sportoló is. Az evezést követően rétessel látta vendégül egy helyi vállalkozó a megéhezett lurkókat.

Minden hétfőn a rendőrség munkatársai látogattak el a táborba, így a táborlakók megismerkedhettek a gödi rendőrőrs mun­katársaival is – előadást hallgathattak meg a szünidei, vízparti, internet használattal kapcsolatos veszélyekről, részt vehettek „rabosításon” – készültek „rendőrségi” fotók, ujjlenyomatot vettek az érdeklődő táborozóktól, és akinek kedve volt, kipróbálhatta a járőr autót is.

A táborba jelentkezők között több speciális nevelést igénylő gyermek kapott ellátást. Fontosnak tartottuk, hogy az integráció segítségével őket is elfogadják kortársaik. A Dulate Egyesület tagjaival meglátogatta táborozóinkat és a látássérült emberek mindennapjaiba betekintést nyújtva tartottak érzékenyítő tréninget a gyerekeknek – kipróbálhatták bekötött szemmel az akadálypályát és a vakvezető kutyával való közlekedést. A Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesület társelnöke tartott kötetlen beszélgetést a gyerekekkel – akik a táborozást követően is felismerték a társelnököt, vidám pillanatokat okozva ezzel.

A felelős állattartásról tartott előadást kolléganőnk Gelencsérné Virág Andrea, aki az előadást követően fegyelmező gyakorlatokat mutatott be kutyájával a kicsik és nagyok nagy örömére. Az elsőse­gélynyújtás alapismereteibe Szilágyi Krisztián avatta be hétről hétre a táborozókat, Endrődi Noémi pedig a bőrápolás legfontosabb tudnivalóit osztotta meg velük – nem maradhatott ki idén sem Bányavári Pál íjászbemutatója és előadása sem és természetesen Pálos Judit 2018-ben is több alkalommal, arcfestéssel várta a táborozókat.

A sport, a mozgás bármely formája minden nap állandó programként jelen volt a táborban, gyermek-aerobic, foci, indiai tánc és teniszoktatás közül választhattak a fiúk és lányok – a reggeleket az egyik táborozó tornájával kezdhették meg a gyerekek.  A tábor szenzációjának egyértelműen a SAFE KID oktatás bizonyult – a két oktató három héten keresztül tanította gyermek önvédelmi fogásokra a táborozóinkat.

Nagy sikert aratott az első hét utolsó napján a Masz Bábszínház előadása, a gödi előadóművészek Nyakigláb, Csupaháj és Málészáj című bábelőadással kápráztatták el a táborozókat – sok gyerek számára a táborban látott darab volt az első „színházi” élmény.

A záró rendezvényen hatodik alkalommal került korona a tábor „Szívkirályi” párjára – a gyerekek titkos szavazással választották ki azt a fiút és lányt, aki a legtöbb barátot szerezte, akit a legjobban megkedveltek a táborozás egy hónapja alatt. A koronázási ünnepségen Lenkei György, a Szociális Bizottság elnöke koronázta meg a tábor „Szívkirályát és Királynőjét”.

Ötödik alkalommal került kiosztásra az „ÉV ÖNKÉNTESE” díj, amit a táborozó gyermekek az őket táboroztató önkénteseknek szavaznak meg szintén titkos szavazással.

A táborozó gyerekek számára napi háromszori étkezést biztosítottunk, melyet a Huzella Tivadar és Németh László Általános Iskolák főzőkonyhája készített el.

Köszönjük a támogatásokat!

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)