Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Erzsébet tábor Erdélyben - Ivón
2018. Július 2.

A Katolikus Karitász szervezésében a Váci Egyházmegyéből 40 gyermek vehetett részt az erdélyi IVÓ településre szervezett Erzsébet táborban 2018. június 24-től 30-ig.

A gödöllői, hatvani és a zagyvaszántói katolikus iskolákból a gyerekek nagy lelkesedéssel indultak útnak kísérőikkel.

Az új-Hatvani és a gödöllői csoport beszámolója az alábbiakban olvasható:

Az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola 9 tanulója és kísérőjük vett részt 2018. június 24-30 között az ivói Erzsébet Táborban.

Nagy élmény volt hálókocsiban utazni. A közel 13 órás vonatozás után még másfél óra buszozás várt a hatvaniakra, így érkeztünk meg Ivóba, az Erzsébet Táborba. Nagyon kedvesen fogadott bennünket a táborvezető Ella néni és a segítő csapat, a „TESÓK”.

A szobák elfoglalása után már indultunk is a Madarasi Hargita 1800m magas csúcsára. Csodás volt a kilátás és a jó levegő. Délután kézműves foglalkozások, játék volt. Este a tábor hivatalos megnyitóján tábortűz melletti énekszóval és ismerkedéssel köszöntöttük az előttünk álló vidám napokat.

Kedd délelőtt a vadasparkot látogattuk meg Ivóban. Gyönyörű természeti környezetben sétáltunk, ahol egy szelíd szarvast is megsimogathattak a bátrabbak. Délután Szent Erzsébet életéből készült vetélkedő, és dramatikus játék, amit a csapatok sok humorral mutattak be.

Szerda reggel kirándulni indultunk a parajdi sóbányába. Útközben megálltunk Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, ahol tisztelegtünk a nagy író előtt. A visszaúton Korondon is elidőztünk, itt ritka, kézzel készült, igazi erdélyi ajándékokat vásárolhattak a gyerekek. A délutáni hazaérkezés után Egy Perc és Nyersz játékot szerveztek a „TESÓK”. Orbán Ernő tánctanár pedig erdélyi táncokat tanított az esti táncházban. Ezt disco követte, amit nagyon élvezett minden táborlakó.

Csütörtök délelőtt mesevetélkedőn vettünk részt, ebéd után pedig a tábori olimpia sorversenyein mérkőztek meg a csapatok. Vacsora előtt Ki Mit Tud szórakoztatta a gyerekeket, este a Gold Band 20 tagú szentegyházi fúvós együttes fergeteges muzsikájával zártuk a tábort.

A pénteki nap délelőttje már a csomagolással és a búcsúzással telt, de délután még a Csíksomlyói Kegytemplomban a Szűzanya szobra előtt hálát adhattunk ezért a szép nyaralásért. Csíkszeredán még városnézéssel töltöttük az időt, mielőtt vonatra szállva indultunk Budapest felé.

Szép élményekkel tértünk haza. Nem felejtjük a csodás programokat, kedves embereket, meseszép tájakat.

Még egyszer nagyon köszönjük a Váci Egyházmegyei Karitász koordinálását, hogy részt vehettünk a táborban, Isten áldását kérjük további munkájukra.

Csulyáné Rácz Erika kísérőtanár

 

Gödöllői beszámoló, Ivói Erzsébet-tábor 2018.06.24-30.

Az Egyházmegyei Karitász jóvoltából iskolánk 25 diákja és két pedagógusa utazott vonattal egy népes csapat tagjaként június 24-én este Erdélybe, ahol 6 csodálatos napot tölthettünk együtt.  A hetedikes és hatodikos gyermekek nagyon fegyelmezetten, jó kedvvel vettek részt a táborozáson.

Vasárnap este a Keleti pályaudvarról indult vonatunk. A felszállás előtt már vártak bennünket a TESO munkatársak (tábori együttélést segítő operátorok), úti csomaggal kedveskedve a gyerekeknek. Már az induláskor kiderült számunkra, hogy az együtt táborozó gyerekek megtöltenek 3 kocsit a vonaton!

Másnap, hétfőn reggel érkeztünk meg Gyergyószentmiklósra, ahonnan 3 autóbusz vitt minket Ivóra, a táborba. Gyönyörű környezetben, új épületben vártak bennünket a tábor vezetői. A hálók gyors elfoglalása után indultunk is a Madarasi Hargitára, amelynek 1800 méternél is magasabban lévő csúcsáról tekintettünk le a fenyvesekre, völgyekre. Számoltuk a kopjafákat, fényképeket készítettünk, és bennünk visszhangzottak Wass Albert sorai” adjátok vissza a hegyeimet! „

A három váci egyházmegyés iskola diákjai( Gödöllő, Újhatvan, Zagyvaszántó) és tanárai hamar egymásra találtak és elhatároztuk, hogy a következő napokban is együtt szeretnénk részt venni a programokon. A vacsora után a tábortűznél hivatalosan is megnyitották a tábort, majd közös énekléssel zárult a nap.

Reggelente kicsi csapatunk közös imával kezdte a napot, csak ezt követte az udvari reggeli torna, a tisztasági verseny és a reggeli.

Kedden délelőtt a közeli vadasparkban jártunk, ahol egészen szelíd szarvasokkal, lovakkal is találkoztunk. Ebéd után Szent Erzsébet életéről szóló feladványokat kaptak a gyerekek, életéből elevenítettek meg epizódokat, majd „Üzenj a jövőnek!”  című rajzokat készítettek. Vacsora után a csendes percek ( „kapaszkodónak” hívták a programot) következtek, majd az éjszakai bátorságpróbán az is kiderült, hogy ki és hogyan győzi le a sötétben a félelmét!

Szerdán újra buszra szálltunk, hogy az eső ellenére meglátogassuk Farkaslakán Tamási Áron sírját, majd a sóbánya mélyére ereszkedtünk le Parajdon.

Délután megcsodáltuk a kézműves termékeket Korondon, megálltunk Székelyudvarhelyen is. Később „egy perces” feladványokkal, ügyességi feladatokkal tették próbára a „tesó”-k a gyerekeket.

Este táncházzal folytatódott a program először az udvaron, majd az eső megérkeztével az ebédlőben, később discovalzárult az ismerkedés.

Csütörtökön a tábori olimpia az eső miatt csak délután kezdődött el az udvaron, ami sorversenyekből, ügyességi feladatokból állt, de mi nem keseredtünk el, addig is rendületlenül próbáltuk a „KI MIT TUD”-ra a népdalokat, táncokat, és sokat nevettünk közben…Persze, az egész hét során volt idő a kártyázásra, társasjátékozásra is…A bemutatókon örömmel tapsolták meg egymás produkcióját a gyerekek.

A vacsora után egy fúvószenekar koncertjén vehettünk részt, akik komoly és könnyűzenei darabokat is játszottak, így egy idő után az udvar újra táncparketté alakult. Ekkor hirdette ki a tábor vezetője a heti versenyek eredményeit is. Iskolánk gyerekeit rengeteg oklevéllel jutalmazták;a „legtisztább szoba” verseny dobogós helyeit is begyűjtöttükJ Végül közösen megtekintettük a héten készült képeket is.

Pénteken délelőtt a pakolás és búcsúzás jött el. Még az eső is minket siratott…Majd elindultak a buszok Csíksomlyóra, ahol sajnos nem tudtunk felmenni a búcsú helyszínére, a nyeregbe a lehullott sok eső miatt, de be tudtunk menni a ferences templomba, hogy a Szűzanya imáját, közbenjárását kérjük családjainkért, iskolánkért,  szerencsés hazatérésünkért.

Még meglátogattuk Csíkszereda belvárosát, majd feltöltve étkészleteinket vonatra szálltunk, hogy 12 óra utazás után újra örömmel üdvözölhessük az itthoniakat.

Köszönjük, hogy eljuthattunk, hogy gyönyörű környezetben táborozhattunk!

A fényképeken is biztosan látszik, hogy a gyerek nagyon élvezték az ott töltött napokat és hálásak a lehetőségért.

Biztosan mindenkiben megfogalmazódott, hogy ha később is adódik lehetőség, örömmel utazik majd Erdélybe, hiszen megtapasztalhattuk a vendégszeretetet, a gondoskodást, és gyönyörű helyeken jártunk. Köszönet érte!

2018.07.10.  Gödöllő                                           Liszkainé SeresMária

Dohanicsné Vígh Adrienne

a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusai és az utazáson részt vett diákok

 

 

 

 

 

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)