Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...
- IMÁDKOZZUNK NEMZETÜNKÉRT, HO...
- ADÓJÁNAK 1%-ÁVAL KÉRJÜK, TÁM...
- "ISTEN MAGA AZ ÉLET ÉS ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

A Csömöri Karitászcsoport francia nyelvet oktat hátrányos helyzetű gyermekek részére
2018. Március 4.

„A TANULÁS NEM MÁS, MINT ANNAK A FELFEDEZÉSE, HOGY VALAMI LEHETSÉGES”

- ezzel az idézettel indított a Csömöri Szent Rita Karitászcsoport egyik önkéntese ingyenes francia nyelvoktatást hátrányos helyzetű gyermekek részére.

A Csömöri Szent Rita Karitászcsoport 2013 februárjában alakult azzal a céllal, hogy a helyi hátrányos helyzetű embereken segítsenek. A támogatások sokrétűek, rendszeresek az élelmiszer, a tűzifa, a gyermekjátékok, illetve a ruha adományok, iskolakezdési és egyéb támogatások, továbbá nagy sikernek örvendenek a nyári táborok, a gyereknapi rendezvények és a karitász bál is. Mindezek mellett az óvodás és alsó tagozatú kisiskolások egyik kedvelt időtöltése az ingyenes francia nyelvoktatás, melyet a helyi plébánián rendeznek péntek délutánonként. Ennek apropójából beszélgettünk a kisdiákok tanítójával, Juhászné Lantos Melindával.

-          Jevoussouhaiteunebonnejournée!

-          Mercibeaucoup à vousaussi! Köszönöm a lehetőséget, hogy beszélgethetünk a kezdeményezésről.

 

-          Hogyan jött az ötlet, hogy francia nyelvre oktasd a hátrányos helyzetű kisgyermekeket?

-          Francia nyelvtanárként és szakfordítóként végeztem, a nyelvet munkám során mindig használtam, sok – jellemzően felnőtt – magántanulóm is volt/van. A csömöri karitász megalakulása óta családommal próbálunk a magunk erejéhez mérten aktívan a közösség hasznára lenni. Két kislányunkat is arra tanítjuk, hogy legyenek szociálisan érzékenyek, és ahol tudnak, ott próbáljanak meg segíteni másokon. Segíteni sokféleképpen lehet: pénzzel, munkával, az időd ráfordításával, és hitem szerint oktatással is. A tanulás egy hosszútávú befektetés, haszna kellő idő- és energiaráfordítással térül meg. Az ingyenes nyelvoktatás biztosításával szeretném, ha tovább erősödne a szemléletváltozás is, hogy a közösség tagjai felismerjék és használják ki a felkínált programokban rejlő lehetőségeket, kapcsolódjanak be a közösség életébe, és ha kellően szorgalmasak és kitartóak, lehetőségek sora nyílhat meg előttük.

 

-          El is érkeztünk a kezdeményezésedhez…

 

2016 év vége felé vetettük fel az ötletet az egyik karitász gyűlésen, hogy milyen jó lenne, ha a támogatott családjaink gyermekei ingyenes nyelvoktatásban is részesülhetnének. Eléggé költséges manapság a nyelvoktatás, nem mindenki

-          engedheti meg magának, hogy rendszeresen járjon gyermeke ilyen jellegű foglalkozásra. Azt tudni kell, hogy jelenleg mintegy 40-50 fiatalkorú támogatottunk van, fontosnak tartottuk, hogy lehetőséget tudjunk kínálni neki, hogy ha van kedvük, jöjjenek, fejlődjenek. A francia nyelv oktatása adott volt, a közösség pedig minden támogatást megadott, hogy el tudjuk indítani ezt a kis projektet.

 

-          Milyen volt a fogadtatás a támogatott gyermekek részéről?

 

-          Minden kezdet nehéz, sokat dolgoztunk azon, hogy ezt a lehetőséget megismertessük az érintettekkel. Fontos volt, hogy olyan időpontot válasszunk, ami sokaknak megfelel, így alakult ki a péntek délután is. Másnap nincs iskola, nem kell leckét írni, van egy kis szabadidő, ezt kellett tartalommal megtölteni.

 

-          No igen, pont rátapintottál arra, amiről kérdezni akartalak. Az egész heti iskola után péntek délután kinek van még kedve tanulni?

 

-          Jogos a felvetés, és emiatt is volt bennem egy kis félsz. De… Ezeken a foglalkozásokonjátékos formában sajátítjuk el a francia nyelv szépségeit. A gyerekek észre sem veszik, hogy milyen sokat fejlődnek, és nem csak nyelvi téren…

 

-          Szóval, akkor itt nem is írnak dolgozatot, és feleltetés sincsen?

 

Nem, és ígérhetem, hogy nem is lesz. Nem erről szól ez a 45 perc. Az az átlag 8-10 gyermek, aki rendszeresen eljön hozzám, egy élményközpontú tanulásban vesz részt. Nem magolunk szavakat, hanem dalok, versek formájában, vagy valamilyen kreatív tevékenység közben sajátítjuk el azokat. Mikor a zöldség, illetve a gyümölcsökről tanultunk annyi finomságot kóstoltunk meg, hogy majd kipukkadtunk. Az óra végére azonban annyi banán, alma, szőlő megkóstolása után már hibátlanul tudták a gyümölcsök neveit. De az is előfordult, hogy sárt dagasztottunk az udvaron, mert éppen arról tanultunk, hogy a tanulásban segítségünkre lévő dinoszauruszunknak sáros lett az arca, meg a keze. Ezt rögtön mi is leutánoztuk, és a gyerekek hihetetlen módon élvezték. A foglalkozás végén itt sem okozott gondot, hogy mindenki el tudja tökéletesen mondani franciául a sáros arcot, és kezet. És még estig sorolhatnám mi mindent csinálunk de egy a fontos:a szavak, a kifejezések csodálatos módon szívódnak beléjük. Öröm látni a fejlődésüket, és azt, hogy akarnak tanulni. Az egyik támogatott kislány megjegyezte, hogy „azért szeretne megtanulni franciául, mert az egyik rokonuk a nyelvtudás hiánya miatt nem kapott munkát. Ő pedig ezt nem szeretné.” Vegyes korosztályú társaságunk van, óvodások és kisiskolások egyaránt járnak a csoportba, így vannak tempóbeli, figyelembeli különbségek is. Az iskolások már igénylik, hogy le tudják írni a megtanult szavakat, az ovisok meg lelkesen próbálják őket utánozni, vagy pedig rajzolnak közben. Ezek a különbségek amellett, hogy okoznak némi nehézséget, észrevétlenül is megtanítják őket arra is, hogy a másikra is figyeljenek, és segítsék, ha elakadt.Hiszem, hogy mire Ők nagykorúak lesznek, alapkövetelmény lesz a munkaerőpiacon az idegen nyelvek ismerete. Ha én

-          ezzel a kis foglalkozással hozzá tudok járulni a későbbi boldogulásukhoz, már megérte.

 

-          Jól tudom, hogy Párizsban van a gyerekek csodaországa, a Disneyland?

 

Jó lenne, ha a kis csapatunk eljutna oda is, és élvezhetné az itt megszerzett tudásának gyümölcsét!

 

-          Félicitation et jevoussouhaitebeaucoup de succès!

 

-          Mercibeaucoup!!

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)