- FELFÖLDI LÁSZLÓ PÜSPÖKÖT ÉS ...
- A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI K...
- ÖSSZRÉGIÓS TALÁLKOZÓ FÓTON...
- A KÖZÖSSÉG ÖSSZETARTÓ EREJÉT...

Karitászönkéntesek képzése Vácon
2017. Október 2.

A Váci Egyházmegyei Karitász 2017. szeptember 30-án képzésre várta a Váci Egyházmegyében karitász munkát végző önkénteseit.

Az egész napos képzést Árvai Ferenc Atya az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója tartotta.

Az oktatásra közel 60 csoportból érkeztek karitászcsoport vezetők és karitásztagok. A résztvevők vállalták, hogy az itt hallottakat megosztják csoportjuk többi tagjával, hogy további szolgálatukban hasznosítani tudják.

A helyszínt a Cházár András Iskola biztosította számunkra, továbbá a résztvevők étkezéséhez szükséges háttérmunkában a ismét a váci Pivár Ignác Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulói és egy nevelője volt segítségünkre. Ezúton is köszönjük áldozatos és önzetlen együttműködésüket.

A képzési napon sok biztatást, lelkesítő gondolatot, praktikus ötletet kaptunk Ferenc atyától, amellyel felvértezve újult erővel tudjuk folytatni szolgálatunkat.

A képzés a karitászmunka minden súlyponti területet érintette. A teljesség igénye nélkül megpróbálunk egy kis összefoglalót adni az elhangozzakról, hogy azok is részesedhessenek benne, akik most nem tudtak eljönni.

Árvai Ferenc Atya imádsággal és lelkesítéssel kezdte meg előadását:

"Ti vagytok az Istennek az angyali testülete!"

A Gondviselés úgy működik, hogy, hogy az embereknek küld üzeneteket. A mai számítógépes nyelven szólva: az Úristen fájlokat tölt be. Azért, hogy megértsétek egy példát is mondok erre. Egy jégverést követően rábukkantunk egy 9 gyermekes családra. Nem kérték a segítségünket, de az egyik munkatársam elmondta, hogy mit jelent 9 gyermekes családban felnőni. Először úgy tűnt mi nem sokat tudunk értük tenni, de a katasztrófa időszak 1 hónapja alatt sikerült teljesen megváltoztatnunk az életüket. Ennek az egyik legfontosabb eredménye, hogy mindenkinek van külön ágya.

Így működik tehát a Gondviselés: érző szív, halló fül, szorgos kéz kell hozzá.

Ezt követően egy fényképet mutatott be Árvai Atya, amelyen az Egri Főegyházmegye karitász önkéntesiről készült egy kép - a karitászigazgató pedig háttal látható, mint egy karmester. A karitász csapatának olyannak kell lennie, mint egy zenekarnak. Az önkéntesek azok, akik megszólaltatják a hangszereket. Ha nincsenek zenészek egy zenekarban, akkor hiába vezényel a karmester. Csend van... de, ha újabb és újabb hangok szólalnak meg, az kiad egy remek zeneművet.

Ehhez kapcsolódva vázolta a leggyakoribb karitászcsoport vezetői gyakorlatot:

- a csak én tudok mindent megcsinálni. Ez vagy azért van, mert nincs akit irányítson és ezért reggeltől estig dolgozik és nagyon áldozatkész. Vagy mártírkodni akar.

A karmesternek az a legfőbb dolga, hogy lelkesíteni tudja a karitásztagokat. Amikor találkoztok és beszélgettek, legtöbbször a nehézségeket említitek meg, mert ezek maradnak meg bennünk leginkább. Nem könnyű a szociális szférában dolgozni. Őrizni kell a lángot, lelkesíteni kell a csoportot, motornak kell lenni.