Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ,,AZ ISTEN NEM AZ ALKALMASOK...
- ÖRÖMMEL OSZTOZUNK A SZENTATY...
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Erzsébet tábor 40 Váci Egyházmegyéből érkezett gyermekkel
2017. Július 31.

A Katolikus Karitász jóvoltából az idei évben 40 rászoruló gyermeket küldhettünk a Váci Egyházmegyéből a Fonyódligeti Erzsébet táborba 2017. július 23-tól 28-ig.

Cegléden, Kocséron, Tiszajenőn, Nógrádsipeken, Szécsényben, Nagylócon, Nógrádszakálon, Karancsságon, Ságújfaluban és Magyargécen élő gyermekeket küldtünk 4 kísérővel.

Néhány gyermek és egy kísérő beszámolót küldött az Erzsébet táborban töltött napjaikról. Szeretettel adjuk közre:

Fonyódon - Erzsébettel

A Karitász szervezésében 2017. július 23. és 28. között ötkocséri diák nyaralhatott egy hetet a fonyódi Erzsébet-táborban Mészáros Ervin pedagógus vezetésével.

„Sokat fürödtünk és barátkoztunk. Sok program volt, amelyekben nagyon jó volt részt venni. De sok volt a szabad foglalkozás is. Finomak voltak az ennivalók. Szerettünk sétálni a parton. Szerettük a koncerteket.

Ceglédi szentkeresztes gyerekekkel voltunk együtt. A röplabda bajnokságon is részt vettünk és helyezést értünk el. A fiúk a focibajnokságban vettek részt. Kipróbáltuk a sárkányhajózást is. Sok dinnyét ettünk. Szép volt a szállás. Szép ajándékokat lehetett venni. Kedvesek voltak a tábor szervezői.

Szerettünk ott lenni, de hamar eltelt az az egy hét!”

(Pesti Dóra Vanda, Szűcs Róbert Dávid 6.o.)

 

Az idei nyáron a Fonyód-ligeti Erzsébet-tábor vendégei voltunk. 2017. július 23-án reggel 7 órakor keltünk útra és július 28-án, egy tartalmas szűk hét után tértünk haza.

A Szent Kereszt Katolikus Iskolát húsz fővel képviseltük, ebben két tagintézményünk gyermeki is helyet kaptak. Nyolc fő a kocséri tagintézményből érkezett, ketten pedig Tiszajenőről egészítették ki az utazó keretet.Még a tanév utolsó szakaszában az osztályfőnökök segítségével kerültek kiválasztásra a szociálisan nehéz helyzetben élő gyermekek. Az adatok feltérképezése után a tanulók kiértesítése az indulás előtti héten történt, lévén, hogy a táborral kapcsolatos részleteket, tudnivalókat akkor tudtuk meg. Egy tiszajenői vállalkozótól rendeltünk kisbuszt, aki a megbeszélt időpontokban, késedelem nélkül megjelent és megbízható szolgáltatást nyújtott. A tanulókat Mészáros Ervin kocséri kolléga és jómagam kísértük.

Vasárnapi megérkezésünk során Fieszl András a Katolikus Karitásztól fogadott bennünket és elindulásunkat megelőző napokban telefonon érdeklődött a részleteket illetően és az esetlegesen felmerülő kérdések ügyében. A Katolikus Karitász elnyert pályázata tette lehetővé nyaralásunkat. Hivatalos fogadásban is volt részünk. A tábor önkéntese köszöntötte a csoportot és eligazította a gyerekeket a szállás elfoglalásánál. Kísérő kollégámmal az adminisztratív teendőket a recepciónál elvégeztük, ahol segítő együttműködést tapasztaltunk. Ezek után kezdetét vehette az önfeledt ötnapos táborozás.

A tábor első pillanataitól éreztük a figyelmet, oltalmazó segítséget a tábor önkénteseitől, akik többnyire főiskolai hallgatókból álltak. Játékos formában ismertették a gyermekekkel a tűz- és balesetvédelmi tudnivalókat. A táborban megannyi szervezett program kísérte ottlétünket. Ezekre előzetes regisztráció után lehetett jelentkezni, így gördülékenyen részt tudtunk venni az eseményeken.

Bajnokságok különböző sportágakban, evezés, kulturális bemutatók, filmvetítések, kézműves tevékenységek, koncertek, disco, játékos vetélkedők színesítették a kínálatot.  Egy- egy csapatot neveztünk aröplabda-, és alabdarúgó bajnokságon és a felsorolt rendezvényeken is részt vettünk. A játékok lebonyolítását önkéntesek irányították és koordinálták. A táborozás központi elemét természetesen a balatoni strandolás képezte. A tábor területéhez elkülönítve tartozott egy parti rész, mely biztonságos kerítéssel választotta el azt a nyaralótól, így az esetlegesen véletlenül elkószálódó gyermekek nem juthattak a nyílt víz közelébe. A tábor strandrészlegét este hét órakor zárták. A strand területén vízimentők felügyelték a lubickoló gyermekek biztonságát. Az időjárás kegyes volt hozzánk, egy nap kivételével minden nap tudtunk fürödni a Balatonban. Kötetlen programként minden este sétát tettünk a faluba, ahol fagylaltozhattak és a bazársoron ajándéktárgyakat vásárolhattak a gyerekek.

A csoport korosztályi összetétele vegyes volt, ám a kohéziót alkotó társaság fiatalabb és idősebb tagjai is családias légkört teremtettek együtt. A különböző településekről érkező gyermekek összebarátkoztak, szeretettel fordultak egymáshoz. Élmény volt megtapasztalni azt is, hogy több gyermek is életében először megpillanthatta a magyar tengert. Az étkeztetés mértékére, minőségére sem lehet panasz, az étrend összeállítói, a konyhai dolgozók tekintettel voltak a speciális diétát követőkre is.A táborban működő büfé végérvényesen elhárította az akadályokat a kielégítő táplálkozás elől.

Szép emlékekkel, remek hangulatban tértünk haza. Külön köszönetet érdemel Vas Ildikó igazgatóhelyettes asszony, aki minden adminisztratív segítséget megadott és elvégzett, hogy minden erőmmel a szolgálatomra tudjak koncentrálni. Kísérő társam Mészáros Ervin együttműködése is nagyban elősegítette, hogy kisimult, boldog arcok térhessenek haza az idei Fonyod-ligeti Erzsébet-táborból.

Tóth Péter kísérő

 

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)