Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- EURÓPAI KOLPING KONFERENCIA ...
- FERENC PÁPA A MAGYAR ZARÁNDO...
- A REMÉNYBEN JÉZUSSAL TALÁLKO...
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Karitásztábor Felső-Gödön
2017. Augusztus 4.

A Felső-Gödi Karitászcsoport 2017. július 3-28. között 60 rászoruló gyermeket várt napközis karitásztáborába.

A táborból a karitászcsoport vezető küldte az alábbi képeket és beszámolót:

Az Önkormányzat és a Kistérség támogatásával – az Alapszolgáltatási Központ szervezésében megrendezett napközis-tábor július 03-tól július 28-ig várta a gyermekeket a Huzella Tivadar Általános Iskola területén.

A napközis tábor tizenharmadik alkalommal került megszervezésre és nagyon népszerű a városban. A kiskamasz, kamasz gyerekek helyett idén is megnőtt az óvodáskorúak száma, akik jellemzően a nagyobb testvérekkel együtt érkeztek. Azok a gyermekek, akik rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, térítésmentesen vehették igénybe az ellátást, a határozattal nem rendelkezőknek napi ezer forint volt a térítési díj – ez az összeg már évek óta nem változik, az önköltség kb. 75%-át fedezi.

A táborvezető Tóth Ildikó intézményvezető volt, s az Alapszolgáltatási Központ valamennyi munkatársa részt vett a szervezési feladatokban, a gyere­kek felügyeletében és programjaiban.

A hét négy napján a gyerekek a kéz­művesség és az iparművészet különbö­ző technikáival ismerkedhettek. Nagy népszerűségre tettek szert a táborozók körében az újrahasznosított anyagokból készített ékszerek, a papírmasé technikával készült kis edények és a süthető gyurmából készíthető ajándéktárgyak.

Hetente kétszer aerobik és heti egy alkalommal bodyART órákkal ismerkedhettek meg a táborozók gyerekek. Alkalom nyílt a táborozás egy hónapja alatt sárkányhajózásra, strandolásra (heti két alkalommal 8-8 gyerek mehetett két kísérővel a gödi termálfürdőbe) és kirándulás keretében eljutottak a táborozók a budapesti állatkertbe is.

Minden hétfőn a rendőrség munkatársai látogattak el a táborba, így a táborlakók megismerkedhettek a gödi rendőrőrs mun­katársaival is – előadást hallgathattak meg a szünidei, vízparti, internet használattal kapcsolatos veszélyekről, részt vehettek „rabosításon” – készültek „rendőrségi” fotók, ujjlenyomatot vettek az érdeklődő táborozóktól, és akinek kedve volt, kipróbálhatta a járőr autót is.

A táborba jelentkezők között több speciális nevelést igénylő gyermek kapott ellátást. Fontosnak tartottuk, hogy az integráció segítségével őket is elfogadják kortársaik. Okos Levente a Dulate Egyesület tagjaival meglátogatta táborozóinkat és a látássérült emberek mindennapjaiba betekintést nyújtva tartottak érzékenyítő tréninget a gyerekeknek – kipróbálhatták bekötött szemmel az akadálypályát és a vakvezető kutyával való közlekedést.

A felelős állattartásról tartott előadást kolléganőnk Gelencsérné Virág Andrea, aki az előadást követően fegyelmező gyakorlatokat mutatott be kutyájával a kicsik és nagyok nagy örömére. Pálya-orientációs tanácsadáson vehettek részt azok a felsősök önkéntesek és felnőttek), akik még bizonytalanok voltak továbbtanulásukat illetően. Az elsőse­gélynyújtás alapismereteibe Szilágyi Krisztián avatta be a táborozókat, Endrődi Noémi pedig a bőrápolás legfontosabb tudnivalóit osztotta meg velük – nem maradhatott ki idén sem Bányavári Pál íjászbemutatója és előadása sem és természetesen Pálos Judit több alkalommal arcfestéssel várta a táborozókat.

A sport, a mozgás bármely formája minden nap állandó programként jelen volt a táborban, gyermek-aerobic, foci, indiai és hawaii táncoktatás, zumba órák közül választhattak a fiúk és lányok.  A tábor szenzációjának egyértelműen a SAFE KID oktatás bizonyult – a három oktató négy héten keresztül tanította gyermek önvédelmi fogásokra a táborozóinkat.

Nagy sikert aratott idén a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Karma című előadása – sok gyerek számára a táborban látott darab volt az első „színházi” élménye.

A táborba idén 152 gyermek jelent­kezett, és 21 középiskolásnak tudtunk önkéntes munkát biztosítani. Örvendetes tendencia, hogy azok az önkénteseink, akik már teljesítették 50 órás kötelezettségüket, a továbbiakban is velünk maradnak – a következő években visszajárnak.

A záró rendezvényen ötödik alkalommal került korona a tábor „Szívkirályi” párjára – a gyerekek titkos szavazással választották ki azt a fiút és lányt, aki a legtöbb barátot szerezte, akit a legjobban megkedveltek a táborozás egy hónapja alatt. A koronázási ünnepségen Simon Tamás alpolgármester koronázta meg a tábor „Szívkirályát (Kis Zsombor) és Királynőjét (Molnár-Rados Jázmin)”. Negyedik alkalommal került kiosztásra az „ÉV ÖNKÉNTESE” díj, amit a táborozó gyermekek az őket táboroztató önkénteseknek szavaznak meg szintén titkos szavazással – 2017-ben Áldorfai Gábor és Perjési Petra vehették át a díjakat Lenkei György képviselőtől.

A táborzáró rendezvényen a Portéka Színpad –Fekete Cilinder című előadását nézhették meg a gyerekek.

Tárgyi feltételek:

A Huzella Tivadar Általános Iskola adott helyet táborunknak 2017-ben. Az iskola vezetése és minden dolgozója segítette munkánkat, támogatást, sok-sok segítséget nyújtva a négy hét alatt.

 

A táborkezdést megelőzően eleget tettünk bejelentési kötelezettségünknek (táborszervezésről és veszélyes anyaggal folytatott tevékenységről) az ÁNTSZ felé. Az ÁNTSZ munkatársa – a tábor ideje alatt - közegészségügyi ellenőrzést tartott a táborban, hiányosságot nem talált.

 

Létszámadatok:

A 152 jelentkező gyermek összesítve 1616 alkalommal vette igénybe táborunkat – ez a 20 napos táboroztatási időszakkal számítva 80.8 fős átlagot jelentett ez hozzávetőlegesen 10%-al magasabb, mint a tavalyi táborban részt vevő gyermekek átlaglétszáma volt.

 

Étkezés:

A táborozó gyerekek számára napi háromszori, önkénteseink részére napi egyszeri (ebéd) étkezést biztosítottunk, melyet a Németh László főzőkonyhája készített el. Idén jelentősen megnövekedett a diétás étkezést igénylők száma (1 főről 5 főre) – melyet a K2 készített el és szállított a táborba.

Szajbert Dóra karitásztag

 

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)