Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- ÚJ HULLADÉKTÁROLÓK ÉRKEZTEK ...
- IMÁDKOZZUNK NEMZETÜNKÉRT, HO...
- ADÓJÁNAK 1%-ÁVAL KÉRJÜK, TÁM...
- "ISTEN MAGA AZ ÉLET ÉS ...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

CEFERINO NAP Vácon Kökény Tamással és Szűts Aporral
2017. Május 8.

A Cházár András Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon és Pedagógiai Szakszolgálat tagintézménye - a Pivár Ignác Általános Iskola és Speciális Szakiskola hitoktatói 2017. május 4-én Ceferino Napot szerveztek.

A Váci Egyházmegyei Karitász a szervezőkkel együttműködve cigánypasztoráció keretében támogatta a rendezvényt, melyen több, mint 120 gyermek vett részt. Az esemény célja a boldoggá avatott roma származású Ceferino Gimenez Malla élettörténetének bemutatása és emlékének ápolása; valamint hogy a meghívott roma származású előadók műsorán keresztül pozitív példaképeket ismerhessenek meg a gyermekek.

A Ceferino napra neves vendégeket vártak. Így találkozhattak a gyermekek a nagy sikerű Virtuózok tehetségkutató verseny két felfedezettjével: Szűts Aporral és Kökény Tamással is.

A nap házigazdája a Bógár Zsolt volt, aki a Váci Egyházmegye roma származású papnövendéke; továbbá a dejtári Ceferino roma közösség tagjai.

Az esemény részleteiről a két hitoktató az alábbi összefoglalót küldte:

 

„ Hinni kell, küzdeni, teljes szívből szeretni...”-Ceferino- nap Vácon

A roma származású Ceferino Giménez Malla boldoggá avatásának emléknapján - 2017. május 4.-én több mint 150 ember gyűlt össze a váci egyházmegye galamb utcai oktatási központjában.

A váci Pivár Ignác Iskola hitoktatóiként elhatároztuk, szervezünk egy kis „házi”ünnepséget a hittanosoknak Ceferino boldoggá avatásának emléknapján. Az iskola megbízott igazgatója- Kiss Edit szeretettel támogatta elképzelésünket, sőt úgy gondolta ez a rendezvény az iskola valamennyi tanulójának érdekes -és tanulságos lehet! Felkínálta segítségét a rendezvény megvalósításához, és azt javasolta hívjunk meg mindenkit!
Erre a megtisztelő feladatra nem mondhattunk nemet!!!

Megindult a szervezés…A nagy létszámra való tekintettel dr. Beer Miklós püspök atyától megkaptuk az egyházmegye Galamb utcai oktatási központját. Moderátornak és fő előadónak - Bógár Zsoltot, az egri Érseki Papnevelő Intézet hallgatóját - váci egyházmegyés papnövendékét kértük fel. Szponzorokat és sztárvendégeket is találtunk.

A műsor végül összeállt, elérkezett a várva várt nap.
Zsúfolásig megtelt a nagy előadóterem gyermekekkel. Bógár Zsolt tolmácsolásában megismerhettük Ceferino életének történetét. Kiemelte a számunkra is követendő példáját az irgalmasság, hit, szeretet,bátorság, becsület, önfeláldozás terén. A moderátor mesélt magáról, és papi hivatásáról is.
Ezen az előadáson senki sem unatkozott: Zsolt humorának, közvetlenségének, felkészültségének, pedagógiai érzékének köszönhetően az egész közönség figyelmét órákon keresztül ébren tudta tartani. Váci ismerőseink így jellemezték: ”Gratulálunk, fergeteges stand-up-ot nyomtál Zsoltika!”

Ezután következtek a televízióból is ismert sztárvendégek.
A moderátor elmondta:, hogy az égi és földi „sztárok” között kapcsolat van, jól megférnek egymással egy színpadon. A tehetség Isteni ajándék, adomány, amivel ha jól használjuk örömet szerezhetünk másoknak.
Tehát a földi sztárok: Nagy örömünkre elfogadták meghívásunkat, és eljöttek hozzánk a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató televíziós verseny második szériájának győztese:Kökény Tamás – nagybőgős, valamint zenésztársa: Szüts Apor zongorista, zeneszerző és karmester.
A klasszikus zenészek első szóra, szeretettel elvállalták a jótékonysági fellépést. Nagy élmény volt mindenkinek.

Külön öröm volt számunkra, hogy a koncert után nem rohantak el, köztünk maradtak, lehetett velük beszélgetni és még autogramot is kaptak tőlük a gyerekek.

A Pivár Ignác Iskola tanulói és tanárai is készültek az ünnepségre. Süteményt sütöttek, rajzoltak, sőt még műsorral is megleptek bennünket: Emese néni betanító tanár közreműködésével, citera és tánc kísérettel elénekelték a cigány himnuszt; ezt követte Csilla néni, Kornél bácsi és a gyermekek táncprodukciója.

A szünetben az iskola - falusi vendéglátás szakos tanulói segítettek, hogy senki ne maradjon éhes vagy szomjas.

A műsor második részében a Váci Egyházmegye cigány pasztorációval foglalkozó dejtári Ceferino Házának roma csoportját ismerhettük meg; Suhajné Pikács Gizella hozta el a tanítványait.
Ők három jelenetet adtak elő; az egyiket kimondottan nekünk, erre az alkalomra készítették.

Számomra a nap legmeghatóbb pillanata volt látni, mennyire komolyan vették a gyermekek és kísérőik a felkérést. Teljes szívből adni akartak. Az előadás előtt imádkoztak, keresztet vetettek.
A többnyire nehéz körülmények között élő roma gyermekek/fiatalok alázattal, de igazi igényes profizmussal adták elő a műsorukat, ami nagy sikert aratott. Jelenlétük igazi tanúságtétel volt.
Köszönet vezetőjüknek Suhajné Pikács Gizellának és munkatársainak a fáradozásaikért!

Végül a dejtári fiatalok cigány táncait láthattuk, akik az iskola tanulóit és tanárait is megtáncoltatták.

A rendezvény nem jöhetett volna létre a támogatóink nélkül:

Köszönet dr. Beer Miklós megyés püspök úrnak támogatásáért

Nagy köszönet a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatójának: Fieszl Andrásnak és valamennyi karitászos munkatársának, hogy szponzorálták az együttlétünket, továbbá a háttér munkálatokban is segítséget nyújtottak! Támogatásukkal pogácsát, innivalót, és ajándékokat is tudtunk adni a gyermekeknek és a fellépőknek.

Köszönjük Rolik Róbert esperes úrnak a Vác-Deákvári templom plébánosának és a plébánián működő Szent Erzsébet Karitász csoportnak, hogy a dejtári gyermekek utazási költségét szponzorálták.

Köszönjük Bógár Zsoltnak és kispaptársainak háttér imáit.

Köszönet és hála az örömteli együttlétért legfőbb pártfogónknak:
„Viva Christo Rey”

Klucsár Mónika- Jámbor Katalin hitoktatók

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)