Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- FELFÖLDI LÁSZLÓ PÜSPÖKÖT ÉS ...
- A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI K...
- ÖSSZRÉGIÓS TALÁLKOZÓ FÓTON...
- A KÖZÖSSÉG ÖSSZETARTÓ EREJÉT...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

A karitász a Lélek műve – Országos találkozóval zárult a Katolikus Karitász jubileumi éve
2016. November 20.

A segélyszervezet önkénteseinek országos találkozójával véget ért a Katolikus Karitász kettős jubileumi éve november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén a budapesti Szent István-bazilikában.

A magyarországi Katolikus Karitász megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulója alkalmából az elmúlt hónapokban számos kiállítás és program mutatta be a szervezet történetét, tevékenységét, küldetését. Az emlékév zárórendezvényére ezerkétszáz önkéntes érkezett a fővárosba az ország számos pontjáról.

A találkozó elején Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Laurinyecz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának professzora és Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója mondtak beszédet.

Az érdeklődők a bazilikában megtekinthették a magyarországi szervezet történetét bemutató kiállítást.

Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás 1931. szeptember 17-én nevezte ki a Karitász érseki megbízottjává Mihalovics Zsigmondot, aki Budapest minden egyházközségében megalakíttatta a helyi szervezeteket. Sorra járta a főváros nyomortelepeit, s azon szegénynegyedek közelében, ahol nem volt plébánia, Karitász-irodákat létesített. A harminckilenc budapesti és az egyházmegyei szervezetek koordinálása és támogatása céljából 1931. október 7-én a püspöki kar megalapította a Szent Erzsébet Karitász Központot. 1931 végére a segélytevékenység országosan szervezetté vált. „A szeretet harcára tüzellek benneteket”ezekkel a szavakkal buzdította kortársait az alapító, Mihalovics Zsigmond, s ez a tűz a mai napig sem hunyt ki.

A jubileumi év kiemelt programjaként A szegénység (h)arcai címmel fotópályázatot írt ki a Katolikus Karitász, s a mostani ünnepen került sor az eredményhirdetésére, a díjak átadására. Az első helyezett Szabó FerencUtolsó remete című pályaműve, a második Kiss Imre Ebédidő, a harmadik Bárdos Tamás Kontraszt című alkotása lett, Németh István Péter Nemcsak a kályha melege címmel nevezett fotóját a zsűri különdíjjal jutalmazta. Az első helyezett ötvenezer forint értékű díját felajánlotta a nyertes fotón látható hajléktalan férfi javára.

A díjátadást követően imaóra vezette be az ünnepi hálaadó szentmisét. Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, a szentmise főcelebránsa homíliájában úgy fogalmazott: új szemre van szükségünk, a Lélek szemére, s ez által fogjuk felismerni Isten működését, valamint a magunk feladatát a világban.

A Lélek vezette az ősegyház kezdete óta a szenteket is, akik mindig ott voltak, ahol a szegények, ott, ahol szükség volt rájuk – folytatta a főpásztor, és hozzátette: a szükséget szenvedőket segítve mutatták meg, milyen az Isten. Igaz, hogy Szent Erzsébet vagy a nemrég szentté avatott Teréz anya nem tudta minden szegény ínségét orvosolni, de akikkel találkoztak, azt Krisztus felé segítették. A szentek példáját kell követnünk, imádkozva, Krisztust hordozva magunkban – zárta beszédét Spányi Antal.

A szentmise végén megáldották a Szent Erzsébet-kenyereket, amelyek arra emlékeztetnek, hogy a karitász, az önzetlen, segítő szeretet „nyelve” minden ember számára érthető, és arra is, hogy Szent Erzsébet tetteivel példát adott a cselekvő szeretetre.

A kenyerekért kapott adományokból a karitászcsoportok ajándékcsomagokat állítanak össze a nehéz helyzetben élő családok, idősek, betegek és egyedülállók karácsonyára. Több helyen hajléktalanokat, rászoruló családokat is meglátogatnak ebből az alkalomból, és visznek nekik „Szent Erzsébet kenyeréből”, jelezve, hogy a legnagyobb ínségben sincsenek egyedül.

A hétvégén országszerte több tízezer Szent Erzsébet-kenyeret osztottak szét a Karitász-önkéntesek.


Fotó: Csapó Viktória

Forrás: Körössy László/Magyar Kurír

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)