Programnaptár
<< 2024 Május >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Egyházmegyei hírek
- PÜNKÖSDI KÖNYVVÁSÁR...
- JÖJJ SZENTLÉLEK ÚRISTEN!...
- ?MINDIG ÉRKEZIK EGY SEGÍTŐ K...
- MÁJUS 31-IG VÁRJÁK A JELENTK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Diósjenőn összefogással küzdenek a munkanélküliség ellen
2016. Május 3.

A vetőmag programhoz kapcsolódva - a Váci Egyházmegyei Karitász áprilisban 1500 kg vetőburgonyát adományozott a Diósjenő külterületén létrehozott kertészetnek. Ez a kertészet a település önkormányzata által és saját tulajdonán valósult meg. Ezért ebben a kertészetben közmunka program keretében olyan hátrányos helyzetű emberek dolgoznak, akiknek ez az egyetlen esélyük a munkába állásra.

Diósjenő község Budapesttől mintegy 60 km-re Nógrád megye nyugati részén, a Börzsöny lábánál fekszik. A település önkormányzata 10 éve fáradozik azon, hogy az itt lakóknak megélhetést biztosítson. A 2767 fős lakosságból kb. 400 fő roma származású, ezért a munkanélküliek száma néhány évvel ezelőtt még igen magas volt.

Tóth János polgármester urat arról kérdeztük, hogyan indultak el és milyen eredményeket értek el eddig?

- Tíz éve indultunk el ezen az úton és az alapvető célkitűzésünk az volt, hogy segély helyett munkát adjunk. Ehhez az első lépést akkor tudtuk megtenni, amikor elkezdődött a közmunka program. A kezdeti időszakban - 2007-2008-ban még nem volt ennyi lehetőség mint manapság; az alacsony létszámban foglalkoztatásba vehető embereknek csak kézi szerszámokat tudtunk adni a közterületek takarításához.

A fejlődéshez vezető következő lépés legfontosabb szempontja az volt, hogy helyben munkát adjuk és értéket teremtsünk. Évről-évre próbáltunk előbbre jutni; így 2012-ben a kazánprogramban vettünk részt, amelynek köszönhetően egy kis teljesítményű aprítógépet vásároltunk. Azóta az óvoda, az iskola és az önkormányzat épületét biomassza kazánnal fűtjük. Ez azonban csak 1-2 embernek adott munkalehetőséget a biomassza üzemben.

A tavalyi évben a START munkaprogram hozta meg a nagy fordulatot. Az önkormányzatnak 134 millió forintos pályázatot sikerült elnyernie, így 90 fő részére tudtunk közmunka program keretében munkalehetőséget biztosítani. Ennek köszönhetően a településen élő munkanélküliek száma nagymértékben lecsökkent és az eddig 22.800 Ft-os segélyből élő embereknek 50 ezer forint körüli jövedelmet jelent. Továbbá ez a juttatás az egészségbiztosítást és a nyugdíjbiztosítást is tartalmazza – amely már egy biztatóbb jövőképet vázol eléjük. Ezen kívül - a családoknál keletkező többlet kb. havi 3 millió forint értékben a helyi kereskedelemben is kimutatható, mivel helyben költik el.

Településünk közbiztonsági szempontból is veszélyeztetett terület volt – az emberek munkába állását követően a bűncselekmények száma érezhetően és jelentős mértékben lecsökkent.

Mindezek megvalósítása az önkormányzat képviselő testületének rengeteg munkát jelent. A helyi adottságokra építve kellett átgondolnunk a lehetőségeket és megtervezni a munkafolyamatokat. Így idén - a START programon belül az előző évek alatt elért eredményekre és tapasztalatokra építve 5 lábat; és 1 hosszútávú csoportot alakítottunk ki:

1.   a belvíz elvezető láb

2.   a közút karbantartó láb

3. a helyi sajátosságokra épülő láb

4. a biomassza előállító láb

5. és a kertészetet láb

6. hosszútávú csoport

Erőfeszítéseink eredményét a Belügyminisztérium is elismerte, mert 3 millió Ft jutalmat kaptunk a Startmunka programban végzett tevékenységünkért. Célunk, hogy ezek az emberek felismerjék: „AKAROM”, hogy a saját lábamra álljak, hogy önellátó legyek. Erre vannak már jó példák: többen olyan motivációt kaptak, a közmunka program során megtanult és elvégzett feladatokból, hogy a saját kertjüket és a családtagjaik kertjét is megműveljék. Illetve a legnagyobb hozadéka, hogy már 20-an elhelyezkedtek a közmunkások közül a versenyszférában. Aki fel tudja venni a munkát, annak mi tudunk munkát adni.

A legnagyobb nehézséget a napi szintű irányítás, a munkafolyamatok megtervezése és a szervezés jelenti, továbbá, hogy folyamatosan ösztönözni kell őket, mert még nem teljes körű az összefogás. Ki kell használni a földterületet és bevetni vetőmagokkal. Rendkívül fontos, hogy van élmény - vagy nincs élmény. Ezt úgy értem, hogy ezeknek az embereknek mit jelent, amikor kikel a földből az elültetett növény és elkezd burjánzani. A földművelés azonban nagyon kockázatos is, mivel időjárás függő. Az esős napokon, lehetőleg az arra a napra tervezett munkafolyamatok helyett mindig valamilyen más tevékenységet is biztosítani kell – a folyamatos foglalkoztatás érdekében. De ez nem mindig lehetséges, és ilyenkor állásidőt fizetünk, ami a jövedelem harmada.

A 2016-os esztendőben a START munkaprogram keretében 103 millió forintot nyert az önkormányzat. Jelenleg 67 fő közfoglalkoztatott van a START munkaprogramosokkal együtt. Az előző évben nyert pályázati forrásokból 50 millió forint értékben lehetett eszközöket beszerezni, idén erre 21 millió forintot fordíthatunk.

A fenti támogatásoknak köszönhetően olyan hiányosságokat tudtunk megszüntetni az eszköz beszerzésekkel, amelyekkel valóban el tudtunk indulni az értékteremtés útján. Ebből vásároltuk a traktort, az utánfutót és toló lapot; nagy teljesítményű aprító gépet, a beton elemgyártáshoz szükséges gépeket; a kertészetbe kapálógépet, fóliasátrat; a közút karbantartó csoportnak lap vibrátort, vésőgépet. Idén pedig egy kézi úthenger és egy bobcat beszerzését tervezzük, továbbá olyan faipari gépeket, amelyek segítségével utcanév táblákat, közterületi bútorokat lehet előállítani. A végső cél, hogy a szomszédos települések önkormányzataival együttműködve egy szövetkezetet hozzunk létre.

Molnár Istvánné képviselő asszony vállalta, hogy körbekalauzol és megmutatja mindez hogyan működik a községben:

A régi Idősek Napközi Otthonában képviselő asszony gyönyörű kézimunkákat vett elő:

- A „diósjenői fehér hímzést” a falu kántortanítója - Végh József elevenítette fel és őrizte meg hagyományként. Ezt a kincset a közmunka programban résztvevő nőknek is megtanítjuk. Érdekes, hogy ezek közül a lányok, asszonyok közül bizony sok olyan volt, aki még soha nem varrt és nem hímzett. Itt tanulták, gyakorolták és ezeket a gyönyörű munkákat adják ki a kezükből. Terítőket, kötényeket, tányér alátéteket, dísztasakokat varrunk és díszítjük ezekkel a motívumokkal. Több rendezvényre, vásárokba elvisszük értékesítésre. Legközelebb a Turisztikai kiállításra a Budai Várba készülünk portékáinkkal és kiegészítjük a csipkelekvárunkkal, amit szintén helyben készítettünk 187 kg mennyiségben. Itt meg kell említenünk a helyi karitászcsoport önkénteseinek áldozatvállalásait is, akikre mindenben számíthatunk és támaszkodhatunk.

Most a biomassza alapanyagokat előállító csoporthoz menjünk.

- Ők most egy magánház kertjében hordják a gallyakat és aprítják az aprító géppel. A zúzalékot kiszárítják, majd bezsákolják, így lesz alkalmas a biomassza kazánban való felhasználásra. Ez nehéz és veszélyes fizikai munka, ezért csak a legmegbízhatóbb férfiak végezhetik.

A betonelem gyártó csoport körül a több hónap alatt legyártott betonelemek voltak láthatók. A csarnokban épp egy készterméket emeltek ki a formából.

A kertészetben borsót és hagymát kapáltak az asszonyok, a férfiak a harmadik fóliasátor felállításán fáradoztak.

Az igényesen megművelt földterületen találkoztunk a Roma Kisebbségi Önkormányzat elnökével - Virág Sándorral, aki elmondta:

Ez a kertészet az Önkormányzat területén lett létrehozva. Ennek nagysága 4500 m2. A szemben lévő oldalon most műveltünk meg 1ha területet, melybe a Karitásztól kapott 1,5 t vetőburgonyát vetettünk, mely szintén az önkormányzat bérleménye. A kisebbségi Önkormányzat is indult, az élelmiszer lavina pályázaton, az IKSZT és az Önkormányzat segítségével. A beadott pályázaton nyertünk 500 kg vetőburgonyát és vetőmagokat. A Karitásztól és az Önkormányzattól szintén kapunk vetőmagot, amit el is ültettünk. Ehhez a pályázathoz egy falun kívül eső földterületet egy magánvállalkozó ajánlotta fel. Ösztönözni szeretném a romákat, hogy jöjjenek és végezzenek kétkezi munkát. Dolgozzanak és lássák el a családjukat terményekkel, mert ők is meg tudják művelni a földet.

Igyekszem példamutatóan dolgozni a földeken és örülök, ha a növények kikelnek, gyarapodnak. Jómagam és családom is mindent megtesz a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

Riportunkat Polgármester Úr szavaival zárom:

„Bátorság kellett ahhoz, hogy a semmiből értéket teremtsünk; hogy felismerjük az adottságainkat, amelyeket felhasználva tudunk saját, helyi termékeket készíteni, új értéket létrehozni.”

Fotó és szöveg: PKA

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)