Programnaptár
<< 2024 Április >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Egyházmegyei hírek
- FELFÖLDI LÁSZLÓ PÜSPÖKÖT ÉS ...
- A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI K...
- ÖSSZRÉGIÓS TALÁLKOZÓ FÓTON...
- A KÖZÖSSÉG ÖSSZETARTÓ EREJÉT...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

KOMMUNIKÁCIÓS ALAPKÉPZÉS A VÁCI EGYHÁZMEGYEI KARITÁSZNÁL
2013. Október 8.

A Váci Egyházmegyei Karitász irodaépületébe képzésre invitáltuk az egyházmegyében szolgálatot teljesítő önkéntes karitász munkatársakat szeptember 27 és 29 között.

A péntek estétől vasárnap délig tartó 15 órás kommunikációs tréninget Zöldi Pál tartotta; a résztvevők Aszódról, Zagyvarékasról, Ceglédről, Isaszegről, Sződről, Diósjenőről, Vácról, Szolnokról és Gödről érkeztek.

A tréning keretében megismerkedtünk egymással és hasznos ismereteket kaptunk a kétirányú kommunikációról, a vezetés kommunikációjáról; a beszélgetések formáiról; a kommunikációs magatartásról; a testbeszédről; a férfi-női kommunikációról és gondolkodásmódról. Tanultunk a Maszlov féle szükséglettoronyról és a tranzakciós analízisről.

Új megközelítésben hallhattunk arról mit üzen a testbeszéd; továbbá a „4 fül” elmélettel arról, hogy jó fülünkkel hallunk-e, jól reagálunk-e egy-egy megszólításra; amelynek leginkább a segítő beszélgetésnél van nagy szerepe. Képet kaphattunk arról is milyen a jó kommunikáció és milyen hibák merülhetnek fel, amelyek nagymértékben ronthatják a segítségnyújtás kimenetelét.

A karitász munkában nagyon fontos szempont, hogy a segítséget kérőt rávezessük arra, hogy ő próbáljon meg elsősorban segíteni magán – a vezetésről szóló részben ehhez is kaptunk támpontokat.

Mindezeket a kiscsoportos beszélgetésekkel és gyakorlati feladatokkal mélyíthettük el. A tréning vezetője nagyon közvetlen, humoros, ugyanakkor nagyon felkészült volt. Tudott figyelni minden résztvevőre, nem hagyta, hogy a figyelmünk ellankadjon. Néhányan félénken indultunk a kiscsoportba a meglepő feladványok megbeszélésére, feldolgozására; de aztán mindenki nagy lelkesedéssel számolt be arról, amit átgondolt és felismert.

A gyakorlati feladatok közül talán a közösen megrajzolt kép foglalta össze legjobban, hogy milyen fontos a karitász-csoport tagjainak együtt dolgozni és azt is, hogy mennyire értékes minden tagja. Mindenki tud hozzátenni valamit ahhoz, hogy végül az eredmény kerek egész legyen.

A képzés résztvevőjeként - a vasárnapi ebéd után élményekkel gazdagon; sok új ismerettel és tapasztalattal tértünk haza, amelyek a mindennapi karitász munkánk átgondolására és még pontosabb, odaadóbb végzésére ösztönöztek bennünket.


 

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)