Programnaptár
<< 2024 Május >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031


Egyházmegyei hírek
- PÜNKÖSDI KÖNYVVÁSÁR...
- JÖJJ SZENTLÉLEK ÚRISTEN!...
- ?MINDIG ÉRKEZIK EGY SEGÍTŐ K...
- MÁJUS 31-IG VÁRJÁK A JELENTK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

HÍREK

Hír beküldése: hirbekuldes@karitasz.vaciegyhazmegye.hu

Embertől emberig – Megkezdődött a Karitász kettős jubileumi éve
2015. November 22.

Jótékonysági esttel nyílt meg kettős jubileumi évünk 2015. november 21-én, amelyben a Karitász megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulóját ünnepeljük.

Kapcsolódva Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Évéhez a Katolikus Karitász 2016-ban ünnepli megalakulásának 85. és újjászerveződésének 25. évfordulóját, amely alkalomból jubileumi évet hirdet. Az év során a Karitász elmúlt évtizedekben végzett munkáját számos programmal, rendezvénysorozattal szeretnénk bemutatni.

A jubileumi évet jótékonysági bállal indítottuk útjára, hogy vigye hírét a Karitász munkatársak és önkéntesek elhivatottságának, kitartó gondoskodásának és áldozatos, rászorulókért végzett munkájának.

Az est egyben ünnepe volt a másokat segítő, elhivatott önkénteseknek és felhívja a figyelmet a mellettünk élő, gondokkal küzdő családok, idős, beteg embertársainkra, hogy forduljunk feléjük szeretetből fakadó irgalommal. Jusson el az evangéliumi szeretet embertől emberig, úgy ahogy a jubileumi év mottójának választott szavak is irányítanak bennünket.

Segélyszervezetünk az elmúlt évben és idén is több segélyakciót indított a nehéz anyagi körülmények között élő kárpátaljai családok támogatásáért. Kályhákkal, élelmiszerszállítmányokkal, tanszerekkel indult útnak a Karitász, hogy segítségére legyen Kárpátaljai testvéreinknek. A Kormány támogatásával a Karitász szervezésében a háborúban közvetlenül érintett 500 magyar család rendszeres támogatásának egy éves programja is elindult az év során. A rászorulók különböző csoportjait támogató segélyprogramjaink mellett a kárpátaljai magyar családokat továbbra is segíteni szeretnénk kiemelt figyelemmel a gyermekekre Jótékonysági est kiemelt célja volt, hogy a téli időszakban is támogatni tudjuk a kárpátaljai gyermekeket, családjaikat. Az est teljes bevétele ezt a célt szolgálta.

A megnyitón Erdő Péter bíboros, a bál egyik fővédnöke Szent Pál szeretethimnuszából kiindulva beszélt a segítő szeretetről, amelynek megvalósítására a Karitász törekszik. A főpásztor rámutatott, hogy az egyházban a jótékonyságnak mindig is kettős funkciója volt: a közvetlen, fizikai segítség mellett az evangéliumról szóló tanúságtétel is céljai között szerepelt. A segítő szeretet nyelv, a kommunikáció eszköze – hangsúlyozta a bíboros. Amikor Magyarországi Szent Erzsébetet halála után négy évvel boldoggá avatták, kétszázezren voltak ott a szertartáson. Ez mutatja azt, hogy már akkor is sokan értették a szeretet nyelvét, és ez azóta sem változott, hiszen sokan megértették Teréz anya üzenetét is napjainkban.

85 éve Erdő Péter édesanyjának keresztapja, Mihalovics Zsigmond volt az induló Karitász főszervezője, amely ingyen konyhával kezdte meg tevékenységét Budapesten. A szolgálat sok embert mozgósított: számos havi megajánlást kapott a Karitász. Erdő Péter a mai Karitásznak is azt kívánta, hogy hatékonyan tudjon működni, látható és érthető legyen a tevékenysége, és eljusson az emberek szívéhez.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a bál másik fővédnöke, miután dióhéjban felidézte a szervezet történetét, kijelentette, hogy a Katolikus Karitász most is rendkívüli, magasztos munkát végez. Hozzátette: amennyire módjában áll, főpolgármesterként és katolikusként is számíthatnak segítségére.

Ezt követően Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke megnyitotta a segélyszervezet Embertől emberig mottójú jubileumi évét. A székesfehérvári megyéspüspök emlékeztetett rá: a Karitásznak két tüdeje van: a hivatásos, profi tevékenység, amely a váratlan szükséghelyzetekben nyújtott segítséghez kötődik és a sok ezer, tízezer önkéntes munkája, akik folyamatosan parányi reménységet adnak a rászorulóknak.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára – a Karitatív Tanács elnökeként is – biztosította a résztvevőket, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) támogatása, amelyet a Katolikus Karitásznak nyújt, mindenképpen jó célt szolgál.

Bácskai János ferencvárosi polgármester a védnökök nevében köszöntötte a résztvevőket.

A köszöntők után adták át a Szent Erzsébet rózsája díjat, amelyre az idén Szóda Józsefnét választották ki, Écsy Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Karitász vezetőjének ajánlása alapján.

Veres András püspök, az MKPK elnöke ünnepi köszöntőjében leszögezte: mindnyájan vágyakozunk a jó megtételére és megtalálására, a jóban tartósan megmaradni azonban nem könnyű, hiszen sokszor találkozunk irigységgel és más eltántorító erőkkel. Tenni a jót azoknak sikerül, akik a hitükben is tudnak növekedni – mutatott rá a főpásztor. „Mindig lesznek szegények köztetek”– mondta Jézus, de mindig voltak és lesznek olyanok is, akik készek segíteni – adott reményének hangot Veres András.

Szóda Józsefné, miután átvette a díjat, köszönő beszédében elmondta: amikor húsz éve „bemosakodtak” erre a feladatra, megtanulták, hogyan ültethetik át az evangéliumot cselekvő szeretetté.

Az est további részében az ország minden pontjáról érkező közel 1000 vendég – köztük támogatók és Karitász önkéntesek – vidám zenés programokon ünnepelhetett együtt, és a közös ünnepen feltöltődve folytathatják áldozatos szolgálatukat.

A Piarista a Prohászka Ottokár és a Patrona Hungariae gimnáziumok diákjai gyönyörű öltözetben nyitották meg palotás táncukkal a báli mulatságot, ahol a Szerenád együttes teremtett jó hangulatot a tánchoz, a Kabóca együttes táncháza a népzenei hagyományokat elevenítette meg és fellépett Illényi Katica hegedűművész, akinek lélekemelő koncertjét csodálva hallgatták a résztvevők gazdagodva egy nem mindennapi élménnyel ezen a nem mindennapi ünnepi eseményen.

Forrás: Katolikus Karitász

Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)