<< 2024 Május >>
0102030405

- PÜNKÖSDI KÖNYVVÁSÁR...
- JÖJJ SZENTLÉLEK ÚRISTEN!...
- ?MINDIG ÉRKEZIK EGY SEGÍTŐ K...
- MÁJUS 31-IG VÁRJÁK A JELENTK...

"AKAROM" program Kállón
2015. Október 1.

A Katolikus Karitász innovatív fejlesztési modellprogramot indított azzal a céllal, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális segítséget nyújtson egy olyan program által, amelyek rövidtávon segítik a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegítik a rossz szociális helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését.A program keretében összesen 100 mélyszegénységben élő családnak segítünk komplex szolgáltatásokkal, anyagi támogatási formákkal annak érdekében, hogy a résztvevők pénzügyi tudatossága növekedjen, költségvetésük kiegyensúlyozottabbá váljon, megtakarítást érjenek el - ismertette Zagyva Richárd, a Karitász országos igazgatóhelyettese szeptember 26-án, a program megnyitóján. A takarékoskodás minden esetben elvárás és előfeltétele a további támogatásnak.

Mint a program nevében szerepel, olyan családok vehetnek részt benne, akik képesek és „akarnak” is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be.

A Váci Egyházmegyében a Kállói Karitászcsoport vállalta fel ennek a programnak a lebonyolítását - 48 család részvételével. A programvezető beszámolója az alábbiakban olvasható:

Kálló 1500 fő körüli lakosságának majd’ 60%-a a cigány kisebbséghez tartozik. Ennek okán, valamit az őslakosság elöregedettsége miatt igen magas a munkanélküliség. Ugyanakkor a cigány kisebbség igen nyitott a közfoglalkoztatás irányába, majdnem 50 főt foglalkoztat az önkormányzat, aminek 90%-a roma.

A résztvevő családokat igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy rászorultságuk mellett szorgalmukat, tettvágyukat is igyekeztünk felmérni és figyelembe venni. A családok szellemi erőforrásai meglehetősen szűkösek, legtöbbjük kizárólag szociális és családi juttatásokból él. (Van közöttük számos funkcionális analfabéta és egy fő, aki egyáltalán nem tud írni és olvasni). Sok energiát és plusz időt igényelt, míg mindenki megértette, hogy miről fog szólni a program, mik az elvárásaink, mit hogyan kell kitölteni…stb.

A kezdeti nehézségek után szépen beindult a program, minden család kitöltötte a háztartási naplóját, amelyet a programfelelős havonta ellenőriz.

A Tudatos háztartás c. előadás menete:

Megfelelő hely hiányában a helyi Karitász vezetővel úgy döntöttünk, hogy 10 főnek tartjuk meg egyszerre az előadást. Így a 48 család képviselőit, akik részt vesznek a programban különböző időpontokra, tízesével hívtuk. Sokkal jobban oda tudtunk rájuk figyelni, kérdéseket meg tudtuk válaszolni, gyermekeket is könnyebben le tudtuk foglalni. Így egy előadás 1-1,5 óra lett.

Először az alapvető fogalmakat beszéltük át a pénzforgalommal kapcsolatban (bevétel, kiadás, megtakarítás…stb.). A szellemi erőforrásokat tekintve ez sem volt zökkenőmentes, a legegyszerűbb fogalmakat és történéseket is többször „szájba kellett rágni”. Ezután rátértünk a kiadáscsökkentés kérdésére. Különböző praktikákat tanítottunk, (illetve részben együtt találtuk ki) hogyan lehet a háztartás kiadásait csökkenteni.

A pénzbeosztás kérdéskörét befejezve néhány szót váltottunk még a család életének a szervezéséről, időbeosztásról. Itt inkább próbáltuk kikérdezni a családokat, van-e valami rendszer náluk, ki megy a gyerekekért, ki megy bevásárolni… stb. A szociális és szellemi tőke figyelembe vételével ez inkább elmélkedés maradt, de érdekes volt a családok számára, hogy erről is beszélgettünk, ezt is lehet(ne) előre tervezni.

Baboss-Dobsa Natália