Programnaptár
<< 2021 Szeptember >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Egyházmegyei hírek
- ELHUNYT VODNÁK JÓZSEF ATYA...
- GÉZ A PAPJAINKÉRT ? HATVAN Z...
- BEFEJEZŐDÖTT A SALGÓTARJÁNI ...
- A JÖVŐ EGYHÁZÁT LÁTTAM A NEK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

CSOPORTOK

Vác Alsóváros Vác Alsóvárosi Plébánia
Szent Anna Karitászcsoport

Cím:

Karitász csoport vezető: Magyarné Baricz Anikó
E-mail: bariczaniko@citromail.hu
Tel: 06 30/ 468-4148

Weboldal: vacikaritasz.vaciegyhazmegye.hu
Facebook: szentanna.karitaszvac

Adományátvétel és adományosztás időpontja: Csütörtök:10-13 óra között

„Mindenfelé látjuk a sok rászorulót és szegényt, akik a mi segítségünkre várnak. Ne gondoljuk, hogy nem tudunk segíteni vagy hogy a mi segítségünk keveset ér.” (Ferenc pápa)

A rendszerváltás óta működő csoportunk 2010-ben újult meg több mint 20 fővel. Ekkor alakítottuk ki új arculatunkat és a segítség új formáit. Megjelenítettük tevékenységünket weboldalon, melyet rendszeresen közzétesszük a nyomtatott és elektronikus sajtóban, és a facebookon is sok kapcsolatot alakítottunk ki. A Váci Alsóvárosi Plébánia a fenntartónk, és vezetőnk Dr. Varga Lajos segédpüspök, plébános atya.
Alapelvünk, hogy „ingyen kaptuk, ingyen adjuk”. Váciaktól váciakhoz juttatjuk az adományokat, és semmiért nem kérünk pénzt. Körülbelül 250 családdal állunk folyamatos kapcsolatban és 50 hajléktalan látogat minket rendszeresen.
Részükre egy évben legalább háromszor gyűjtést szervezünk, és tartósélelmiszert osztunk, de egész évben szinte minden nap tevékenykedünk. Népkonyhánk folyamatosan segíti a rászorulókat, gyógyszert, ruhát, tűzifát, cipőt, bútort, könyvet, játékot háztartási gépeket gyűjtünk, és osztunk ki a szegényeknek. Az élelmiszer boltok és pékségek jóvoltából a záráskor megmaradó kenyeret kioszthatjuk a rászoruló családoknak.
Hetente két alkalommal nyitva tartunk és heti 8 órában ruhát, cipőt, melegétel-jegyet osztunk. Keddi napokon 20-30 kg kenyeret is kiosztunk, melynek előállítását a tartósélelmiszer-gyűjtéskor beérkező nagy mennyiségű lisztből fedezzük.
Elindítottuk a szegények ügyvédje szolgáltatásunkat, melyben 5 ügyvéd ingyen segít a devizahiteleseknek, szociális, önkormányzati ügyekben ad tanácsot, de bármilyen más kérdésben is szívesen segítenek. Devizahiteles témában az ország minden tájáról keresnek minket, és több mint 100 peres ügyet vállaltak már fel ügyvédeink.
Részt veszünk minden városi, egyházi rendezvényen, eseményen, ott vagyunk minden civil szervezet szervezésében létrejövő programon, ahol szívesen látnak minket: például a Váci Világi Vigalomban, a Fut a Vácon, a Mikulásfutáson, a Lecsófesztiválon, a Jótevők napján, az augusztus 20-i ünnepségen, a váci hétkápolnai búcsúban, az egyházmegyei találkozón. De szervezünk saját programokat is, mint például karitász tábor, szegények karácsonya, Szent Erzsébet napi ünnepség, szegények szentmiséje.
Népkonyhánk előfinanszírozásos rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy adományt gyűjtünk sorszámozott jegyek formájában. Egy jegy, egy meleg étel 400 ft, de aki akar, az a felét fizeti, 200 forinttal is segíthet. A meleg étel egy főzelék és feltét, amit a piacon működő kifőzdében fogyaszthatnak el, vagy onnan hazavihetnek. A jegyeket a plébánián és a karitászban osztjuk ki névre szólóan, és ezzel a jeggyel fizethet a rászoruló. A jegyeket a kifőzde összegyűjti és az előre összegyűjtött adományból egyenlítjük ki az árát. Csak annyi jegyet adunk ki, amennyi adomány előre összegyűlt. A tavalyi évben 4000 meleg ételt osztottunk így ki, melyet a piacon, munkahelyeken, utcán „koldultunk” össze. Idén is néhány ezer meleg ételt szeretnénk kiosztani a rászorulóknak.
Az elmúlt év karácsonyán az „Egymillió csillag a szegényekért” akcióban 2500 gyertyáért kaptunk több mint 800000 forint adományt, melyet tartós élelmiszerre, tűzifára, gyógyszerre költöttünk. Húsvéti gyűjtéseinken 2 tonnát meghaladó élelmiszert kaptunk adományba, melyet a bolt előtt állva kilónként, literenként hordtak össze a jószándékú adományozók.
Karácsonykor a tartósélelmiszer-csomagokat egy karácsonyi ünnepség keretében osztjuk ki. Erre kisgyerekes családokat illetve egyedülálló időseket hívunk meg. Kulturális műsorral, vacsorával, tombola ajándékokkal kedveskedünk nekik a tartósélelmiszer-csomagok mellé. A többi családnak, akiket ide – helyhiány miatt – nem tudunk meghívni, a tartósélelmiszer-csomagokat egy másik időpontban adjuk át.
A város által rendelkezésünkre bocsájtott épületben bútorraktárt rendeztünk be. A folyamatosan érkező nagy mennyiségű bútor, háztartási gép adomány egy részét azonnal az igénylőnek szállítjuk ki, míg a fennmaradó részből válogathatnak a szükséget szenvedők.
Havonta egyszer a szegények szentmiséjén résztvevőknek a zsíros kenyér és tea mellé családonként egy-egy kiló kenyeret, és fejenként egy melegétel-konzervet is kiosztunk. Ezeken a miséken 70-100 fő vesz részt és jó alkalom és lehetőség az evangelizációra.
A váci Dunakanyar Színház felajánlásból tavasszal színházi előadáson vehettek részt a váci rászoruló gyermekek, az előadásra szánt jegyeket a mi csoportunkon keresztül juttatta el a színház számukra.
Idén napközis tábort szerveztünk a körzetünkbe tartozó családok gyermekeinek, melynek mottója „Engedjétek hozzám a gyermekeket” volt. Önkénteseink tartalmas és érdekes programokkal várták őket.
A rendezvényeken nyári időszakban vizet, télen, hidegben teát és zsíros kenyeret osztunk a résztvevők részére, így hívjuk fel a figyelmet a szegénységre, a szolidaritás és az adakozás szükségességére. Ezt segíti elő szintén az évente 2x (karácsony ill. húsvét előtt) meghirdetett véradás is, mely alkalmakkor a véradó állomás szokásos ajándékain kívül szaloncukrot vagy csokoládét kapnak csoportunktól a véradók.
Szórólapokkal, plakátokkal szintén rendszeresen teszünk közzé felhívásokat. Ezeknek a nyomtatásához helyi cégektől, vállalkozóktól kapunk segítséget.
A rászorulók megsegítésére több jótékonysági koncertet is szerveztünk, ilyen volt pl. az Eucharist zenekar koncertje 2012 karácsonya előtt, de több komolyzenei koncertet is rendeztünk a váci Bartók Béla Zeneiskola AMI koncerttermében illetve a váci Székesegyházban. Ezeken az alkalmakon belépőjegyet nem szedtünk, adományokat gyűjtöttünk.
Részt vettünk a váci árvízi védekezésben és 150 plakáttal, sok 100 önkéntessel, étellel, itallal segítettük a munkát, melyet az önkormányzat levélben köszönt meg. De sohasem felejtjük, hogy munkánkat önként, önzetlenül, szeretetből végezzük.
Augusztus 20-án a tavalyi évhez hasonlóan a történelmi egyházak támogatásával 320 kg kenyeret osztottunk szét a rászorulóknak az ünnepség után, így éves szinten több tonna kenyeret rendelünk a sütödéből, aki kedvezményes áron, sokszor lisztért cserébe süti részünkre a kenyeret.
A helyi patikák támogatásával havonta 50-60 ezer forint értékű gyógyszert váltunk ki és juttatunk el a betegekhez. 6 patika a természetbeli támogatás mellett szakmai kontrollt is ad, hogy mely gyógyszerek létfontosságúak és feltétlenül szükségesek. Egy váci optikus is rendszeresen segíti a rászoruló családjainkat, akinek szükséges, ingyen bevizsgálja a szemét és elkészíti a szükséges szemüveget. Ugyanígy egy váci gyógyászati segédeszközt forgalmazó vállalkozó beszerzési áron adja az általunk megnevezett rászorulóknak a szükséges segédeszközöket (sérvkötő, baby őr … stb.).
Dr. Beer Mikós püspökatya felhívására népszerűsítjük a „Karolj fel egy családot” programot, melyhez szórólapot is készítettünk. A program sikerét mutatja, hogy az általunk összekapcsolt családok kapcsolatát az egyházmegyei televízió is bemutatta. Honlapunkról elérhetők a népkonyha, a karolj fel egy családot program, a szegények ügyvédje segítség anyagai, információi is. www.vacikaritasz.vaciegyhazmegye.hu
Facebookon folyamatosan teszünk közzé híreket, képeket, videókat, információkat a segítséget keresőknek, lehetőséget adva a velünk való kapcsolatteremtésre, adakozóknak a felajánlásra.
Központi finanszírozásunk sem az államtól sem az egyháztól nincs, így önkénteseinkkel együtt egész évben „hivatalból koldulunk”. Ennek ellenére az év végén számot vetve mégis több millió forint adományt oszthattunk szét, mindent kizárólag természetbeli formában.
Segítséget a váci és környékbeli polgároktól, cégektől, egyházaktól, civil szervezetektől kapunk. A váci „konzisok” Árvay Jenőné tanárnő vezényletével nagyon sokat segítettek a húsvéti és karácsonyi gyűjtéseinkben. 2012-ben karácsonykor, nemcsak kiálltak az utcára pénz-adományokat gyűjteni, hanem gyűjtés közben énekeltek is, és koncertet is szerveztek a Bartók Béla Zeneiskolában ennek kapcsán.
A Váci Egyházmegyei Karitásztól szintén sok segítséget kaptunk idén: táborozáshoz illetve beiskolázáshoz utalványt. Igyekszünk minél több dolgot természetbeli adomány formájában beszerezni, amik az általunk szervezett misék, ünnepségek, programok lebonyolításához szükségesek (Pl. plakát, hirdetés, hirdetési felület, műanyag pohár, tea, kenyér, zsír, szalvéta, molinó, szórólap … stb.). Sok a jó szándékú, adakozókedvű ember, csak meg kell őket találni, és megszólítani.

„Isten nem fog minket arra kérni, ha találkozunk vele, hogy soroljuk fel az összes katolikus hittételt, hitigazságot vagy mondjunk szószerinti idézeteket a Bibliából. Ehelyett azt fogja kérdezni: Adtunk-e enni az éhezőknek? Megitattuk-e a szomjazókat? Felöltöztettük-e a ruhátlanokat? Befogadtuk-e az idegeneket? Meglátogattuk-e a betegeket?” (Ferenc pápa)

TÁMOGATÓINK VOLTAK:
Korall diszkont
Tomi csemege
Ipoly erdő Zrt.
Front Grafika
Földváry Optika Szemészeti Centrum
Kupola Ételbár
Kókai Sándor szitanyomó
Lipóti pékség
DMRV Zrt.
Penomit Rt.
Print Profi – M. K. ZS. Kft
Hunnia Pékség
Servitum
Pintér Tüzép
TÁMASZ
Váci Távhő Kft.
Vác Online
Vác Város Önkormányzata
Zollner Elektronik AG
Gyógyszertárak
... és több ezer váci polgár!
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)