Programnaptár
<< 2021 Szeptember >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930


Egyházmegyei hírek
- GÉZ A PAPJAINKÉRT ? HATVAN Z...
- BEFEJEZŐDÖTT A SALGÓTARJÁNI ...
- A JÖVŐ EGYHÁZÁT LÁTTAM A NEK...
- STATIO ORBIS MISE FERENC PÁP...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

CSOPORTOK

Cegléd Ceglédi Szent Kereszt Karitászcsoport

Cím: 2700 Cegléd, Kossuth tér 3.
Karitászcsoport vezető: Dékány Magdolna
E-mail: havasigyopar25@citromail.hu
Telefon: 06/20 823-0390
Honlap: http://cegledcaritas.webnode.hu/

Karitász csoportunk 2012. év elején alakult meg. Csoportunk 18 főből áll, 4 nyugdíjas csoporttagunk van. Viszonylag fiatal csoport vagyunk, nemcsak megalakulásunk idejét tekintve, de az átlagéletkor szerint is. Ez a fiatalos lendület, kreativitás, és aktivitás jellemző a karitatív tevékenységünkre is. Igyekszünk igazi közösséggé, imádságos- és lelki közösséggé is válni, hogy hiteles keresztényként, katolikusként vihessük Jézus szeretetét az emberek, elsősorban segítségre szoruló embertársaink felé. Ezért minden hónap első szombatján az esti szentmise előtt fél órával elimádkozzuk a rózsafüzért, majd részt veszünk a szentmisén, amely a karitász tagokért és a Rózsafüzér Társulat tagjaiért van. Negyedévente közös szentségimádáson vesznek részt a csoport tagjai.
Tevékenységünkről: Fő profilunk a rászorulók részére havi rendszerességgel adott alapvető élelmiszer-csomag. Jelenleg több mint száz családnak, embernek igyekszünk segíteni nemcsak ezzel, hanem egyéb módon is. Például, több családnak biztosít egy kifőzde ingyen meleg ételt, papír- és PET palack gyűjtéssel is pénzhez juthatnak a rászorulók. Fát a tüzeléshez, tavasszal vetőmagot, palántát stb. kaphatnak az igénylők, akik vállalják azok gondozását és a velük járó munkát. Pénzt nem adunk, időnként gyógyszert váltunk ki, illetve alkalmanként egy-egy gyermek napközijének kifizetését vállaljuk. Továbbá családoknak, hajléktalanságból kiszorulóknak bútort, háztartási felszerelést is igyekszünk szerezni.
Tehát nemcsak halat adunk, hanem igyekszünk megtanítani halászni is, rávezetni a segítetteket arra, hogy ők is tevékeny részesei lehetnek életük jobbra fordulásának. Nem könnyű feladat ezt elérni. Minden ilyen irányú tevékenységünk eredményessége nemcsak azon múlik, hogy adunk és felajánlunk lehetőségeket, hanem személyes kapcsolatot is igyekszünk teremteni velük, meghallgatni őket, és egyáltalán a szeretetteljes odafordulást megélni. Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak a képzetlen emberek, a társadalom peremére sodródott egyének szorulnak segítségre, de egyre több értelmiségi, jól képzett ember is. Azok az igazán rászorulók, akik saját hibájukon kívül jutnak ilyen helyzetbe, szégyenkezve kérnek és fogadnak el segítséget. Igyekszünk nagy szeretettel és tapintattal megoldani a segítségnyújtást.
Kapcsolatainkról: Nagyon jó a kapcsolatunk a Máltai Szeretetszolgálattal, szállítási problémáink megoldásában segítségünkre vannak. Mi nem szerveztünk rendszeres ruhaosztást, ezt a kérdést úgy oldjuk meg, hogy a konkrét rászorulót visszük el a jelenlegi raktárunkba, és igyekszünk beszerezni a számára szükséges dolgokat. Természetesen sokan keresnek meg azzal, hogy valamilyen munkalehetőséget szerezzünk, ezt is megtennénk, ha erre lehetőségünk volna, de nyilvánvalóan ez lehetetlen. Ugyancsak jó a kapcsolatunk a családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal, közösen próbálunk segíteni, családokat látogatni.
Pénzügyeinkről: Jelenleg a Szent Antal perselypénzből gazdálkodunk. Amíg egyszemélyes vállalkozás volt a karitász szervezet, addig a hívek adományaiból segítettem. Sajnos, most ez a segítségnyújtás is hanyatlóban van, már csak néhány ember segítségére számíthatunk. Ötleteinkkel is igyekszünk segíteni anyagi helyzetünkön. Például karitász vásárt rendeztünk karácsony előtt. A vasárnapi hirdetésben felhívják a hívek figyelmét erre, felkérve őket, hogy a templomba hozhatják el a vásárra felajánlott adományaikat, amit a Szent Anna oltárhoz tehetnek le. Ezeket az adományokat értékesítjük, amelyből bevételünk származik, így rászoruló családoknak szebbé tehetjük az ünnepeket.
<< Vissza

Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)