Programnaptár
<< 2019 Július >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031


Egyházmegyei hírek
- XV. VÁCI EGYHÁZMEGYEI TALÁLK...
- LEBONTANI A CIGÁNYOK ÉS NEM ...
- PÉTERFILLÉREK GYŰJTÉSE...
- PÁPAI ASSZISZTENSSÉ NEVEZTÉK...


Egyházmegyei programok


Keressen minket Facebookon:



Váci Egyházmegyei Karitász
2600 Vác, Hattyú u. 1. - Tel.: +36 27 814 174 - E-mail: caritas@vaciegyhazmegye.hu

"Földforgatók” 2018/19 első negyedéves beszámolója

2018.12.03.

A pályázatot „Földforgatók” – Iskolakert program Nógrád megyében 2018-2023 címmel hirdettük meg augusztusban, a pályázat beadási határideje szeptember 15 volt. A 11 jelentkező iskola közül végül 10-en maradtak: Salgótarján, Balassagyarmat, Őrhalom, Nógrádkövesd, Tar, Pásztó, Héhalom, Bárna, Magyarnándor, Cserhátsurány. A jelentkezésekből kiderült, hogy valódi kezdők 6-an vannak, Cserhátsurány és Héhalom már évek óta művel iskolakertet, Pásztó újrakezdő, Salgótarján pedig az SNI-s felső tagozatos diákjaival az iskolához kapcsolódó Flóra Alapítványa által fenntartott külső tanyán folytat szintén évek óta föld alapú terápiás nevelést.

Az első műhelynapra szeptember 26-án került sor, Héhalmot kértük a helyszín biztosítására, akik kedves és figyelmes házigazdáink voltak. A NAK részéről Vértessi Ági, Cseh Judit, Féja Fruzsina és Szalai Mihály, a Karitász részéről Fieszl Csaba, az Iskolakertekért Alapítvány részről Mátyás Izolda és Pauliczky Nóra voltak jelen. Az intézmények Őrhalom kivételével mindannyian jelen voltak, több helyről ketten, illetve hárman is érkeztek (kertvezető és helyettese).

A műhelynap egyik célja az ismerkedés és a program részletes ismertetése, értelmezése volt. Ezután kezdtünk hozzá a tartalmi részekhez: értelmeztük az iskolakert fogalmát és végig vettük azokat a lépéseket, amik szükségesek ahhoz, hogy megalapozottan indulhasson el az iskolakert működése. A műhelymunka alkalmával minden iskola áttekintette a saját lehetőségeit megadott szempontok vezetésével. A műhely keretében nekikezdtünk egy gyerekekkel végezhető vetési terv készítésének is, amihez vetési sablont és laminált képeket is kaptak a résztvevők. A segédanyagokat mindenki hazavihette, hogy saját gyerekeivel is ugyanúgy tervezhessenek. Végezetül áttekintettük az őszi feladatokat.

Az egyéni mentorálásokra előre egyeztett időpontban került sor október 18-26 között. Mindenhova 3-an mentünk, az alapítvány részéről Mátyás Izolda és Pauliczky Nóra illetve bevont kertész-mentorként Dezsény Zoltán terényi biokertész. A személyes találkozások alkalmával szállítottuk ki mindenkinek a cserepes fűszernövényeket és a szabad gyökerű málna, ribizli töveket, valamint a szerszámokat. A legfontosabb szerszámokat el tudtuk juttatni az iskoláknak, de maradtak még hiányok, mert a beszállítóhoz nem érkezett meg időben minden mennyiség. A hiányokat, vagyis a fennmaradó eszközöket a következő műhelynapon szeretnénk átadni.

A mentorálások alkalmával számba vettük a műhelynapon megbeszéltek helyi adaptálási lehetőségeit és megnéztük a kertet kertészeti szempontból is. Az eredetileg ajánlott vetési terv a legtöbb helyen túlságosan komolynak (bonyolultnak) tűnt, ezért azt újra terveztük és megküldtük mindenkinek kicsit később, így választhatnak vagy maguk is csinálhatnak egy verziót, amit Dezsény Zoltánnal egyeztetnek. Az így összeálló vetési tervek alapján készítjük elő a vetőmagmennyiségeket.Általános helyzet, hogy tele vannak az iskolák programokkal és megoldandó problémás helyzetekkel, ezekbe a hétköznapokba kell beilleszteni az iskolakerti tevékenységeket.A mentorálás előtt és után e-mailen ill. telefonon tartjuk a kapcsolatot, egyeztetünk az egyes résztevékenységekről. Az egyes (őszi) résztevékenységeket sorban követjük és egyeztetünk a megvalósítás mikéntjéről.Mára már minden intézmény megjeleníti a legfőbb kommunikációs csatornáján a programot. Mi honlapot kértünk, de több iskola honlapja átalakítás alatt van ill. nincs és facebookot használnak helyette, amit szintén követ az iskola közössége, így a kommunikáció a programról megvalósul, ahogyan azt eredetileg terveztük. Már mindenkinek vannak feltöltve képei a saját felületére, de sajnos még a program logója néhány helyen hiányzik.

A közös facebook csoport is létrejött nemrég (ezt Szalai Misi gondozza), a csatlakozások folyamatban vannak. Hogy esetenként az egyes iskolákból ki csatlakozik (csak pedagógus vagygyerekek is; hány gyerek és jutalomként vagy automatikusan vagy sehogy), az a kertvezetők döntése lett. A fényképek erre a felületre való feltöltése ezután kezdődik majd.A szántás és a trágya kijuttatása mindenütt másként történt, Fruzsinak nagyon sok munkája van benne. Mindenütt meglett a „trágyás ember”, de a vidéki tempó…, az iskola és a trágyás ember közötti kommunikáció nehézkessége… időnként halasztotta az eredményt. Jelenleg 2 helyre nincs még kiszállítva (Tar és Őrhalom), de a héten ez is megoldódik. Bár a program nem ígérte a szántásban való segítséget, Fruzsi és az egyéni mentorok mégiscsak segédkeztek ebben is, összehoztuk a szereplőket, ha szükséges volt. A legnehezebb helyzetben ebből a szempontból Magyarnándor van, ott az önkormányzati területen tervezett, régóta nem használatos tájház kertjét kell nem csak szántani, hanem tereprendezni is a terep egyenlőtlensége miatt. Úgy tűnik ez is megoldódik, bár lehet, hogy ez áttolódik tavaszra.Többször felmerült, hogy esetleg a Kamara tudna szántásra adni pénzt, de mi nem szerettük volna (csak végső helyzetben), hisz pontosan az a cél, hogy bevonjuk a környék szereplőit, integráljuk a kertet és leendő tevékenységeit a település életébe. Úgy tűnik, előbb-utóbb azért mindenütt sikerül.

A program szerinti őszi tevékenységeket az iskolák araszolva végzik, itt azért többször kellett ez ügyben konzultálni velük, vegyék komolyan a feladatok beosztását. Ma már a feladatok többségét elvégezték, néhányan jelezték, hogy egy-egy tevékenységet tavaszra tesznek át, meghatározott ok miatt.

 

Külső kommunikációnk - továbbiak
  • Érdelődöm, mi a terv a honlappal kapcsolatban, eredetileg arról volt szó, hogy szeptember végére kibővül különböző funkciókkal.
  • Most - hogy látom az iskolák honlapján a plakátokat vagy annak egy részét - veszem észre, hogy a cím „…………Iskolakert 2018-2021” azt sugallja, mintha csak 2021-ig lenne iskolakert… Vagyis szerintem a címben legközelebb mindenképp oda kell írni: „….iskolakert program 2018-2021”
  • A jelenlegi facebook oldalunkon fel van töltve egy video, amiben a program az Agrárkamara programjaként jelenik meg. Kérek mindenkit ügyeljünk arra, hogy ez a későbbiekben ne így legyen.
  • Az egyéni mentorálások alkalmával néhány iskola arról számolt be, hogy már voltak is a mezőgazdasági iskolában és milyen jó volt, a gyerekek mennyire élvezték. Furcsa volt, mert mi nem is tudtunk róla, ráadásul mi ennek az utiköltségét is fizetjük és a második félévre volt tervezve. Azóta megtudtam, hogy a NAK Képzési Igazgatósága pályaorientációs rendezvényének részeként volt ugyanez a program: látogatás agrárszakközép iskolába. Az iskolák nem is tudták hogy ők minek a keretében voltak, van, aki a Földforgatók honlapra töltötte fel ezt a látogatást is.
  • Miltner Zsoltival egyeztettem azóta. A mi 10 iskolánkból 4 vett részt ezen a programon, amire külön lehetett jelentkezni és valószínűleg a jövő tanévben is lehet majd. A különbség csak annyi, hogy ezen a rendszeren belül csak AM-es iskolákba lehet menni, a Földforgatókéval pedig bármelyikbe, ami hozzá közel van.
  • Ezt a kérdést valószínűleg újra át kell gondolnunk.
  • Az alapítvánnyal decemberben szeretnénk kialakítani a jövő évi AM-es programot, amibe integrálni fogjuk a Földforgatók 10 iskoláját. Amint megvagyunk vele, jelentkezünk, hogy egyeztessünk. Akkor fogunk tudni közösen gondolkodni arról is, hogyan alakítsuk az iskolakert programot a későbbiekben.


Ünnepélyes iskolakerti eszközátadó Drávafokon

A drávafoki Pécsi Református Kollégium, Csikesz Sándor Általános Iskolája 2019. május 21-én kapta meg az Iskolakerti Alapozó Alprogram által biztosított eszközcsomagot, amit személyesen az agrárminiszter nyújtott át az iskola tanulóinak.

http://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/megyei-hirek/99520-unnepelyes-iskolakerti-eszkozatadodravafokon


Katolikus Karitász országos adományvonala (500Ft/hívás)